10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenia, un pol al sărăciei

Oltenia, un pol al sărăciei

În Oltenia există salariați puțini, dar pensionari și șomeri sunt cu duiumul (Foto: Arhiva GdS)
În Oltenia există salariați puțini, dar pensionari și șomeri sunt cu duiumul (Foto: Arhiva GdS)

În majoritatea județelor Olteniei, salariul mediu net este cu mult sub media pe țară. Cel mai mare salariu net este în Gorj, iar cel mai mic, în Vâlcea. În plus, în toată regiunea, numărul pensionarilor și al șomerilor este cu 30% mai mare decât numărul salariaților din toate cele cinci județe ale Olteniei.

Câștiguri salariale mici, puțini angajați în mediul privat, șomeri și pensionari mulți și, de asemenea, câștiguri din pensii sub media pe țară. Cam așa s-ar traduce datele statistice pe care vi le vom prezenta în cele ce urmează, din care rezultă o putere de cumpărare scăzută a unor locuitori din Oltenia, comparativ cu alții din alte zone și chiar cu media pe țară. Din datele statistice reiese că numărul total al pensionarilor din Oltenia este cu circa 100.000 de persoane mai mare decât cel al salariaților. Dacă adăugăm și numărul șomerilor la cel al pensionarilor se observă că în Oltenia 553.691 de persoane sunt plătite din bugetul statului, mai mult cu circa 30% față de numărul persoanelor care au un loc de muncă. Astfel că salariații declarați de Statistică ajung în Oltenia la doar 382.751 de persoane.

Angajați puțini și salarii foarte mici

Într-un document numit Sistemul Statistic Regional, de la Direcția Județeană de Statistică Dolj, se arată: „La sfârşitul lunii august 2015, efectivul salariaţilor din economia Regiunii de Dezvoltare Sud -Vest Oltenia a fost de 382.751 de persoane, 52,3% dintre aceştia fiind concentraţi în judeţele Dolj şi Vâlcea“.
Nivelul salariilor nete încasate de angajații din Oltenia este sub media pe țară. Din datele statistice reiese că în nici un județ al regiunii salariile nete nu se ridică măcar la nivelul salariului mediu net pe țară, care a fost de 1.818 lei pe lună în vara aceasta. În aceeași perioadă, angajații din majoritatea județelor Olteniei încasau, în medie, puțin peste 1.500 de lei. În Dolj, salariul mediu net la sfârșitul lunii august 2015 se situa la nivelul de 1.588 de lei, în Mehedinți salariul mediu net era de 1.562 de lei, iar cea mai mică remunerație medie pe județ fusese înregistrată la Vâlcea, în valoare de 1.506 lei pe lună, de persoană. Cel mai mare salariu mediu net s-a înregistrat în Gorj, unde a ajuns la 1.807 lei, cel mai probabil datorită faptului că în această zonă mineritul este mai bine remunerat decât alte activități în celelalte județe. Și în județul Olt, unde s-au concentrat multe firme din industrie, salariul mediu net este mai mare decât în Dolj, Mehedinți și Vâlcea, dar mai mic decât cel înregistrat la nivel național. Angajații din Olt încasau în august 2015 un salariu mediu net de 1.622 de lei pe lună.
Dacă salariul mediu net pe țară era de 1.818 lei pe lună în această vară, înseamnă că există persoane în diverse regiuni geografice care câștigă mult mai multe decât această sumă, iar alții mai puțin, astfel încât media salarială să fie la nivelul enunțat.

Salarii medii brute și nete în Oltenia și pe țară, în august 2015*
Salarii medii brute și nete în Oltenia și pe țară, în august 2015*

Oltenia, campioană la șomeri

Cei mai mulți șomeri din regiune sunt în Dolj. „În Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, la sfârşitul lunii august 2015, erau 71.620 de şomeri, 29.668 de persoane fiind femei. Rata şomajului a fost, la sfârşitul lunii august 2015, de 7,9%. În teritoriu, cea mai mare pondere a şomerilor a fost deţinută de judeţul Dolj (36,0%), fiind urmat de Olt (18,9%), Mehedinţi (15,9%), Gorj (15,4%) şi Vâlcea (13,8%)“, conform statisticilor. Rata șomajului la nivel de țară s-a situat, în august 2015, la un nivel de 4,91%. Din datele de la statistică reiese că în toate județele Olteniei, rata șomajului s-a situat peste media pe țară.

Număr de salariați și șomeri  în Oltenia, în august 2015*
Număr de salariați și șomeri
în Oltenia, în august 2015*

Pensionari mulți, pensii mici

Numărul pensionarilor din Oltenia bate înspre 500.000, conform datelor statistice, în timp ce pensia medie a ajuns la 835 de lei de persoană.
„Numărul mediu al celor care primesc pensii de asigurări sociale de stat a ajuns în trimestrul al II-lea 2015 la 482.071 de persoane, în scădere cu 2.367 de persoane faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, respectiv cu 0,5%. Pensia medie lunară aferentă a fost de 835 de lei de persoană (795 de lei de persoană în acelaşi trimestru al anului 2014)“, se arată în datele de la Statistică.
Și pensia medie pe regiune este sub cea calculată la nivelul întregii țări. Dacă la nivelul Olteniei, pensia medie este de 835 de lei pe persoană, la nivelul țării, aceasta este de 890 de lei de persoană. În același timp, în Oltenia există și salariați care primesc salarii chiar mai mici decât pensia medie.

Asistați social cu duiumul. Care sunt zonele sărăciei

Doljul are și mulți asistați sociali înregistrați în evidențe. Datele furnizate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj arată că în județ există 14.233 de beneficiari ai Legii venitului minim garantat. Numărul acestora reprezintă aproape 12% din numărul salariaților din județ. Pentru cele 14.233 de persoane asistate social s-au plătit în septembrie 3,48 milioane de lei, drept ajutoare sociale aferente beneficiarilor Legii nr. 416/2001. Făcând o medie, rezultă că fiecare asistat social ar fi primit 244 de lei pe lună de la stat.
Reprezentanții AJPIS Dolj au menționat pentru GdS că zonele din județ cu cei mai mulți săraci declarați sunt localitățile Amărăștii de Jos, Băilești, Cerăt, Cetate, Lipovu, Moțăței, Sadova, Valea Stanciului și Vela.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS