11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacientă din Spania, operată cu succes în Craiova

Pacientă din Spania, operată cu succes în Craiova

Violeta Ciortan a venit din Spania să se opereze de hernie de disc în Secția  de Neurochirurgie din Craiova (FOTO: Lucian Anghel)
Violeta Ciortan a venit din Spania să se opereze de hernie de disc în Secția
de Neurochirurgie din Craiova (FOTO: Lucian Anghel)

Violeta Ciortan a plecat în urmă cu 11 ani în Spania. Românca a rămas cu dureri groaznice după ce s-a operat de două ori în Spania, de hernie de disc. Disperată și aproape dependentă de pat, femeia s-a documentat pe internet, unde a aflat de dr. Alexandru Cameniță, medic primar neurochirurg în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Craiova, care în urmă cu o săptămână a operat-o cu succes. Astăzi, pacienta urmează să fie externată.

Violeta Ciortan are 39 de ani, este originară din Buzău și lucrează de 11 ani în Spania. În luna noiembrie, anul trecut, s-a operat pentru prima dată de hernie de disc, la un spital din Cordoba. Femeia susține că durerile nu au dispărut după operație, ba chiar se simţea și mai rău. După două săptămâni a fost externată din spital, dar nu putea să meargă nici să își cumpere o pâine. „În noiembrie 2014 m-am operat pentru prima dată în Spania. Am avut o hernie foarte mare și medicii mi-au spus că trebuie să mă operez de urgență. Intervenția chirurgicală a fost făcută de un medic sud-american și o doamnă doctor de origine spaniolă. După operație, la două zile, m-am trezit cu toată partea de jos și piciorul amorțite total. Durerile au fost mai mari decât înainte de operație. Am întrebat medicii de ce am rămas așa și mi-au spus că este normal pentru că hernia a fost foarte mare și că o să mă recuperez. După patru zile m-am dat jos din pat și toată partea aceea o simțeam amorțită. La două săptămâni după operație am plecat din spital, medicii îmi spuneau în continuare că este normal să mă simt așa, dar eu aveam dureri insuportabile. Doctorul sud-american a plecat în țara lui și eu am rămas doar în grija doamnei doctor. Nu puteam nici măcar să merg să îmi iau o pâine, i-am spus asta doctoriței și atunci mi s-a spus să fac un RMN. După o lună, am primit rezultatul, care arăta că în continuare am hernie și că trebuie să mă operez din nou“, povestește Violeta.

„Mi-am dat seama că mă poate salva“

După patru luni de la prima operație, Violeta a suferit o altă intervenție chirurgicală. Nici după această operație nu a scăpat de dureri. Pentru cele două intervenții chirurgicale nu a plătit nimic. Nu era asigurată medical în Spania, dar a avut posibilitatea să-și întocmească un dosar în baza căruia primăria a suportat costurile. Nici după a doua operație nu a apărut o schimbare în bine. Femeia a cerut sfatul unui alt medic, care i-a propus o a treia intervenție chirurgicală, pentru a-i pune o placă de fier. Femeia a refuzat și a început să caute pe internet detalii despre operația de hernie de disc. Întamplător, a dat peste un interviu în care doctorul craiovean Alexandru Cameniță explica modul în care se face operația. Violeta a fost atât de impresionată de articol încât a decis să vină în România să-i ceară sfatul. „Domnul doctor vorbea de astfel de intervenții. Dânsul a explicat pe înțelesul meu și mi-am dat seama că mă poate salva. Așa am decis să vin să mă operez la Craiova“, spune pacienta.

„Mi-am revenit după zece luni în care am stat numai cu dureri”

La o săptămâna de la operație, Violeta Ciortan se simte foarte bine. Chiar de a doua zi, a urcat și a coborât singură scările până la etajul trei al spitalului. Coșmarul ei s-a încheiat și astăzi urmează să plece acasă. „După primele două operații, eu nu puteam să stau în șezut, trebuia să mă reazem de ceva. Operațiile pe care le-am făcut în Spania au durat cam cinci ore fiecare. Aici, intervenția s-a încheiat după o oră. Nu mai simt partea aceea a corpului amorțită și nici acea greutate. O să fac și recuperare și o să mă simt și mai bine. Nu m-au interesat condițiile din spital. Important este că mi-am revenit după zece luni în care am stat numai cu dureri. Avem medici buni în țară, dar de multe ori nu știm să-i apreciem“, adaugă Violeta Ciortan.
Violeta nu este singura pacientă care a venit de peste hotare să se opereze în Secția de Neurochirurgie din Craiova. Pe lista dr. Cameniță figurează pacienți din Anglia, Irlanda, Italia sau Cipru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS