10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScade prețul apei de la robinet în Craiova din 2016

Scade prețul apei de la robinet în Craiova din 2016

Prețul apei livrate craiovenilor la robinet va scădea de la anul, ca urmare a reducerii TVA (FOTO: Claudiu Tudor)
Prețul apei livrate craiovenilor la robinet va scădea de la anul, ca urmare a reducerii TVA (FOTO: Claudiu Tudor)

Guvernul a redus TVA la apa potabilă furnizată de la 24% la 9%. Iată la cât se va reduce prețul apei potabile pentru craioveni, începând cu 1 ianuarie, și ce modificări vor mai fi aduse Codului Fiscal aplicabil de anul viitor.

Executivul a adoptat ieri o ordonanță de urgență prin care se modifică, din 2016, Codul Fiscal. Ordonanța prevede, printre altele, reducerea TVA la apa potabilă livrată populației prin sistemele publice, de la 24%, la 9%, la fel cât este taxa pe valoarea adăugată la alimente.
Prevederea se aplică de la 1 ianuarie 2016. Ca urmare a acestui act normativ, se va ieftini apa potabilă livrată la robinet craiovenilor. Contactat telefonic, directorul general al Companiei de Apă Oltenia, Constantin Mitriță, a declarat că, din 2016, craiovenii vor plăti mai puțin pentru apa furnizată, ca urmare a reducerii TVA.
„Bineînțeles că vom scădea prețul final al apei. De la anul, craiovenii vor plăti mai puțin cu cât se reduce TVA. Va fi și la apă același lucru care a fost la pâine. Acum prețul apei în Craiova este de 3,32 lei, plus TVA de 24%, iar din 2016, prețul final va fi de 3,32 lei, plus TVA de 9%“, a spus Constantin Mitriță.
Acesta a mai declarat că fiind vorba de o modificare a Codului Fiscal, reducerea de preț se va face automat, prin modificarea programului de facturare al Companiei de Apă Oltenia, care presupune doar reducerea cotei de TVA percepută craiovenilor. În prezent, craiovenii plătesc metrul cub de apă de la robinet cu 4,12 lei, fiind inclus în preț TVA de 24%. De la anul ar însemna ca prețul metrului cub de apă consumată de craioveni să scadă la 3,62 lei, aferent unei TVA de 9%.
În nota de fundamentare a OUG, publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice se vorbește doar despre reducerea TVA pentru apa potabilă furnizată populației.

Scade TVA și la apa pentru irigații

Prin ordonanța adoptată ieri se reduce TVA de la 24% la 9% inclusiv pentru apa folosită la irigații, în agricultură. În mod normal, și prețul final al apei pentru irigații ar putea să scadă din 2016, după ce statul reduce TVA această categorie.
„Extinderea aplicării cotei reduse de TVA pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură constituie o măsură importantă pentru mediul de afaceri, de natură a contribui la crearea unui climat economic adecvat în aceste domenii și la stimularea creșterii economice în sectorul apei și în domeniul agricol“, se arată în nota de fundamentare publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe, lângă proiectul de OUG, care a fost adoptat ieri. Mai multe detalii vom afla după publicarea OUG în Monitorul Oficial.

Ce alte modificări mai intervin la Codul Fiscal

Guvernul a decis ca din 2016 să scadă impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Această prevedere era stabilită pentru anul 2017, dar a fost devansată cu un an. De asemenea, ordonanța adoptată ieri modifică regimul de impozitare a microîntreprinderilor, acestea fiind taxate de stat în funcție de numărul de angajați. Potrivit profit.ro, pentru microîntreprinderi, impozitul va fi de 1% pentru firme cu minimum doi angajați, 2% pentru un angajat și 3% pentru nici un angajat declarat.
În prezent, aceste firme mici plătesc impozit pe cifra de afaceri de 3%, dacă realizează venituri de până la 65.000 de euro anual (echivalent în lei). În cazul în care depășesc cifra de afaceri de 65.000 de euro, microîntreprinderile devin automat plătitoare de impozit pe profit, care este de 16% din profit și trec în categoria întreprinderilor mici sau IMM-uri. Dar și acest prag de trecere la impozitul pe profit se modifică de la anul. Prin noul act normativ care modifică Codul Fiscal, se crește pragul de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, prag până la care este considerată o firmă ca fiind microîntreprindere.
Potrivit avocatnet.ro, prin OUG adoptată ieri vor fi încadrate unităţile din învăţământul preuniversitar particulare în categoria persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS