10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJudețul Dolj, pe primul loc la furturile de curent

Județul Dolj, pe primul loc la furturile de curent

Polițiștii și lucrătorii CEZ au depistat sute de persoane care fură curent din rețeaua electrică de joasă tensiune (Foto: Arhiva GdS)
Polițiștii și lucrătorii CEZ au depistat sute de persoane care fură curent din rețeaua electrică de joasă tensiune (Foto: Arhiva GdS)

Doljul este în fruntea județelor din Oltenia în ceea ce privește furturile de curent din rețeaua de joasă tensiune. Numai anul acesta, polițiștii doljeni și lucrătorii CEZ au făcut zeci de acțiuni pentru depistarea celor care fură curent cu ajutorul unor instalații improvizate sau „aranjează“ contoarele.

Să vedem, mai întâi, ce spun reprezentanții CEZ Distribuție despre furturile de curent. „Sustragerea energiei electrice din rețeaua de joasă tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât și pentru consumatorii din vecinătate. Orice intervenție neautorizată, precum și utilizarea unor instalații improvizate pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieți omenești și daune materiale semnificative“, explică CEZ Distibuție.
Distribuitorul de energie electrică din Oltenia mai susține că vecinii persoanelor care fură curent sunt direct afectați, pentru că racordările ilegale la rețea duc la variații de tensiune și întreruperi ale alimentării cu energie electrică. În final, consumatorii care își plătesc lunar facturile se pot alege cu aparatele electrocasnice arse din cauza vecinilor care fură curent.
Tocmai de aceea, CEZ susține că persoanele care știu că vecinii lor fură curent ar trebui să îi „toarne“. „Este în interesul și beneficiul consumatorilor să sesizeze cazurile de consum fraudulos de energie apelând numărul 0251/929, pentru ca aceste situații, dăunătoare în primul rând consumatorilor corecți, să poată fi stopate“. CEZ mai spune că atât sesizările, cât și identitarea celor care sesizează furturile de curent sunt confidențiale „pe tot parcursul acțiunilor departamentului specializat“. Este vorba de Departamentul NTL (Pierderi Ne-Tehnice) care se ocupă cu depistarea fraudelor din instalațiile operatorului SC CEZ Distribuție SA.

Sute de cazuri de furturi de curent în Oltenia

Periodic, reprezentanții CEZ cer ajutorul polițiștilor pentru organizarea de acțiuni pentru prevenirea și combaterea furturilor de curent. Anul acesta, în urma unor astfel de acțiuni, lucrătorii CEZ au descoperit sute de cazuri de consum ilicit de energie electrică, județul Dolj fiind pe primul loc în Oltenia, iar Gorjul – pe ultimul loc. În Dolj, au fost descoperite 267 de cazuri, în Vâlcea – 188, în Olt – 116, în Mehedinți – 28, iar în Gorj numai 13 cazuri de furt de energie electrică.
Numai în comuna Breasta, în cursul lunii aprilie, polițiștii și lucrătorii CEZ au depistat 12 persoane care furau curent cu ajutorul unor instalații electrice improvizate, racordate la rețeaua de joasă tensiune. Astfel de acțiuni au mai fost făcute în Catane, Cetate, Plenița, Desa, Urzicuța și Craiova. În Craiova, probleme au fost găsite pe străzile Dorobanților, Hanul Roșu, Drumul Jiului, Ioan Budai Deleanu ori pe Aleea 1 Călușari. Ultima acțiune a avut loc chiar luna aceasta, în comuna Podari, unde au fost depistate nouă persoane care furau curent din rețeaua CEZ.
Ce se întâmplă atunci când CEZ află că o persoană fură curent? Sunt sesizate organele competente, spun reprezentanții CEZ. Asta, pentru că furtul de curent este infracțiune, iar cei prinși se aleg cu dosare penale.
Potrivit Codului Penal, furtul unor bunuri mobile pedepsește cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau cu amendă, iar printre bunurile mobile se numără și înscrisurile și energia electrică.
De asemenea, Legea energiei electrice prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care se racordează ilegal la rețea. Potrivit legii, deteriorarea, modificarea sau blocarea funcționării contoarelor ori modificarea componentelor instalațiilor energetice fără drept se pedepsește cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă. În schimb, folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea contoarelor se pedepsește cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau cu amendă.
În toate cazurile, CEZ se adresează instanței pentru a-și recupera paguba, cantitatea de energie electrică furată fiind stabilită după o procedură aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

CEZ se plânge de furturi

CEZ Distribuție a anunțat că, în 2014, s-a înregistrat o scădere a timpului mediu de întreruperi în alimentarea cu energie electrică de 67 de minute față de anul 2013. Astfel, dacă în 2013 întreruperile accidentale în alimentarea cu energie electrică au fost de 607 minute, în 2014 durata medie a întreruperilor a ajuns la 540 de minute. CEZ spune că principalele motive ale acestor întreruperi accidentale sunt furturile din rețea, în special pe perioada de iarnă, dar și distrugerea și furtul instalațiilor. Deteriorarea transformatoarelor, furtul uleiului electroizolant și al conductoarelor reprezintă 65% din cauzele întreruperilor accidentale de curent. CEZ a calculat că, numai în 2015, paguba suferită prin furturi de ulei din transformatoare și de conductoare este de 808.000 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS