12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentrul Vechi al Craiovei, protejat cu bariere

Centrul Vechi al Craiovei, protejat cu bariere

Numărul tot mai mare de șoferi văzuți conducând sau parcând mașinile în zona pietonală din Centrul Vechi al Craiovei a determinat primăria să ia măsurile pe care le anunța de acum câteva luni. Patru bariere acționate din telecomandă vor fi montate în punctele de acces din centru. Prețul estimat al fiecăreia este de o mie de euro fără TVA.

Primăria Craiova va anunța în zilele următoare câștigătorul licitației estimate la 22.000 de lei fără TVA, organizată acum cinci zile pentru achiziționarea cu montaj a patru bariere automate care vor permite accesul selectiv al autoturismelor în Centrul Vechi.
Craiovenii care locuiesc în zonă și persoanele care lucrează acolo trebuie să-și cumpere telecomenzi cu ajutorul cărora vor putea deschide oricare barieră. Potrivit caietului de sarcini, acestea vor fi amplasate la intersecția străzilor Olteț și Nicolăescu-Plopșor, Mihail Kogălniceanu și Nicolăescu-Plopșor, A.I. Cuza și Panait Moșoiu, Kogălniceanu și Frații Buzești.
„Necesitatea realizării acestui proiect rezidă din dificultățile tot mai mari întâmpinate în protejarea unui areal din zona centrală a municipiului Craiova care a fost reabilitat prin proiectul «Amenajare și revitalizare Centrul Istoric al municipiului Craiova», proiect cu finanțare europeană (…) Preluarea traficului pe arterele adiacente și, în același timp, permiterea accesibilității auto pentru autovehiculele locatarilor din zonă și pentru vehiculele de aprovizionare sau de intervenții face ca modalitatea selectivă de permisivitate să se realizeze printr-un sistem de tipul barierelor auto. Amplasarea a patru bariere de limitare a accesului auto își propune controlul căilor de acces, dezvoltarea unei zone pietonale pentru protecția Centrului Vechi. Limitarea propriu-zisă se va realiza printr-un sistem de barare a accesului auto, de tip barieră automată cu braț“, se arată în Caietul de Sarcini al licitației care a început pe 13 noiembrie și s-a finalizat ieri. Cele patru bariere vor avea o lungime de câte patru metri fiecare, un timp de manevră (închidere sau deschidere) de șapte secunde, pot funcționa până la o temperatură de minus 20 de grade Celsius și vor fi dotate cu o „cheie“ personalizată care permite manevrarea lor manuală în situația unei căderi de tensiune.
Craiovenii vor fi obligați să-și cumpere cel puțin o telecomandă dacă vor să intre și să iasă cu mașinile, iar prețul ei este modic, în jur de 20 de lei, după spusele oficialilor din primărie.

Șoferii, amendați pentru parcare în zona pietonală

În ultimul timp, tot mai multe autoturisme au fost văzute traversând zona pietonală din Centrul Vechi, iar unii șoferi au încălcat regulile bunului-simț parcând în spic pe strada Theodor Aman, chiar în locul pe unde craiovenii ar trebui să se plimbe nestingheriți. O astfel de imagine a surprins unul dintre cititorii GdS, care reclama nepăsarea atât a respectivilor șoferi, cât și a poliției care nu se autosesiza.
„Vă trimit o fotografie prin care am surprins nepăsarea la care s-a ajuns atât din partea cetățenilor, cât și din partea poliției care nu se sesizează. Nu este normal să se parcheze pe Theodor Aman.
Câțiva șoferi «isteți» au îndepărtat obstacolele puse pentru a nu se intra cu mașinile. Ați scris și dumneavoastră în ziar că în septembrie trebuia să devină funcționale cartelele de acces pentru locatari și, astfel, bolarzii retractabili ar fi funcționat. Întrucât vă scriu dumneavoastră, mă abțin pe cât posibil să jignesc pe cineva, dar nu mă pot opri din a spune că gradul de nesimțire și incultură a atins cote maxime, într-un oraș-butaforie care se vrea capitala culturală“, spunea cititorul.
Stimulată de sesizare, Poliția Locală a mers în zonă și i-a amendat pe șoferi. Primăria anunțase inițial că accesul în Centrul Vechi se va face pe baza unei cartele care acționa mai mulți bolarzi retractabili. S-a răzgândit, însă, după ce prețul acestui sistem ajungea să coste de aproape cinci ori mai mult decât barierele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS