20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSentință definitivă pentru asasinatul la comandă din Cârcea

Sentință definitivă pentru asasinatul la comandă din Cârcea

Cei trei inculpați au fost reținuți de polițiști pe 10 septembrie, anul trecut (Foto: Arhiva GdS)
Cei trei inculpați au fost reținuți de polițiști pe 10 septembrie, anul trecut (Foto: Arhiva GdS)

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dat vineri o sentință definitivă în dosarul în care un băiat de 18 ani, din comuna doljeană Cârcea, a fost acuzat că a comandat uciderea tatălui său. Fiul victimei a fost condamnat la 15 ani de detenție pentru că i-a promis unui elev că îi dă 35.000 de euro pentru a-i lua viața tatălui său, elevul a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, iar craioveanul care a intermediat „afacerea“ a primit 20 de ani de închisoare.

Înfiat pe când avea patru luni de o familie de romi din comuna Cârcea, un tânăr de 18 ani i-a promis unui elev din Craiova suma de 35.000 de euro pentru a-i ucide tatăl adoptiv. În schimbul banilor promiși, elevul l-a omorât pe bărbat în propria casă, în timp ce dormea alături de soția sa. Aceasta este, pe scurt, povestea asasinatului la comandă din comuna doljeană Cârcea.
Potrivit procurorilor Par­­chetului de pe lângă Tribunalul Dolj, la începutul lunii august 2014, Adrian Buțu, de 18 ani, a hotărât să scape de tatăl său adoptiv, Nelu Buțu, un bărbat înstărit din comuna Cârcea. Adrian fusese înfiat de familia Buțu pe când avea patru luni, de la o tânără din comuna doljeană Poiana Mare. În urma anchetei, procurorii au stabilit că băiatul a pus la cale uciderea tatălui său adoptiv pentru a-i moșteni cât mai repede averea și afacerile cu fier vechi. Astfel, pe 12 august, Adrian Buțu a luat legătura cu craioveanul Alexandru Iovan, de 20 de ani, pe care îl cunoscuse într-o discotecă din municipiu, iar cei doi s-au înțeles ca Iovan să caute pe cineva dispus să ucidă o persoană. Buțu nu a spus însă că persoana pe care o voia moartă era tatăl său.
În fața procurorilor, Iovan a explicat că s-a gândit la Daniel Burican, un tânăr de 18 ani din comuna Calopăr, elev la Colegiul „Ştefan Odobleja“ din Craiova, care îi spusese mai demult că ar fi în stare să facă orice pentru bani. Ulterior, Alexandru Iovan l-a sunat pe Burican și au stabilit să se întâlnească în Craiova.
„Cu această ocazie, inculpatul Iovan Ştefan Alexandru i-a propus inculpatului Burican Marius Daniel să ucidă persoana indicată de inculpatul Buţu Adrian, în schimbul unei sume de bani“, au reținut anchetatorii. Se pare că Burican nu a stat prea mult pe gânduri, pentru că în seara aceleiași zile, fiind însoțit de Alexandru Iovan, s-a dus la Cârcea și s-a întâlnit cu Adrian Buțu într-un bar care aparține chiar familiei Buțu. Aici, cei trei au „tocmit“ uciderea lui Nelu Buțu și au stabilit până și arma cu care urma să fie omorât bărbatul. Nici de data aceasta Adrian Buțu nu a precizat că persoana de care vrea să scape este tatăl său.
Inițial, Adrian Buțu i-a oferit lui Burican suma de 20.000 de euro pentru crimă, însă acesta din urmă nu a fost de acord. În final, cei doi au bătut palma pentru suma de 35.000 de euro, din care Alexandru Iovan urma să primească între 5.000 și 10.000 de euro pentru că a intermediat „afacerea“.
Procurorul a mai stabilit că toţi cei trei inculpați au discutat și despre arma cu care urma să fie ucis Nelu Buțu – un pistol, o bâtă sau un cuțit. În final, cei trei au stabilit ca omorul să fie comis cu un cuțit adus de acasă chiar de Adrian Buțu.

Omorât în timp ce dormea

Anchetatorii au mai reținut că, pe 15 august, Burican a convins doi amici din Calopăr să-l ducă până la Cârcea, unde, chipurile, urma să întâlnească un amic. Înainte de a pleca din Calopăr, Burican a luat de acasă o plasă în care avea o pereche de ciorapi, o pereche de pantaloni, un tricou şi o cagulă, toate de culoare închisă, pe care urma să le îmbrace înainte de a intra în casa victimei. Odată ajuns în Cârcea, Daniel Burican și-a schimbat hainele, a luat un cuțit de la Adrian Buțu, apoi, în jurul orei 5.00, cei doi tineri au intrat în curtea locuinței familiei Buțu. Adrian s-a asigurat că părinții săi dorm, a oprit curentul și a intrat în casă împreună cu Burican. Procurorii au reținut că „atât victima Buţu Nelu, cât şi soţia sa dormeau, fiind întinşi pe patul din încăpere, în momentul în care inculpatul Burican Marius Daniel a pătruns în respectiva încăpere. Folosindu-se de cuţitul ce îi fusese înmânat mai devreme de inculpatul Buţu Adrian, inculpatul Burican Marius Daniel i-a aplicat victimei Buţu Nelu o singură lovitură, în zona gâtului“. După aceea, agresorul a fugit și s-a urcat în mașina cu care venise și în care îl așteptau cei doi amici din Calopăr.
Ancheta în acest dosar a fost făcută cu ajutorul ofițerilor SRI din Craiova, iar, după o lună de cercetări, oamenii legii au pus cap la cap toate dovezile și i-au reținut pe cei trei suspecți.

Pedepse între 15 și 22 de ani de închisoare

La începutul lunii noiembrie, anul trecut, cei trei inculpați au fost trimiși în judecată. Burican a fost acuzat de comiterea infracțiunii de omor calificat, Adrian Buțu de instigare la comiterea acestei infracțiuni, iar Iovan – de complicitate la comiterea infracțiunii de omor calificat. Pe 29 mai, anul acesta, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să-i condamne pe inculpați. Atât autorul omorului, cât şi complicele au fost condamnați la câte 20 de ani de închisoare. Pentru că era minor la data comiterii faptei, instanța a dispus ca Adrian Buțu să fie internat 15 ani într-un centru de detenție.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de inculpați și procurori, iar vineri, 30 octombrie, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință în acest dosar. Instanța a admis apelul procurorilor și l-a condamnat pe Burican la 22 de ani de închisoare, iar ceilalți doi inculpați au rămas cu pedepsele stabilite la sfârșitul lunii mai de Tribunalul Dolj. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS