18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova nu scapă de căruțe

Craiova nu scapă de căruțe

Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj și Poliția Locală Craiova au aplicat peste 400  de sancțiuni în acest an, la nivelul județului și al municipiului, celor care conduceau vehicule cu tracțiune animală (Foto: Arhiva GdS)
Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj și Poliția Locală Craiova au aplicat peste 400
de sancțiuni în acest an, la nivelul județului și al municipiului, celor care conduceau vehicule cu tracțiune animală (Foto: Arhiva GdS)

Peste 150 de căruțași au fost amendați în acest an de Poliția Locală Craiova pentru că circulau pe drumurile din localitate, iar, din 25 iunie, de când a fost schimbat regulamentul de gospodărire a orașului, mai multe astfel de vehicule au fost ridicate de pe drumurile din Bănie. Inspectoratul de Poliție al Județului a dat 270 de sancțiuni în tot județul și a transmis că, în Dolj, în primele nouă luni ale anului, șapte persoane au decedat în urma accidentelor în care au fost implicate vehicule cu tracțiune animală.
Circulația în Craiova cu vehicule cu tracțiune animală este interzisă, iar cei care intră, totuși, în Bănie, și merg pe drumurile publice, își asumă riscul de a fi amendați. Poliția Locală din Craiova a dat peste 150 de amenzi, de la începutul acestui an și până pe 9 noiembrie, căruțașilor care nu au respectat prevederile regulamentului de gospodărire a orașului, aprobat prin HCL nr. 319/2009, și nici prevederile Codului Rutier, fie că au mers pe drumurile din Craiova, fie că nu au respectat condițiile legale de circulație (plăcuțele montate vizibil, materialele reflectorizante pe harnașament, lumină de culoare albă sau galbenă etc.).
Au fost date 161 de sanc­țiunile, cu un cuantum total de 137.492,5 lei, împărțite în două categorii. „127 de sancțiuni contravenționale în cuantum total de 106.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor HCL nr. 319/2009 și 34 de sancțiuni contravenționale în cuantum total de 30.982,5 lei pentru nerespectarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată“, se arată în răspunsul Poliției Locale Craiova.

14 căruțe ridicate din luna iulie

Dacă înaintea acestei veri căruțele nu puteau fi ridicate de pe străzile orașului, începând cu luna iulie a acestui an, acestea pot fi luate de polițiștii locali atunci când reprezintă reale pericole pe drumurile publice și nu sunt dotate cu elementele de siguranță necesare. În acest sens, din luna iulie și până în prezent, au fost ridicate și câteva vehicule cu tracțiune animală.
„S-au ridicat 14 vehicule cu tracțiune animală care s-au deplasat pe raza municipiului Craiova, cu încălcarea prevederilor legale în vigoare. Vehiculele cu tracțiune animală au fost ridicate, transportate și depozitate pe platforma special amenajată de către angajați ai Regiei Autonome de Transport Craiova“, se mai arată în răspunsul dat de Poliția Locală.
După aceste măsuri, proprietarii s-au putut prezenta la sediul RAT Craiova cu actele de proprietate ale vehiculelor, pentru a-și lua înapoi căruțele, în schimbul unei taxe de 150 de lei. Conform regulamentului, polițiștii pot dispune doar ridicarea vehiculului, animalul/animalele de tracțiune și încărcătura căruței rămânând în posesia proprietarului.

14 accidente grave în Dolj

apte persoane au decedat, în primele nouă luni ale anului, în urma accidentelor rutiere în care au fost implicate căruțe
Șapte persoane au decedat, în primele nouă luni ale anului, în urma accidentelor rutiere în care au fost implicate căruțe

Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj a transmis că, la nivelul județului, în primele nouă luni ale anului, au fost date 270 de sancțiuni celor ce conduceau vehicule cu tracțiune animală, amenzile având un cuantum între 9 și 20 de puncte-amendă fiecare. Totodată, din ianuarie și până în septembrie, în județ s-au produs 14 accidente grave în care au fost implicate căruțe, în urma cărora s-au înregistrat șapte persoane decedate, zece rănite ușor și 14 rănite grav.
Totodată, au existat și evenimente rutiere care au implicat astfel de vehicule. Spre exemplu, în Craiova, la finele lui septembrie, o căruță scăpată de sub control a intrat într-o mașină parcată. Un pieton a reușit să evite impactul cu vehiculul chiar în ultimul moment. Calul a fost rănit, dar, după câteva minute, a reușit să se ridice de pe asfalt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS