24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA început nebunia: şedință electorală la consiliul local

A început nebunia: şedință electorală la consiliul local

Ceartă în plenul Consiliului Local al Craiovei pe proiectele implementate în Bănie. Câțiva dintre consilierii din opoziție s-au contrat cu Lia Olguța Vasilescu pe faptul că aceasta se laudă cu proiectele fostei administrații, pentru care spune că a adus finanțare. Aceștia au contrazis-o și au cerut și o listă cu proiectele pe care actuala administrație și le dorește pentru exercițiul financiar pe fonduri europene care tocmai s-a deschis. Înțepăturile cu iz de campanie electorală au presărat întreaga discuție.

Sfârșit palpitant la ședința ordinară de ieri a Consiliului Local Craiova. Trei dintre consilierii de opoziție – dintre care doi, Dan Cherciu și Pavel Badea, și-au exprimat dorința de a deveni primari – și primarul Craiovei au discutat și chiar au ajuns să-și arunce vorbe grele, semn că alegerile locale de anul viitor sunt din ce în ce mai aproape.
În cadrul sesiunii de întrebări și interpelări, consilierul PNL Dan Cherciu a cerut să știe care sunt proiectele pe fonduri europene pe care primăria urmează să le realizeze. „A început noul exercițiu bugetar pe fonduri europene și noi în continuare nu știm care vor fi proiectele pe care următorul domn sau următoarea doamnă primar va trebui să le implementeze. Nu știu, în clipa de față, dacă există pregătite astfel de proiecte, în ce stadiu sunt. (…) Ori astfel de proiecte nu există sau, dacă există, de ce sunt ținute secrete?“, a întrebat Dan Cherciu, care a spus și că pasarelele pietonale pe care primăria dorește să le realizeze i se par o „prostie“. În schimb, acesta a propus realizarea de pasaje subterane pietonale. Totodată, Cherciu a spus că ar trebui să fie cunoscute următoarele proiecte pentru că, astfel, s-ar putea evita greșeli precum cele despre care municipalitatea amintește atunci când vorbește despre proiectele moștenite.

Împărțirea proiectelor: unul nu, unul da, dar nu așa

Primarul Lia Olguța Vasilescu a spus: „Domnul Cherciu este stresat că o să fie primar și nu o să aibă proiecte. Nu am tăiat panglica proiectelor fostei administrații. La pasajul subteran nu am participat la inaugurare, la Waterpark o să îl chem pe Antonie Solomon, pentru că știu că a fost proiectul lui de suflet. Dar finanțarea am obținut-o eu. Or fi fost proiectele dumneavoastră, dar finanțarea am obținut-o eu“. Contrariat de afirmații, Marian Vasile, PNL, nu s-a putut abține: „Există o pancartă în Centrul Istoric care spune că execuția a început la câteva zile după ce v-ați așezat pe scaun“. Primarul i-a răspuns că din Centrul Istoric imaginat de administrația Solomon a mai rămas 10% și a început să enumere propriile proiecte: „Spitalul municipal, stadionul de fotbal, cel de atletism, cartierul chinezesc la fel, casetarea canalului Cornițoiu, acestea sunt proiectele mele“, a înșirat primarul, laolaltă cu reabilitarea Parcului „Romanescu“. „Legat de proiectele vechii administrații, nu aș fi făcut pasajele sau Centrul Multifuncțional. Aș fi reabilitat bulevardele, dar nu la bătaia de joc care a fost în proiect: să stăm să râmăm trei luni după un fir care era băgat în pământ și care nici nu se mai poate refolosi, dacă tot e să vorbim despre ce am moștenit“, a replicat, tăios, primarul.
Consilierii locali au putut să afle de la primar o parte dintre dorințele pentru anii viitori, pentru care este însă destul de greu să se încadreze în cele două axe financiare deschise momentan: cele pentru reabilitarea termică și cele pentru reabilitarea de clădiri monument-istoric. „Nu sunt eligibile pasarelele, domnule Cherciu, v-ați luat o piatră de pe suflet. Oricum, ne-am propus pe lista următoare să reabilităm o parte din calea de rulare a tramvaiului care a rămas nefăcută. Mai avem depoul de tramvaie, o extindere a sistemului de funcționare corelată a semafoarelor, bulevarde, străzi, străpungerea de la Traian Lalescu, o traversă rutieră denivelată la intersecția Calea București cu Carol I, o parcare ecologică în spatele primăriei, dar și reabilitarea și consolidarea clădirii de la Evidența Populației, a celei de la Ansamblul «Maria Tănase» și a Școlii «Obedeanu». În rest, așteptăm ghidurile. Pe axele care s-au deschis deja, suntem în grafic, suntem gata. Putem să dăm drumul la licitații“, a mai spus primarul.

„Vorbiți cu o femeie. Nu știu cum faceți acasă…“

La un moment dat, Marian Vasile o întrerupe, vorbindu-i tot despre proiectele vechi și contractele de finanțare. „Vă rog, nu interveniți peste mine. Aveți un minim bun-simț! Vă înțeleg că vine campania electorală, dar nu așa se face. Vorbiți cu o femeie. Nu știu cum faceți acasă, dar eu nu vă permit să faceți așa“, i-a spus primarul consilierului PNL. Mai târziu, a apărut în discuție și Pavel Badea, acesta legându-se de o interpelare proprie. „Oricum, vreau să vă spun că răspunsul la interpelarea pentru Piața Valea Roșie vreau să fie în scris“. Văzând cererea atât de sobră, Lia Olguța Vasilescu a întrebat cine va candida, până la urmă, din partea PNL, la Primăria Craiovei. „Doamna primar, de ce sunteți așa de curioasă? Știți foarte bine că cei curioși au probleme cu sănătatea“, a spus fostul fotbalist. Spre final, același Pavel Badea a întors întrebarea, când primarul repeta propriile proiecte. „De ce simțiți nevoia să enumerați din nou proiectele? Ați început campania electorală, doamna primar? Eu doar v-am întors replica de mai devreme“. „Dar nu vreți să mă lăsați și dumneavoastră să vorbesc? Aveți o atitudine foarte proastă la partidul dumneavoastră. Probabil că femeile nu prea reușesc să deschidă gura acolo“, i-a răspuns primarul. Badea s-a simțit jignit: „Dumneavoastră ne spuneți că suntem nesimțiți și că dumneavoastră sunteți perfectă?“. „Dumneavoastră ați intervenit peste mine când nu era cazul“, i-a replicat Lia Olguța Vasilescu.

„Toate proiectele au fost proaste“

Meciul de tenis cu fraze înțepătoare a fost pentru un scurt moment întrerupt de Marian Vasile, care a revenit în forță cu o atitudine mai calmă și mai caldă. „Nu este prima dată când spuneți că toate proiectele au fost greșite sau proaste. Sunt proiecte pentru care s-au zbătut mulți oameni, proiecte cu cofinanțări de 2-3% față de 75% cât o să avem la Parcul «Romanescu». Aș aprecia dacă ați spune că au fost și proiecte bune“, i-a sugerat Vasile primarului. Acesta i-a explicat că toate au fost proaste și, vrând-nevrând, discuția a ajuns iarăși la Centrul Istoric. „Toate proiectele au fost proaste, mai puțin Waterparkul. Probabil pentru că a fost proiectul de suflet al lui Antonie Solomon. Cu toate că și aici a lipsit stația de epurare, ceea ce e inadmisibil. Dar, dintre toate, a fost cel mai bun. Bănuiesc că s-a uitat ceva mai atent la el. (…) Iar Centrul Istoric este schimbat în proporție de 90%. Dumneavoastră ați avut în proiect schimbarea pavimentului și a conductelor de canalizare și montarea de camere video. Centrul Istoric înseamnă și fațadele, făcute de proprietari, dar cu urbaniștii noștri. Picturile și statuile le-am ales noi“, a spus primarul. Discuția a continuat cu Marian Vasile, întrebând dacă primarul a semnat finanțarea pentru Centrul Istoric și cu primarul, spunând că discuția nu are legătură cu finanțarea, pentru că în Centrul Istoric este oricum altceva față de ceea ce fusese gândit inițial.
Simțind tensiunea de final de meci, Pavel Badea intervine din nou în discuție și reușește să smulgă câte un zâmbet, după aproximativ o oră de discuții la ultimul punct al ședinței. „Eu vă fac interpelarea să spuneți a treia oară reușitele dumneavoastră, pentru a le inocula craiovenilor și mai bine în percepție“, a solicitat Badea. Primarul i-a răspuns în ton cu discuția: „Nu știam că sunteți atât de greu de cap, dar promit că o să vi le dau în scris“. Final de meci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS