17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj Ce impozite vor plăti craiovenii din 2016

Ce impozite vor plăti craiovenii din 2016

Craiovenii vor afla în curând ce taxe şi impozite vor avea de plătit pentru anul viitor
Craiovenii vor afla în curând ce taxe şi impozite vor avea de plătit pentru anul viitor

Craiovenii vor plăti de la anul mai mulți bani la impozitul pe casă, chiar dacă primăria intenționează să aplice cotele minime stabilite prin noul Cod Fiscal. Motivul: guvernul obligă proprietarii să achite impozit și pe terenul de sub construcții. Cele mai afectate vor fi persoanele fizice care dețin spații comerciale. Ele vor fi nevoite să achite impozite mai mari cu până la 1.368%. Cele mai avantajate sunt firmele. În cazul lor, impozitul pe clădirile rezidențiale pe care le dețin scade cu 82%, iar pe clădirile nerezidențiale rămân aproape la fel. Procentele și sumele pe care le vor avea de plătit craiovenii sunt supuse dezbaterii publice marți într-o ședință organizată la sediul primăriei. 

Noile prevederi în materie de impozite și taxe locale ale Codului Fiscal care se va aplica din 2016 va avantaja firmele, dar vor scoate mai mulți bani din buzunarele persoanelor fizice, obligate acum să plătească și impozit pe terenul de sub construcții, chiar dacă locuiesc la bloc. Pentru a nu-i împovăra mai mult, Primăria Craiova a propus cele mai mici cote ale impozitelor aplicabile prin noul Cod Fiscal, dar tot nu poate împiedica plata unor sume suplimentare față de anii trecuți.
Principala modificare în materie de politică fiscală a guvernului este plata impozitului în funcție de scopul construcției, rezidențială sau nerezidențială, și nu de categoria proprietarului, adică persoană fizică sau juridică. Dacă, până acum, impozitele erau mai mari pentru persoane juridice, acum situația s-a schimbat. Concret, dacă o persoană fizică deține unul sau mai multe apartamente, va plăti impozit în funcție de destinația acelui apartament. Dacă în el locuiesc oameni, chiar dacă este închiriat, impozitul pe clădire va rămâne ca anul trecut, la care se adaugă impozitul pe cota indiviză a terenului de sub bloc. Dacă în apartament funcționează o firmă, care are activitate economică, atunci impozitul va fi mult mai mare. La fel se întâmplă și în cazul persoanelor juridice.
Primăria Craiova a publicat deja proiectul privind nivelul taxelor și impozitelor locale pe anul 2016, dar, înainte de a fi supus votului consiliului local, el trebuie dezbătut în cadrul unei ședințe publice. Potrivit proiectului, care poate fi studiat pe site-ul primăriei, propunerile pentru cotele de impozit sunt minime în cazul persoanelor fizice pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale. Pentru persoanele juridice, cota de impozit pe clădiri este minimă în cazul clădirilor rezidențiale și maximă în cazul clădirilor nerezidențiale.

Impozit uriaș pentru clădirile nerezidențiale nedeclarate

Potrivit Codului Fiscal, cotele de impozit la clădirile rezidențiale pentru persoane fizice sunt cuprinse între 0,08% și 0,2%. Primăria a propus cota de 0,08%, față de 0,1%, cât a fost cea valabilă pentru anul în curs. Asta înseamnă că, de exemplu, un craiovean care deține un apartament în zona A, cu o suprafață utilă de 70 de metri pătrați, va plăti același impozit ca în 2015: 188 de lei. La această sumă se va adăuga impozitul pe cota indiviză din terenul de sub bloc. Încă nu se știe cum se va calcula exact această cotă indiviză, dar normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal sunt așteptate să lămurească acest aspect. Surse apropiate mediului fiscal spun că impozitul pe terenul de sub bloc ar putea fi de aproximativ 15 lei. Impozitul de 188 de lei pe an se plătește pentru un apartament obișnuit. Tehnic exprimat este vorba de un apartament cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire. Persoanele fizice vor scăpa însă de plata impozitului progresiv în cazul în care au mai multe apartamente, și de plata impozitului suplimentar pe locuințele cu o suprafață mai mare de 150 de metri pătrați. Dacă până acum impozitul ajungea să fie mai mare și cu 300%, din 2016 el este același pentru fiecare apartament.
Persoanele fizice vor plăti, însă, un impozit mai mare pe clădirile nerezidențiale. Cota stabilită prin Codul Fiscal este cuprinsă între 0,2% și 1,3%. Primăria a propus cota minimă de 0,2%, dar chiar și așa, suma de plată este cu 82% mai mare decât anul trecut. De exemplu, pentru un apartament situat în zona A, cu o suprafață utilă de 67 de metri pătrați, impozitul datorat în 2016 este de 330 de lei, cu 149 de lei mai mult decât impozitul plătit în 2015, de 181 de lei. Potrivit Codului Fiscal, valoarea impozabilă a clădirii la care se aplică această cotă de 0,2% se stabilește printr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii cinci ani anteriori anului de referinţă sau ea poate rezulta din contractul de vânzare-cumpărare. Un aspect foarte important pentru proprietarii persoane fizice de clădiri nerezidențiale este faptul că primăria îi va putea impozita cu 1.368% față de valoarea inițială dacă nu declară clădirea la fiscul local, adică va plăti peste 4.500 de lei.

Codul Fiscal, bucuria firmelor

Persoanele juridice care dețin în proprietate clădiri rezidențiale vor beneficia de un impozit redus în 2016 față de 2015 chiar dacă primăria a propus aplicarea cotei maxime la valoarea impozabilă a clădirii, de 0,2%. Ca și în cazul persoanelor fizice, cota este cuprinsă între 0,08% și 0,2%, iar nivelul ei depinde de fiecare primărie. Reducerea aplicată ca efect al Codului Fiscal este foarte mare. De exemplu, pentru o clădire cu o valoare impozabilă de 500.000 de lei, impozitul pe care îl va plăti firma va fi de 1.500 de lei, față de 8.625 de lei în 2015, după cum rezultă dintr-un calcul al primăriei prezentat în proiectul privind taxele și impozitele. În cazul clădirilor nerezidențiale, primăria a propus cota maximă de 1,3%, dar în sumă absolută, impozitul este cu doar 20 de lei mai mare față de 2015, adică 8.645 de lei. Sumele cresc foarte mult în cazul clădirilor nereevaluate în ultimii cinci ani, dar chiar și în această situație, impozitul este mai mic decât în 2015. De exemplu, pentru o astfel de clădire, cu suprafața cu o valoare impozabilă de 500.000 de lei, impozitul pe 2016 este de 37.500 de lei, față de 57.500 de lei anul trecut.

Scade impozitul auto?

O modificare foarte importantă este cea referitoare la momentul datorării impozitului pentru clădiri, teren și mijoacele de transport, denumită „anualitatea plății“. Cine deține în proprietate aceste bunuri la data de 31 decembrie 2016 va datora impozit pe ele și în 2017, chiar dacă le vinde în cursul acelui an. Noul proprietar nu va fi obligat, ca până acum, să plătească și el, încă o dată, impozit pe anul 2017, ci va figura cu datorie de plată a impozitului din anul următor. „(…) Impozitul pe clădiri, pe teren şi pe mijloacele de transport este datorat pe întregul an fiscal de cel care are în proprietate bunul respectiv la data de 31 decembrie a anului anterior, chiar dacă bunul din proprietate este înstrăinat în anul fiscal curent. De asemenea, în cazul dobândirii unui bun în cursul anului fiscal, impozitul aferent se va datora începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor“, se arată în proiectul primăriei. În cazul impozitelor pentru teren și autoturisme, primăria a propus menținerea cotelor din acest an, deși, în cazul autoturismelor, cotele din tabelul prezentat sunt mai mici în 2016 decât în 2015. De exemplu, impozitul pe 2015 pentru un autoturism cu o capacitate de până la 1.600 de centimetri cubi, inclusiv, calculul se făcea înmulțind suma de 9 lei cu fracții de câte 200 de centimetri cubi. În felul acesta, proprietarul unui autoturism de 1,6 centimetri cubi avea de plătit pe anul în curs un impozit de 72 de lei. În 2016, fracțiile rămân aceleași, dar suma cu care se înmulțesc scade la 8 lei, deci și impozitul este mai mic, adică 64 de lei. Sumele din tabel, cu care se înmulțesc fracțiile, sunt mai mici la fiecare categorie de vehicul. La cele cu capacitate între 1.601 și 2.000 centimetri cubi inclusiv este vorba de 18 lei, față de 20 de lei în 2015, la cele cu capacitate între 2.001 și 2.600 de centimetri cubi inclusiv – 72 de lei în loc de 79, la cele cu capacitate între 2.601 și 3.000 – 144 de lei în loc de 158, iar la cele cu capacitate peste 3.001centimetri cubi – 290 de lei față de 319 lei.

Ai mai mult de doi câini în curte, plătești minim 1.500 de lei

Potrivit primăriei, vor fi menținute la același nivel impozitul pe teren și taxa de parcare în oraș, pecum și multe alte dări. Pe 2016, proprietarii care stau la casă și dețin mai mult de doi câini în curte cu vârstă de peste șase luni sunt obligați să plătească o taxă anuală de 500 de lei pentru fiecare animal. De asemenea, taxa pentru nesterilizarea câinelui este de 500 de lei, iar pentru câinii nesterilizați, de rasă, cu certificat de origine şi înregistraţi la asociaţiile chinologice teritoriale sau câinii de rasă care prezintă un document de apartenenţă la o rasă canină – 50 de lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS