11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTransport agabaritic pe străzile Craiovei

Transport agabaritic pe străzile Craiovei

O piesă gigant de 35 de tone, cu o lățime de aproximativ 11 metri, a putut fi văzută ieri-dimineață pe câteva străzi din Craiova. Este vorba despre cel mai mare transport agabaritic ca lățime făcut în orașul nostru, pentru care a fost nevoie de mutarea unor corpuri de semafor, dar și de asistența poliției. Piesa este o cupă de excavator de mare tonaj care ar trebui să ajungă la Mina Roșiuța din Gorj în 24 de ore.

Ieri-dimineață, în jurul orei 9.00, cei care au trecut pe bulevardul Decebal sau pe Calea București din Craiova au rămas blocați. Blocați în trafic pentru ceva vreme, dar și blocați de mirare. Pe drum s-au întâlnit cu un trailer care transporta o piesă gigant, pentru care a fost nevoie de oprirea circulației în mai multe rânduri, dar și de mutarea unor corpuri de semafor.

Transport efectuat în 24 de ore

Piesa, fabricată la Popeci Utilaj Greu, este o cupă de excavator de 35 de tone și 10,3 metri lățime, dimensiune care a transformat acest drum în cel mai mare transport agabaritic ca lățime din orașul nostru. Pregătirea drumului nu a fost simplă. „A fost nevoie de obținerea de autorizații, de un studiu de traseu pentru a identifica toate obstacolele care vor apărea de-a lungul traseului. Bineînțeles, a mai fost nevoie de eliminarea acestora, apoi de autorizații de la Ministerul de Interne pentru eliberarea autorizației de transport și, totodată, de o întreagă logistică. Piesa are lățimea de 10,3 metri și trebuie să ajungă la Mina Roșiuța, care face parte din Complexul Energetic Oltenia. Este o cupă pentru un excavator de mare tonaj, pentru exploatări de suprafață. Vor fi mai multe transporturi, pentru că am înțeles că domnii de aici au în executare încă trei sau patru piese. Am o oarecare neliniște până la finalizarea proiectului. Estimăm că în 24 de ore vom ajunge la locul descărcării. Asta depinde și de condițiile de trafic. Până la urmă, Ministerul de Interne are ultimul cuvânt în legătură cu oprirea circulației“, a declarat Cătălin Țăcălete, patronul firmei care a executat transportul.

„Cu răbdare și calm, reușim“

Lică Patriche, șoferul care are greaua misiune de a duce piesa în Gorj, a spus că orice greșeală făcută pe drum ar pune mari probleme. „Am emoții, nu e așa de ușor. Eu duc greul. Transportul este special pentru că este lățimea mare, de aproape 11 metri. Circulația trebuie oprită, iar virajele și înclinația sunt cele mai grele. Orice înclinație de drum este fatală pentru mine, dacă nu sunt atent. Am mai avut transporturi din acestea, dar cu răbdare și calm, reușim“, a explicat bărbatul cu peste 30 de ani experiență la volan.
Reprezentanții poliției au confirmat că acesta este cel mai mare transport ca lățime făcut în Craiova. „Au existat transporturi care au fost mai înalte, dar atât de lat nu a mai fost nici unul. A fost nevoie și de mutarea unor corpuri de semafor. În cazul în care se produc pagube pe drum, firma de transport răspunde pentru ele“, a declarat pentru GdS purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, Alin Apostol.
Convoiul excepțional care transporta piesa a ieșit din curtea Popeci pe bulevardul Decebal, s-a îndreptat apoi către Calea București, urcând pe contrasens prin fața mall-ului, după care a mers spre semafoarele din zona Hanul Doctorului. Acest drum a durat circa o oră și jumătate. Apoi, transportul și-a continuat traseul pe Centura de Nord a Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS