15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo dă căldură fără măsură

Termo dă căldură fără măsură

De aproape o lună, zeci de asociații de proprietari din Craiova primesc căldură pe care furnizorul nu o contorizează. Cauza? SC Termo a început să furnizeze căldură în apartamentele craiovenilor, dar „a uitat“ să mai monteze aparatele de măsură în subsolul și scara blocurilor. Acestea au fost ridicate în lunile aprilie-mai 2015 pentru verificarea metrologică, dar nu au mai fost remontate. La alte blocuri, componentele de măsurare a consumului de căldură au fost aduse în scara blocului și subsol, dar nu funcționează. Prin urmare, facturile multor craioveni vor fi la „mâna“ furnizorului de căldură al orașului.
„Contoarele de la subsol și aceste calculatoare care se află în casa scării lipsesc. Eu am în asociație șapte scări din 14 fără contoare. Acestea au fost ridicate din luna mai, de șase luni. Din cele șapte scări, la cinci sunt montate de două săptămâni, dar nu funcționează, au venit abia azi să le dea drumul, iar noi cu cei de la punctul termic le-am făcut și citirea. Credeam că vom primi în noiembrie factura la căldură pe baza acestor citiri.
Am înțeles că au întârziat foarte mult cu verificarea metrologică, adică au făcut-o abia prin luna septembrie. În anii trecuți nu s-a întâmplat așa ceva. Acum ne spun că vor băga un consum estimat. Nu este corect să compare luna octombrie 2014 cu octombrie 2015. În plus, eu nu am primit un proces-verbal ca să văd care este indexul de pornire. Și la acest moment mai sunt două scări în care aparatele de măsură lipsesc“, a explicat Marin Trăsnitu, președintele Asociației nr. 6 Eroilor Valea Roșie.

Și alte asociații primesc căldură fără măsură

Într-o situație asemănătoare este și Asociația de proprietari nr. 16 Eroilor, tot din cartierul Valea Roșie. Aici furnizorul de căldură al orașului a adus aparatele de măsurare a consumului de energie termică abia după ce a început furnizarea agentului termic. Dar și așa, deși fuseseră ridicate pentru verificare metrologică și se consideră că au fost verificate și sunt într-o stare bună de funcționare, multe dintre el sunt defecte. „La noi la asociație le-au ridicat prin luna mai și le-au adus prin octombrie. Din cele 24 de aparate, câte scări avem în asociație, trei nu funcționează. Nu ne-au adus un proces-verbal, ca să vedem indecșii de pornire. Am înțeles că le-au trimis târziu la verificare, la Buzău, și din acest motiv s-a întârziat. Nu este corect, fiindcă nu știm cum vor factura căldura pe luna octombrie“, a spus Ionel Apostol, președintele Asociației de proprietari nr. 16 Eroilor.
Printr-o situație similară a trecut și Asociația nr. 9 Lăpuș Argeș, căreia Termo i-a montat aparatele de măsurare a consumului de energie termică, așa-zisele gigacalorimetre, după ce GdS a semnalat această situație în articolul „Căldură facturată pe ore“.

Licitație întârziată?

Reprezentantul uneia dintre firmele care a verificat o parte din aparatele de măsură susține că în acest an furnizorul de căldură a organizat foarte târziu licitația pentru verificările metrologice.
„Pentru început, vreau să precizez că aceste aparate de măsură sunt de două categorii. Contori de energie termică aprobaţi de Biroul român de metrologie legală și contori cu aprobare europeană. Ambele se verifică în țară, la o perioadă de patru ani. Toate cele trei componente ale ansamblului se ridică din scara și subsolul blocurilor, debitmetrul, cel care înregistrează temperatura și un calculator. Într-o zi se pot verifica câteva zeci de aparate. În două ore se pot verifica șase contori. În acest an, am avut și noi un lot de astfel de aparate de măsură. Licitația s-a ținut foarte târziu, contractul a fost semnat spre sfârșitul lunii august. Procedura se pornește, de obicei, prin martie, aprilie, în iulie să înceapă deja verificarea metrologică, în septembrie să fie deja montate la blocuri. Costul pentru verificarea metrologică este 300-350 de lei pe ansamblu“, a declarat, pentru GdS, Alexandru Văduva, reprezentant AS Internațional Craiova.
Florin Lungu, directorul tehnic al SC Termo Craiova SRL, a declarat: „Din punctul meu de vedere, licitația nu s-a făcut târziu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS