21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTedy Bear Craiova - Centru de recuperare pentru copilul autist

Tedy Bear Craiova – Centru de recuperare pentru copilul autist

Foto: Lucian Anghel
Foto: Lucian Anghel

Numărul copiilor cu autism creşte de la un an la altul în judeţul Dolj. Diagnosticul timpuriu, preferabil până la vârsta de trei ani, şi tratamentul precoce sunt esenţiale pentru copiii care suferă de tulburări din spectrul autismului pentru ca aceştia să se poată dezvolta. Centrul de recuperare pentru copilul autist Tedy Bear Craiova oferă părinţilor care observă anumite probleme în dezvoltarea copilului lor evaluare gratuită. „Lipsa contactului vizual cu părinții, întârzierea în dezvoltarea limbajului, dezinteresul față de cei din jur, reacțiile de teamă față de obiecte inofensive, activităţile repetitive (învârtitul în jurul propriei axe, fluturarea şi privitul mâinilor) sunt doar câteva din semnele care atrag atenția că ceva nu este în regulă. Sunt copii care se dezvoltă foarte bine în primul an de viaţă, după care în al doilea an începe regresul. Autismul este o boală a secolului nostru. Cu cât se începe mai devreme terapia cu copilul cu autism, cu atât este mai bine. Autismul presupune o dezvoltare inegală a copilului. Fiecare copil cu autism are nevoie de propriul lui plan de recuperare şi terapie. De aceea, facem evaluarea copilului, observăm deprinderile de bază, începem apoi terapia pentru problemele comportamentale şi de comunicare. Unele programe se pot concentra asupra învăţării de noi abilităţi, dar şi pe înlăturarea comportamentelor problematice. La început este nevoie chiar şi de două persoane pentru a lucra cu copilul cu autism“, a spus Maria Cioboată, psiholog clinician la Centrul Tedy Bear.

Copiii pot sta la centru de la ora 8.00 până la ora 16.30

Tot în cadrul acestui centru, copiii pot beneficia de gimnastică terapeutică alături de kinetoterapeuţi special instruiţi. Terapia prin mişcare, susţin specialiştii, ajută la diminuarea agresivităţii şi autoagresivităţii, a stereotipiilor caracteristice, dar şi a comportamentului hiperkinetic. Pe lângă cele menţionate, pentru copiii cu autism logopedia este esenţială. „Un copil diagnosticat cu o tulburare din spectrul autismului are nevoie de terapie continuă, timp de şapte zile pe săptămână. Printre avantajele terapiei ABA se numără faptul că se bazează pe simplificarea învăţării în etape, urmată de generalizarea noţiunilor deja învăţate până când informaţiile pot fi folosite în viaţa de zi cu zi, pe motivarea copilului cu ajutorul a diverse tipuri de recompense. Un copil cu autism are nevoie permanent de terapie. De aceea, am înţeles că trebuie să venim în ajutorul părinţilor ai căror copii suferă de o tulburare din spectrul autist. Suntem foarte flexibili, lucrăm şi în weekend, iar părinţilor extrem de ocupaţi le oferim şansa să îşi lase copiii la centrul nostru de la ora 8.00 până la ora 16.30. Le asigurăm copiilor transport, îi putem lua de acasă, transporta în siguranţă la centru, maşina este dotată cu camere de luat vederi, iar copilul este însoţit de un terapeut. La centru le asigurăm în regim catering trei mese pe zi plus gustări. Nu avem limită de vârstă pentru copii“, a adăugat Daniel Călăraşu, coordonatorul Centrului Tedy Bear. În prezent, la Tedy Bear beneficiază de terapie copii de la doi ani şi jumătate până la 11 ani.
Cei care vor să îşi ducă copilul pentru o evaluare complexă, centrul se află pe strada Unirii, nr. 86 sau pot solicita informaţii la numărul de telefon 0767.818. 678 sau pot intra pe pagina de facebook Tedy Bear Craiova – Centru recuperare pentru copilul autist (https://www.facebook.com/CentruRecuperareAutismSindromDown/).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS