3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎn Dolj sunt cu 10.182 de contracte de muncă mai mult decât în 2014

În Dolj sunt cu 10.182 de contracte de muncă mai mult decât în 2014

În Dolj există 163.362 de contracte de muncă active. La ghișeele ITM Dolj puteți afla dacă angajatorul  v-a înregistrat contractul de muncă în mod legal. (FOTO: Lucian Anghel)
În Dolj există 163.362 de contracte de muncă active. La ghișeele ITM Dolj puteți afla dacă angajatorul
v-a înregistrat contractul de muncă în mod legal. (FOTO: Lucian Anghel)

Deși numărul de contracte individuale este cu peste 10.180 mai mare ca în 2014, numărul efectiv al salariaților a crescut cu doar 5.260 față de anul trecut, ceea ce înseamnă că există persoane care au două sau mai multe contracte de muncă, dintre care cel puțin unul este nou. Din păcate, mulți dintre noii angajați figurează doar cu actele în Dolj, dar în realitate ei muncesc în alte județe sau în străinătate.

Numărul locurilor de muncă a crescut în Dolj de la un an la altul. Potrivit datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, în perioada ianuarie-octombrie 2014 au existat în Dolj 137.885 de angajați, iar în aceeași perioadă a anului 2015, numărul acestora a crescut cu 5.260 de persoane, ajungând pe 8 octombrie 2015 la 143.145 de persoane. O bună parte dintre noii angajați care figurează la firme cu sediul în Dolj nu își desfășoară activitatea în județ, ci în alte zone ale țării, după cum arăta GdS în numărul de luni. Unii dintre noii angajați figurează în acte la firme din Craiova și Dolj, dar ei lucrează chiar și peste hotare, unde sunt detașați de către agenții de muncă temporară sau de agențiile de plasare a forței de muncă. Totuși, datele de la ITM Dolj arată că numărul de contracte de muncă nou-încheiate în 2015 față de 2014 este cu 10.182 mai mare. Astfel, anul trecut, erau 153.180 de contracte individuale de muncă, la 8 octombrie 2014, iar anul acesta, la aceeași dată, existau 163.362 de contracte de muncă active, deci cu 10.182 mai multe. Acestea reprezintă contracte de muncă active în Dolj, după ce s-au scăzut contractele de muncă suspendate, potrivit ITM Dolj. Faptul că sunt mai multe contracte de muncă noi decât angajați în plus față de aceeași perioadă a anului trecut se explică prin aceea că există persoane în Dolj care au două sau mai multe contracte de muncă. Unele dintre aceste persoane și-au încheiat un nou contract de muncă în perioada analizată. Cele mai multe contracte de muncă sunt pe Craiova.

14.208 contracte de muncă pe perioadă determinată

Inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, spune că a crescut numărul societăților care au angajați - de la 13.802 firme anul trecut, la 14.775 anul acesta (FOTO: Lucian Anghel)
Inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, spune că a crescut numărul societăților care au angajați – de la 13.802 firme anul trecut, la 14.775 anul acesta (FOTO: Lucian Anghel)

Inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, a precizat că din totalul contractelor de muncă active în octombrie 2015, 163.362 la număr, cele mai multe sunt încheiate pe perioadă nedeterminată (149.154), dar există și 14.208 contracte încheiate pe perioadă determinată. În aceeași perioadă analizată au fost suspendate 4.937 de contracte. La aceeași dată existau și 489 de contracte de muncă detașate, adică persoane care s-au angajat la firme din alte județe, dar care lucrează în Dolj.

Cum scapă unii de plata impozitelor cu forța de muncă

În același timp, până în septembrie 2014 existau 13.802 angajatori în Dolj care aveau înregistrați salariați, iar la finele lunii septembrei 2015 existau 14.775 de angajatori care aveau cel puțin un angajat. Mai există și alte firme active care nu își permit să aibă angajți, din cauza costurilor foarte mari cu impozitele și contribuțiile pe forța de muncă. Așadar, deținătorii de firme găsesc tot felul de tertipuri pentru a evita plata taxelor către stat, în mod legal. Unii exploatează această portiță legală la maximum, în sensul că toți cei care muncesc în firmă au fost făcuți asociați, dar este legal, iar autoritățile competente nu au ce să le facă. „Există și firme fără nici un angajat, unde asociații prestează activități fără să aibă contract de muncă și legea le dă această posibilitate. Am întâlnit chiar și o firmă din domeniul construcțiilor unde existau 12 asociați și toți lucrau în firmă, fără contracte de muncă. Dar legea le permite“, a spus Cătălin Mohora, inspectorul-șef al ITM Dolj.

Cum poți afla dacă ai contract de muncă activ

În momentul în care semnați un contract de muncă cu un angajator, acesta este obligat prin lege să vă înmâneze un exemplar al acelui document încheiat între părți. Dar cu cel puțin o zi înainte să începeți lucrul, angajatorul trebuie să vă înregistreze în REVISAL (Registrul electronic de evidență a salariaților). Deci contractul de muncă trebuie activat, pentru a avea valabilitate din punct de vedere juridic. Persoanele care vor să știe exact dacă au contractul de muncă activ pot merge la sediul ITM Dolj din Craiova, pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 51, și pot afla pe loc de la ghișeu dacă angajatorul le-a înregistrat sau nu actul legal în aplicația REVISAL. Pentru a primi pe loc informația, angajații trebuie să aibă cartea de identitate la ei și să achite o taxă de 20 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS