6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdministratorul judiciar al Termo, la Alege TV: Craiovenii nu vor scăpa de plata datoriilor la căldură

Administratorul judiciar al Termo, la Alege TV: Craiovenii nu vor scăpa de plata datoriilor la căldură

(Foto: GdS)
(Foto: GdS)

Administratorul judiciar al SC Termo Craiova, Mariana Somnea (foto), a anunțat că va iniția o nouă serie de procese pentru recuperarea datoriilor la întreținere de la asociațiile de proprietari și că le va face plângeri penale administratorilor care se sustrag de la executarea silită stabilită deja de instanță. Somnea a precizat că datornicii nu vor scăpa de plata restanțelor chiar dacă Termo va intra, la un moment dat, în faliment, deoarece Termo a dat în judecată, la pachet, atât asociația de proprietari, cât și proprietarii cu datorii. 

Anunțul privind intrarea în faliment a afectat încasările SC Termo Craiova SRL, chiar dacă instanța a decis ulterior să suspende falimentul și dizolvarea firmei. Din cauza informațiilor contradictorii, craiovenii nu au mai trecut pe la casieriile asociațiilor de proprietari, neștiind ce se va întâmpla cu actuala firmă. Reprezentantul administratorului judiciar Siomax, Mariana Somnea, a precizat la emisiunea „Viața la bloc“ de la Alege TV că nici un rău-platnic nu va scăpa de plata datoriilor indiferent de vechimea acesteia și că procesele aflate pe rol, dar și cele care vor urma au o particularitate: sunt date în judecată împreună, atât asociația, cât și datornicii persoane fizice, care vor răspunde în solidar.
„Asociațiile de proprietari trebuie să plătească datoriile chiar dacă Termo intră în faliment și le vom executa până la ultimul leu. În momentul de față Termo are 881 de procese pe rol și probabil vor mai fi încă atâtea dosare. După anunțarea falimentului Termo, încasările au scăzut drastic, motiv pentru care vom fi nevoiți să facem presiune asupra celor mai rău-platnici. Vom demara din nou acțiunile în regres, adică vom chema în judecată asociația și pe cei mai rău-platnici. De la cele mai multe asociații aflăm care sunt aceste persoane pentru că au interes să recupereze banii de la ele, iar în momentul acela vom obține hotărârea judecătorească direct împotriva omului și nu vom mai avea probleme să intre executorul să execute. Această posibilitate a existat dintotdeauna, dar până acum acțiunile nu au fost gândite așa, ci a fost dată în judecată asociația, a fost pusă în executare și avem încă situații de prin 2006 neîncasate“, a spus Somnea.
Administratorul judiciar a precizat că administratorii asociațiilor unde a fost făcută poprire pe conturi și care evită să încaseze și să plătească banii prin contul asociației folosind în schimb bani cash vor fi dați pe mâna procurorilor.
„O să facem sesizări penale împotriva administratorilor de asociații care se sustrag de la executare. Este singura soluție. Au scăzut drastic încasările, nu vom avea cu ce plăti la Complexul Energetic Oltenia și atunci nu o să ne furnizeze căldură. Mai avem bani pentru luna asta octombrie, dar nu știu ce va fi luna viitoare. Populația chiar ar trebui să înceapă să plătească“, a avertizat Somnea.

Noua Termo, greu de pus pe picioare

Dincolo de războiul cu asociațiile de proprietari, Termo Craiova se confruntă însă cu perspectiva falimentului și dizolvării, iar soluția aleasă de Primăria Craiova, aceea de a înființa rapid o firmă nouă căreia să-i fie transferate toate rețelele și punctele termice, este privită cu circumspecție de către administratorul judiciar. Somnea consideră că anunțul primarului Olguța Vasilescu legat de înființarea noii firme și preluarea din mers a sistemului de termoficare este făcut în necunoștință de cauză, deoarece procesul durează mult și necesită fonduri consistente de la bugetul local pentru menținerea activității pe primele trei-patru luni de viață a noii societăți. Oricum ar fi situația, spune Somnea, și această firmă ar intra în faliment dacă nu crește prețul gigacaloriei și nu se fac investiții în rețea.
„Dacă mă întrebați pe mine, Termo Craiova a fost înființată în faliment, pentru că a fost înființată din fosta regie care avea deja circa o sută de milioane de lei datorii. Și orice firmă de genul acesta care s-ar înființa, fără ajutorul craiovenilor care vor plăti, va ajunge tot în faliment. Probabil că cineva se va sesiza și nu va mai merge tot așa. Dacă firma intra în faliment, trebuia denunțate toate contractele și oprită căldura, cel puțin cea furnizată de Termo. Firma dizolvată nu mai este o firmă în viață, care să poată furniza căldură. Asta înseamnă că poate să funcționeze încă o lună până denunță contractele, trebuie să dea preavize oamenilor, să încheie situațiile contabile. Deci, este o lună-două, dar mai mult de atât nu mai putea funcționa. Nici CEO nu mai furniza căldură pentru că nu are dreptul să mai furnizeze la firme dizolvate. General vorbind, problema care se pune când înființezi o firmă ca să desfășori o activitate măruntă, nu vorbim de Termo îți trebuie un capital de lucru, iar dacă vorbim de Termo – unul foarte mare.
Apoi trebuie să treci peste niște condiții legale. Da, am auzit și eu comunicatul doamnei primar, nimic de zis. Eu, din punct de vedere profesional, fiind și expert contabil, și manager de firmă și trecând prin atâtea lichidări, spun că era foarte greu de realizat. Motiv pentru care această trecere ar trebui să se facă vara. Gândiți-vă că în momentul trecerii de la o firmă la alta trebuie desfăcute 600 de contracte de muncă, adică 600 de preavize. Cred că cine nu a făcut un astfel de faliment nu știe ce înseamnă că 600 de preavize pot să însemne o săptămână minim, pentru că nu iau să scriu ca o poveste tot ce îmi amintesc. Apoi vin 600 de decizii de desfacere a contractelor de muncă, 600 de operări în Revisal, care nu înseamnă un minut pentru fiecare. Apoi o reluăm cu încadrarea, 600 de contracte noi, adică 600 de adeverințe medicale, 600 de dosare de personal. Deci, nu se poate face de astăzi, adică de mâine începem pe firma nouă. Contractele de furnizare trebuie apoi negociate și acum problema este că trebuie discutat cu partenerii, vor, nu vor. Apoi trebuie contracte cu toate asociațiile. Astea trebuie scrise, făcute, întâi negociate. Numai să te duci să semnezi 400 de contracte…
În privința noii firme înființate cu capital de 200 de lei, gândiți-vă numai câte consumabile trebuie în fiecare lună. Dacă să zicem, dau căldură în ianuarie, în februarie vine factura pentru ianuarie de la CEO, urmează facturarea către asociații, apoi se încasează abia prin aprilie, și asta dacă se plătesc în termen legal. Cu ce funcționează până atunci? Înființarea și funcționarea unei noi firme nu este o utopie, dar trebuie gândit un plan de afaceri, sursele de finanțare. Nu vin astăzi și disponibilizez tot personalul. Păi ce fac? Cine îmi aduce la zi situațiile contabile pe care eu ca lichidator trebuie să le preiau? Toate contoarele trebuie citite, făcut proces-verbal de predare. Trebuie nouă-zece persoane de la lichidator ca lucrurile să meargă repede, dar neînsemnând asta de pe o zi pe alta“, a pus Somnea punctul pe „i“.

Restanțele asociațiilor, doar o treime din datoria totală

Administratorul judiciar a explicat că Termo nu își va putea plăti datoriile decât din activitatea curentă, iar acest lucru presupune și investiții de rentabilizare a costurilor. Potrivit acestuia, prețurile prea mici la gigacalorie față de costul de producție și plățile anevoioase de la asociațiile de proprietari sunt principalele cauze care au pus Termo pe butuci. „Termo are de încasat circa 120 de milioane de lei, iar datoriile totale sunt de 350 de milioane de lei. Dacă asociațiile și-ar plăti integral toate datoriile s-ar acoperi doar o treime din datoria totală a Termo. Diferența trebuie recuperată din activitatea curentă. Beneficiile măsurilor luate până acum s-ar putea vedea după 1 ianuarie, eventual, dacă nu intrăm în faliment. Indiferent ce firmă va fi tot va trebui să facă acele investiții. Probabil că noua firmă va produce datorii din prima zi de funcționare preluând același sistem. De aceea și spun că ar trebui fonduri ca să le poată întreține. Mărirea prețului la gigacalorie trebuie în primul rând aprobată de ANRE și apoi de consiliul local. Noi am făcut solicitări și la CEO să scadă prețul de furnizare și l-ar putea scădea de nevoie, pentru că, dacă nu funcționează acest Termo pe profit, nici următorul nu o va face, deci trebuie să ajungem la o situație de mijloc“, a explicat Somnea. Aceasta a precizat că Siomax va încerca să semneze convenții lunare de furnizare a căldurii cu fiecare scară de bloc cu datorii. „Nu plătesc o lună, nu mai furnizăm. Interesul nu este să-i lăsăm în frig de dragul suferinței, dar trebuie reglementat juridic. Dacă nu vor plăti nimic în perioada următoare, vom debranșa și alte asociații“, a concluzionat Somnea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS