10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTrei peşti şi o sticlă de whisky, șpagă la Poliția de Frontieră

Trei peşti şi o sticlă de whisky, șpagă la Poliția de Frontieră

Procurorii DNA și ofițerii Serviciului Anticorupţie Dolj i-au ridicat joi pe cei trei suspecți (FOTO: pressaslert.ro)
Procurorii DNA și ofițerii Serviciului Anticorupţie Dolj i-au ridicat joi pe cei trei suspecți (FOTO: pressaslert.ro)

Procurorii anticorupție din Craiova au cerut și obținut, vineri seară, arestarea preventivă a trei poliţişti de frontieră, cercetați pentru comiterea mai multor infracțiuni de corupție. Este vorba de un şef din Poliţia de Frontieră Giurgiu şi adjunctul Poliţiei de Frontieră Calafat, care sunt acuzaţi că i-au aplicat o sancțiune mai blândă unui subofițer, iar în schimb au primit drept mită trei peşti şi o sticlă cu whisky.

Procurorii Direcţiei Na­­ţionale Anticorup­ţie (DNA) din Craiova au anunțat începerea ur­măririi penale față de co­misarul-șef Ionuț Damian, șef Serviciu Control Trafic Frontieră din cadrul Ins­pec­toratului Teritorial al Po­liției de Frontieră Giurgiu, co­mi­sarul-șef Costel Simion, ad­­junctul șefului Poliției de Fron­tieră Calafat, dar și față de agentul Ovidiu Cotoi de la Poliția de Frontieră Calafat. Cei trei polițiști de frontieră sunt acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, de la abuz în serviciu și luare de mită, la trafic de influență și dare de mită.
Anchetatorii au reținut că „inculpatul Simion Costel, în calitate de adjunct al șefului Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, i-a solicitat inculpatului Damian Ionuț, șef Serviciu Control Trafic Frontieră din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, să-și îndeplinească în mod abuziv sarcinile de serviciu privind verificarea activității de serviciu a agentului de poliție Cotoi Ovidiu Florinel din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat (subaltern al lui Simion Costel), cerându-i practic să efectueze o cercetare administrativă formală, lucru pe care acesta l-a şi făcut“. Procurorii anticorupție mai susțin că, deși faptele pentru care era cercetat agentul Cotoi erau de o „gravitate ridicată“, acesta a fost sancționat „simbolic“.
Ulterior, săptămâna trecută, pe 11 noiembrie, adjunctul Costel Simion i-a cerut mai multe bunuri lui Cotoi pentru a-l „recompensa“ pe șeful de la Giurgiu.

Șpaga pentru șef – trei pești și o sticlă de whisky

Mai departe, anchetatorii spun că Simion i-a cerut pește lui Cotoi, iar acesta din urmă a adus și o sticlă de whisky. „Din datele existente la dosarul cauzei a rezultat că inculpatul Simion Costel i-a solicitat inculpatului Cotoi Ovidiu să-i remită produse alimentare (peşte) pentru a le transmite, la rândul său, mai departe, către şeful lor, aspect cu care agentul de poliţie a fost de acord. Totodată, în același scop, acesta din urmă i-a remis inculpatului Simion Costel, odată cu cei trei pești, și o sticlă de whisky de 0,7 litri“, au mai precizat procurorii DNA.
De asemenea, în urma anchetei s-a mai stabilit că același Costel Simion i-a oferit diverse bunuri șefului său, comisarul-șef Ionuț Damian, „pentru ca acesta din urmă să intervină la inspectorul-șef în favoarea sa, în sensul de a rezolva avansarea unei rude a lui în cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Calafat și posibil și alte aspecte privind propria carieră“.
Joi, pe 12 noiembrie, anchetatorii s-au dus la Calafat, iar în mașina de serviciu a lui Costel Simion au găsit peștele și băutura care trebuia să ajungă, în aceeași zi, la comisarul-șef Ionuț Damian.
Ulterior, anchetatorii au dispus reținerea celor trei polițiști de frontieră, iar vineri i-au dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile. Instanța a admis propunerea procurorilor, iar vineri seară a emis pe numele celor trei inculpați mandatele de arestare preventivă. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și a fost contestată deja de cei trei polițiști de frontieră, urmând ca judecătorii de la Curtea de Apel Craiova să dea o hotărâre definitivă în ceea ce privește arestarea acestora.
Procurorii DNA au fost ajutați în această anchetă de ofițerii Departamentului de Informații şi Protecţie Internă şi cei ai Serviciului Anticorupţie Dolj.

Alți polițiști vor fripturi

Tot joi, procurorii DNA au anunțat reținerea ofițerului Mirel Mindinică din cadrul Secției 11 Poliție București. Anchetatorii au consemnat că, la începutul lunii noiembrie, polițistul i-a cerut unui denunțător un bax de vin, un bax de apă minerală și 15 fripturi. În schimb, polițistul urma să dea o soluție favorabilă într-un dosar în care denunțătorul era cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. În final, polițistul a primit 200 de lei drept mită, iar pe 11 noiembrie, când a primit alți 190 de lei de la denunțător, a fost prins în flagrant.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS