11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociația plătește cadastrul ca să-ți vândă apartamentul

Asociația plătește cadastrul ca să-ți vândă apartamentul

Președintele Asociației de proprietari nr. 23 Craiovița Nouă, Gheorghe Berceanu (Foto: Bogdan Grosu)
Președintele Asociației de proprietari nr. 23 Craiovița Nouă, Gheorghe Berceanu (Foto: Bogdan Grosu)

Reprezentanții asocia­țiilor de proprietari spun că executarea silită a datornicilor este îngreunată tocmai de aceștia. Dacă nu pot să recupereze banii, asociațiile ajung în cele din urmă să vândă apartamentul datornicilor. Numai că asociația trebuie să susțină din fondurile proprii cheltuielile necesare întocmirii documentației cadastrale (un apartament nu poate fi vândut fără cadastru), să plătească evaluarea apartamentului și, dacă este cazul, și partajul. Datornicii împiedică accesul specialiștilor în apartament, pentru măsurători, iar din această cauză asociația bate pasul pe loc.

Asociațiile de proprietari se plâng că nu au bani să pună în executare hotărârile judecătorești obținute împotriva proprietarilor cu mari datorii la întreținere. În plus, atunci când se ajunge la executare silită și asociația trebuie să întocmească documentația cadastrală a apartamentului deținut de datornici, dar și evaluarea acestuia, proprietarul nu permite accesul în locuință.
Într-o astfel de situație este Asociația nr. 23 Craiovița Nouă. Președintele se plânge că nu poate să execute silit datornicii fiindcă aceștia îngrădesc accesul în apartament pentru măsurătorile necesare cadastrului. „Am în jur de 20 de dosare date la executori. În patru dosare nu pot să fac executarea, pentru că proprietarii nu au cadastru la apartamente. Imobilele nu sunt înscrise în Cartea Funciară, au datorii de 44.000 de lei, 20.000 de lei, 30.000 de lei. Executorii mi-au spus că trebuie să le facem cadastu. Proprietarii nu ne permit să intrăm cu specialiștii pentru măsurători și evaluare. Suntem ținuți la ușă. Am înțeles că nici executorul nu poate să intre decât însoțit de poliție, dar acesta vine doar dacă avem un ordin de evacuare. În alte situații avem mai mulți urmași și trebuie făcut partajul succesoral. Ulterior este nevoie să facem o evaluare. Din această cauză batem pasul pe loc de patru ani“, se plânge Gheorghe Berceanu, președintele Asociației de proprietari nr. 23 Craiovița Nouă.
Specialiștii spun că toți acești pași ai executării silite sunt într-adevăr dificil de parcurs, dar nu este imposibil. „Se formează dosarul de executare, se identifică bunul imobil. Precizez că executarea silită cu vânzarea imobilului se face doar în situația în care datoriile sunt mai mari de 10.000 de lei. În cazul executării silite imobiliare, legiuitorul a conferit ca executarea să se facă numai dacă bunul imobil are Carte Funciară deschisă și cadastru. La noi sunt foarte multe imobile care nu au Cartea Funciară deschisă. Ca atare, executorul va solicita Biroului de Carte Funciară deschiderea cărții și numirea unui expert cadastrist pentru executarea cadastrului. Costurile se avansează de către creditor, în speță asociația, și se recuperează de la debitor. Faptul că debitorul nu ne lasă să pătrundem în imobil nu constituie un impediment. Noi avem posibilitatea să pătrundem în acest apartament însoțiți de organele abilitate, în speță poliția împreună cu un expert cadastrist. Adică proprietarul poate fi constrâns într-un fel. În același mod se poate face și evaluarea și se procedează la identificarea bunului. Oricum, executorul intră în incinta acelui imobil pentru a face o descriere cât mai amănunțită“, a precizat Cristian Zăvoi, executor judecătoresc.
Se mai poate ca asociația de proprietari să obțină pătrunderea în apartamentul datornicului în instanță. Aceasta dispune obligarea proprietarului să permită pătrunderea în apartament a specialiștilor care trebuie să facă măsurătorile sau evaluarea necesare executării silite.

De unde ia asociația banii?

Altă problemă pe care asociațiile o întâmpină atunci când trebuie să recupereze datoriile de la proprietarii restanțieri și ajung la executarea silită este legată de costurile executării (cadastru, evaluare, partaj). Legea spune că aceste costuri sunt susținute de către creditor, adică de asociație. Prin urmare, aceasta trebuie să dețină acești bani. Sunt situații în care fondurile se iau din încasări, ceea ce nu este corect. De cele mai multe ori, reprezentanții asociațiilor de proprietari sunt prevăzători și pun penalități, de unde pot lua fondurile necesare executării silite. „Sumele necesare le luăm din fondul de penalități. Ulterior, banii se recuperează din vânzarea apartamentului. Asociația de proprietari nu are alte fonduri“, a mai precizat Gheorghe Berceanu, președintele Asociației de proprietari nr. 23 Craiovița Nouă.
Același lucru este confirmat și de președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova, Ion Pătrulescu: „Sunt asociații care au un fond propriu de penalități. Aici este vorba de un interes general (adică proprietarii riscă să fie privați de utilități din cauza datornicilor). În baza acordului de asociere, banii se folosesc din încasări, iar la vânzare se recuperează acești bani. Legea nu prevede constituirea unui fond special care să servească pentru aceste plăți privind executarea silită. Executarea se face, într-adevăr, pe cheltuiala creditorului, urmând să se recupereze sumele la vânzarea apartamentului“.

Ce spune legea

Art. 51, alin.(1), din Legea nr. 230/2007 prevede: „Asociația de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor și altor spații proprietăți individuale ale proprietarilor din condominiu, precum și un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS