14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFost primar, condamnat pentru a doua oară

Fost primar, condamnat pentru a doua oară

Fostul edil din Giurgița (dreapta) și contabilul -şef  al primăriei au fost arestați preventiv în iunie 2011 (FOTO: GdS)
Fostul edil din Giurgița (dreapta) și contabilul -şef
al primăriei au fost arestați preventiv în iunie 2011 (FOTO: GdS)

Judecătorii din Segarcea au hotărât vineri să-l condamne la cinci ani și jumătate de închisoare pe fostul primar din comuna doljeană Giurgița, acuzat că a păgubit primăria pe care a condus-o cu peste 1,5 milioane de lei.
Fostul primar din Giurgița, Valentin Mitrică, a fost trimis în judecată de procurorii din Segarcea în iunie 2011, alături de Marin Nica, fostul contabil-șef al comunei doljene. Cei doi au fost acuzați că au cheltuit ilegal peste 1,5 milioane de lei, aducând practic comuna Giurgiţa în pragul falimentului.
În rechizitoriul întocmit, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea au descris o debandadă în bugetul Primăriei Giurgiţa, din care primarul şi contabilul-şef cheltuiau banii fără nici o acoperire legală. Anchetatorii au descoperit, de exemplu, contravaloarea unor prestări servicii achitate din bugetul primăriei către doi angajaţi ai instituţiei, însă nu au fost găsite documente justificative pentru serviciile care ar fi fost prestate aceștia. De asemenea, anchetatorii au stabilit că angajaţii primăriei, în frunte cu edilul Mitrică, luau avansuri în numerar din casieria instituţiei, uitând să le restituie sau aducând banii înapoi cu mare întârziere. Tot din bugetul local au fost decontate excursii în Italia făcute în interes personal de unii salariaţi ai primăriei, ba chiar şi o taxă pentru studiile de masterat ale unui funcționar al primăriei. Până şi poliţa de asigurare de viaţă a primarului Valentin Mitrică – întocmită de soţia sa, Ileana Mitrică, a fost decontată tot din bugetul local.
Principalele acuzaţii ale procurorilor au vizat însă atribuirea directă, fără licitaţie, a mai multor lucrări de reparaţii sau investiţii decontate de la bugetul local. Spre exemplu, la corpul B al Şcolii cu clasele I-VIII din Giurgiţa s-au achitat de la bugetul local lucrări neefectuate, efectuate parţial sau necorespunzător de aproape 90.000 de lei către firma SC Sed Impex SRL Giurgiţa.
De asemenea, edilul din Giurgiţa a fost acuzat că a reuşit să construiască o toaletă din scândură pentru o grădiniţă din localitate cu suma de… 90.000 de lei.
Altă metodă prin care Mitrică şi Nica au fost acuzaţi că au prejudiciat bugetul comunei o constituie încheierea unor contracte vădit în dauna bugetului local, în sensul că primăria se obliga, în caz de neplată la termen a facturilor, la penalităţi de întârziere enorme, cuprinse între 1-5% pentru fiecare zi de întârziere.
În final, anchetatorii au mai explicat că, „prin neexercitarea în mod corespunzător a atribuţiilor de serviciu conferite prin fişa postului pentru învinuitul Nica Marin şi de prevederile Legii nr. 215/2001 pentru Mitrică Valentin, au fost create prejudicii însemnate bugetului local, în valoare totală de 1.553.097 lei“.

Inculpați judecați și rejudecați

În martie 2014, judecătorii din Segarcea a dat o sentinţă în dosarul în care cei doi inculpați au fost acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, printre care se numără delapidarea, abuzul în serviciu sau falsul intelectual.
Instanţa l-a condamnat pe Valentin Mitrică la șapte ani şi jumătate de închisoare, iar pe Nica – la șase ani şi jumătate de închisoare. În plus, inculpaţii au fost obligați să achite prejudiciul adus Primăriei Giurgița, suma totală de 1.553.097 de lei.
Cei doi inculpați au formulat apel împotriva hotărârii Judecătoriei Segarcea, iar, în martie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca judecătorii din Segarcea să rejudece acest dosar.
Judecătoria Segarcea s-a pronunțat pentru a doua oară vineri, 30 octombrie. De data acesta, Valentin Mitrică a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare, iar Marin Nica a primit o pedeapsă de patru ani și patru luni de închisoare, pedepse din care se scade perioada cât inculpații au fost arestați preventiv, de pe 16 iunie 2011 și până pe 3 februarie 2012. De asemenea, instanța i-a obligat pe cei doi inculpați să achite prejudiciul adus Primăriei Giurgița și a menținut sechestrul pus pe o casă, pe un teren și un Ford Mondeo ale lui Valentin Mitrică. Ca și prima hotărâre, și cea de vineri poate fi atacată cu apel de inculpați și procurori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS