16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSecție de Psihiatrie nouă în Dăbuleni

Secție de Psihiatrie nouă în Dăbuleni

Spitalul din Dăbuleni a fost extins cu o secție nouă de psihiatrie. Clădirea în care sunt acum internați bolnavii a fost construită de la zero. Până în urmă cu două luni nu a existat o astfel de secție în zonă, iar pacienții erau nevoiți să meargă 80 de kilometri până Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova.

Secția de Psihiatrie din Dăbuleni are 12 paturi care mereu sunt ocupate. Construcția acesteia a durat în jur de doi ani, timp în care secția a fost dotată cu toate utilitățile necesare. Investiția a fost făcută cu bani de la consiliul local și a costat în jur de 1,2 milioane de lei. Conducerea Spitalului Dăbuleni a făcut toate demersurile ca această secție să apară pentru că sunt mulți pacienți în zonă care au nevoie de îngrijiri medicale.
„Am reușit să facem o secție cu 12 paturi. Era necesară construcția pentru că în zonă sunt destul de mulți pacienți care au nevoie de îngrijiri, iar distanța este destul de mare până la Craiova. Ne-am dorit să nu mai punem oamenii pe drumuri și să le oferim șansa să se trateze mai aproape de casă“, a spus Ileana Măricuţoiu, managerul Spitalului Dăbuleni.

„Preluăm pacienții care trebuia să meargă zeci de kilometri“

Secția fost deschisă în vara acestui an. Pacienții care ajung aici găsesc un centru modern și bine dotat. Depresia și demența sunt cele mai întâlnite afecțiuni. Dr. Adrian Dumitru, medicul care se ocupă de bolnavii, de aici, spune că deja au început să se adreseze secției pacienți de la 30-40 de kilometri distanță.
„Nu este nici un alt spital de psihiatrie pe o rază de zeci de kilometri. Cele mai apropiate spitale sunt în Craiova și Poiana Mare. Deficit de paturi pe psihiatrie este în tot județul, iar noi preluăm pacienții care înainte trebuia să meargă zeci de kilometri pentru un spital. Avem bolnavi veniți de la 30-40 de kilometri. Unii aleg să meargă la spitale de la distanță de teamă să nu îi vadă cineva din comunitate că vin să se interneze la psihiatrie“, a declarat medicul psihiatru.
Secția însă nu este dotată și cu un izolator – o încăpere cu regim special. Iar din punct de vedere al personalului medical se lucrează pe schema minimă, adică există un medic, un asistent și un infirmier.
„Cazurile pe care nu putem să le tratăm aici sunt trimise către alte unități medicale. Aici nu avem izolator, necesar pentru anumiți pacienți, așa cum este în Craiova. Lucrăm cu personal minim, ar mai fi nevoie de oameni, dar cu timpul sperăm să reușim să mai aducem“, a adăugat dr. Adrian Dumitru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS