14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSuspectat că și-a ucis fiicele şi nevasta, apoi a dat foc la casă

Suspectat că și-a ucis fiicele şi nevasta, apoi a dat foc la casă

Încă o tragedie în comuna doljeană Leu. O femeie de 33 de ani și cele două fiice ale sale, în vârstă de 12 și 15 ani, au fost găsite decedate de pompierii chemați să stingă un incediu care a cuprins casa în care locuiau. După primele cercetări, anchetatorii au stabilit că victimele prezintă multiple plăgi înjunghiate, iar suspectat de comiterea omorului este chiar soțul femeii, care a fost rănit grav în incendiu. În ultimii doi ani, comuna Leu a fost zguduită de alte două cazuri tragice.

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, duminică dimineață, la ora 5.20, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință de pe strada Buciumului din comuna doljeană Leu. Dacă, la început, părea că este vorba de o tragedie soldată cu trei victime, ulterior s-a stabilit că cele trei persoane au fost înjunghiate înainte de izbucnirea flăcărilor.
„La ora 5.21, duminică dimineaţă, am fost anunţaţi de izbucnirea unui incendiu, în comuna Leu, judeţul Dolj. La faţa locului s-a deplasat Detaşamentul 2 Pompieri Craiova cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor s-a constatat că incendiul se manifesta la două din cele cinci camere ale locuinţei, cu posibilitate de propagare. O persoană a spus că s-ar putea să fie cineva în casă, iar pompierii au intrat prin flăcări şi au găsit în dormitor trei victime, cu vârstele de 33, 15 și 12 ani. Din primele cercetări rezultă ca şi cauză probabilă a incendiului focul deschis în spaţii închise“, a precizat Florin Cocoşilă, purtător de cuvânt al ISU Dolj. În ceea ce privește cauza incendiului, pompierii spun că pot fi luate în calcul mai multe variante: o lumânare lăsată aprinsă, o scânteie sărită din sobă sau chiar provocarea intenționată.
Cele trei persoane găsite carbonizate sunt Vetuța Ioana Topor, de 33 de ani, și cele două fiice ale ei, Cristina, de 12 ani, și Daniela, de 15 ani. De asemenea, pompierii au găsit și o a patra victimă, pe Florian Topor de 45 de ani. Bărbatul, care suferise arsuri pe aproximativ 50% din suprafața corpului, dar și la nivelul căilor respiratorii, a fost găsit la un vecin și transportat la Spitalul de Urgență Craiova. Pentru că starea acestuia s-a agravat, medicii craioveni au hotărât să-l trimită la Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri Bucureşti.
După stingerea incendiului, pe corpurile carbonizate ale femeii şi celor două fiice ale sale au fost observate mai multe leziuni produse prin înjunghiere, astfel că cercetările au fost preluate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Suspectat că și-a înjunghiat nevasta și copiii

După primele cercetări, anchetatorii și-au îndreptat atenția asupra lui Florian Topor, care se află în evidențele medicale cu afecțiuni psihice și este cunoscut ca scandalagiu în comună. Bărbatul de 45 de ani a fost amendat în mai multe rânduri pentru că a provocat scandaluri, iar o perioadă a fost internat la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova. Oamenii legii îl suspectează pe bărbat că și-a înjunghiat soția și cei doi copii, după care a pus foc casei, însă urmează să strângă probe pentru a dovedi acest lucru.
Anchetatorii nu au putut însă să-l audieze pe suspect înainte de trimiterea lui la Spitalul de Arși din București, iar până când medicii legiști nu vor întocmi rapoartele preliminarii, fac cercetări într-un dosar de ucidere din culpă.
„A fost deschis un dosar penal în cauză și se fac cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care a intervenit decesul celor trei victime. În prezent, se fac cercetări într-un dosar de ucidere din culpă, însă, în funcție de rezultatul autopsiilor, încadrarea juridică a faptei poate fi schimbată. La acest moment (ieri – n.r.) se audiază martorii“, a explicat procuror Magda Bădescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Florian Topor, amendat pentru scandaluri

Primarul din comuna Leu, Iulian Cristescu, spune că îl cunoaște destul de bine pe Florian Topor, dar și pe soția sa, Ioana Topor, pentru că amândoi luau ajutor social de la primărie.
„Omul acesta este beneficiar de ajutor social și era monitorizat săptămânal. Pot spune că, de câte ori i-am chemat la muncă, și el, și soția lui își făceau treaba, puteam conta pe ei. În urmă cu un an și jumătate a avut o cădere psihică și a fost internat, a urmat un tratament. După aceea l-am încurajat și susținut să nu mai bea, l-am monitorizat permanent“, a precizat Iulian Cristescu pentru Gazeta de Sud.
Edilul din Leu mai spune că Florian Topor a fost sancționat în mai multe rânduri pentru că a provocat scandaluri, cele mai multe cu un vecin al său. Primarul Cristescu susține că tocmai de aceea Florian Topor ar fi trebuit supravegheat și de polițiști, nu numai de angajații primăriei. „Știam că se certa frecvent cu un vecin și a fost amendat de polițiști de mai multe ori. Aud că se purta urât și în familie, însă la noi, la primărie, nu a sesizat nimeni acest lucru. Cred că ar fi trebuit să fie monitorizat mai atent și de polițiștii din zonă, fiind vorba de o situație încordată“. Duminică, primarul din Leu a strâns o echipă de persoane care primesc ajutor social și au început săparea gropilor în cimitir pentru cele trei victime. De asemenea, urmează ca Primăria Leu să ofere un ajutor bănesc fratelui lui Florian Topor pentru cumpărarea sicrielor și pentru înmormântare.

„A vrut să mă taie“

Un bărbat din Leu a povestit că îl cunoaște pe Florian Topor ca pe un tip agresiv, mai ales că era cât pe ce să fie înjunghiat de acesta. Și nu în Leu, ci în Hamburg, Germania. „Este o persoană foarte agresivă. Era să îmi ia gâtul, să mă omoare, în Germania, în Hamburg. Eram prieteni, am lucrat împreună acolo. Într-o noapte, înainte să plecăm spre România, a vrut să mă taie. Dacă nu era soția mea, care a intervenit, eu eram mort acum. Și în autocar a făcut scandal, așa că șoferii au vrut să îl dea jos în Austria“, a spus bărbatul.
O vecină a familiei Topor a povestit că știa că Florian Topor avea afecțiuni psihice, dar și că a fost externat din unitatea medicală la cererea soției sale, Ioana Topor. Ieri-dimineață l-a văzut pe Florian Topor când a ieșit din curte cu o pătură pe cap, după care a intrat la un vecin, unde a și fost găsit.

Tragedii în comuna Leu

Alte două cazuri, la fel de tragice, s-au petrecut în ultimii doi ani în comuna doljeană Leu.
În dimineaţa zilei de 4 iulie 2013, la ora 9.45, polițiștii și pompierii erau anunțați că pe DN 6, între localităţile Coşoveni şi Leu, a avut loc un grav accident de circulaţie, soldat cu mai multe victime, din care cel puţin una a decedat pe loc. Sperând că poate fi salvată măcar o viaţă, pompierii au trimis la locul accidentului un echipaj de descarcerare şi două ambulanţe SMURD, iar Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj a intervenit cu alte două ambulanţe. Din păcate, accidentul de circulaţie în care au fost implicate un autoturism Opel Astra şi un tir a fost extrem de violent, iar medicii nu au reuşit să salveze nici o persoană din Opel.
Din cercetările făcute de poliţiştii de la Rutieră s-a stabilit că Cristian Nelu Roşu, de 38 de ani, din Leu, care conducea Opelul către Craiova, a intrat pe contrasens şi a lovit în plin un tir care venea din sens opus. Ulterior, anchetatorii au aflat că, de fapt, Roşu a intrat intenţionat cu maşina în tir şi s-a sinucis, luându-i cu el şi pe cei doi copii ai săi, Andrei, de cinci ani, și Alexandra, de 13 ani. Bărbatul se certase cu soţia sa, care era plecată la muncă în Spania, după care s-a hotărât să se sinucidă şi să-i omoare şi pe cei doi copii ai lor.
Ultima tragedie a fost înregistrată la începutul lunii septembrie, când trei persoane – un bărbat, soția sa și mama acesteia din urmă –
și-au pierdut viața într-un accident violent produs pe DN 6. Polițiștii de la Rutieră au stabilit că Mihail Iocea, de 47 de ani, din comuna Stoenești, Olt, care conducea un Opel Astra, „nu a păstrat o distanţă suficientă faţă de bicicleta cu care circula în faţa sa Mihăiță Bătrînu, de 41 de ani, din comuna Leu, intrând în coliziune cu aceasta“. După ce a lovit biciclistul, autoturismul a lovit din spate o căruță care circula în aceeași direcție, condusă de Marin Neacșu, de 70 de ani, tot din comuna Leu. În urma impactului, căruța a fost proiectată într-o bicicletă pe care se deplasa, în aceeaşi direcţie, Ion Mitru, de 61 de ani, după care a lovit altă căruță, condusă de Toma Dincă, de 70 de ani, din aceeași localitate.
Impactul a fost atât de violent, încât trei persoane au murit pe loc. Este vorba de Mihăiță Bătrînu, primul biciclist, dar și de două persoane din căruța lovită de Opel – Livia Bătrânu, soția biciclistului, dar și mama acesteia, Gheorghița Ciucă, de 57 de ani. De asemenea, un bărbat și o femeie din prima căruță au fost răniți grav în urma accidentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS