11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInspectorii antifraudă iau cu asalt Frigorifer și Marlorex

Inspectorii antifraudă iau cu asalt Frigorifer și Marlorex

Direcția Generală Antifraudă Fiscală a început, ieri, o amplă operațiune de control și monitorizare a firmelor care își desfășoară activitatea în centrele comerciale angro, denumită sugestiv Operațiunea „Cristal“. Operațiunea vizează 60 de centre comerciale din țară, iar ieri, 600 de inspectori antifraudă au demarat simultan controalele în primele 15, printre care se numără și Marlorex, şi Frigorifer din Craiova.
Potrivit inspectorilor antifraudă, prima parte a Operațiunii „Cristal“ se va încheia în ziua de Crăciun, iar până atunci, în fiecare zi, se va verifica în detaliu activitatea economică și traficul de mărfuri din toate complexurile comerciale. În funcție de rezultate, unele centre comerciale vor fi monitorizate în continuare de la începutul anului 2016.
De data aceasta, controalele din centrele comerciale se vor desfășura în paralel cu acțiunea de supraveghere continuă a importurilor de mărfuri având ca destinație centrele comerciale vizate.
Reprezentanții Direcției Generale Antifraudă au explicat pentru Gazeta de Sud că este vorba de o structură nou-înființată, denumită Trafic Control, căreia i-au fost alocate 200 de posturi. Inspectorii de la Trafic Control primesc informații din vamă privind transporturile de mărfuri care fac obiectul Operațiunii „Cristal“ și urmăresc destinația acestora. De exemplu, dacă un transport de fructe nu ajunge în Marlorex, inspectorii antifraudă încep verificările pentru a afla ce s-a întâmplat și unde a ajuns marfa.

Frigorifer și Marlorex, supravegheate de inspectori în haine civile

Pentru pregătirea Opera­țiu­nii „Cristal“, inspectorii antifraudă au efectuat în ultimele luni o serie de acțiuni, unele sub „acoperire“. Inspectorii au fost trimiși pe teren, îmbrăcați în haine civile, pentru a vedea dacă se respectă legea de către comercianți. În plus, pentru fiecare centru angro din țară a fost întocmită o fișă de documentare, plus analiza de risc a tuturor firmelor care activează în cadrul centrelor angro.
Inspectorii antifraudă mai spun că această acțiune are drept scop eliminarea firmelor evazioniste din centrele angro, dar și blocarea accesului acestora în circuitul economic.
Reprezentanții Direcției Generale Antifraudă Fiscală mai spun că firmele corecte nu au motive să se teamă de aceste controale, iar centrele comerciale care scapă repede de probleme ies de sub supravegherea inspectorilor antifraudă.
Acolo unde vor fi găsite nereguli în timpul verificărilor operative se va demara un control amănunțit al activității desfășurate până în prezent. „Cine greșește, o face pe propria răspundere! Acolo unde scad neregulile constatate, prezența inspectorilor antifraudă devine inutilă și se poate opta pentru supravegherea în haine civile“, a precizat, pentru GdS, Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
În timpul controalelor operative, inspectorii antifraudă vor fi însoțiți de cadre ale Brigăzii de intervenție rapidă din cadrul Jandarmeriei Române.

Primele 15 centre comerciale verificate

Pe lângă centrele angro Marlorex şi Frigorifer din Craiova, inspectorii antifraudă fiscală au început ieri verificarea West Market din Oradea, Agrotransilvania Dezmir din Cluj, Romalion Bacău, Gama Center Ploiești,  Pasărea Phoenix Iași, Pav­com Târgoviște, Galgros Galați, Expomarket Doraly Afumați Ilfov, Tug Brăila, Smart Expo Flora București, Euro 2 şi  Piața de Gros din Timișoara şi Brintex Brașov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS