17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNoi spectacole la Naționalul craiovean

Noi spectacole la Naționalul craiovean

 

Leta Popescu montează la Craiova spectacolul „Sfârșit“
Leta Popescu montează la Craiova spectacolul „Sfârșit“

Regizorii Leta Popescu, Yiannis Paraskevopoulos și Peter Schneider aduc pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova în această stagiune noi spectacole, „Sfârșit“, „Pescărușul“ și „Iulius Caesar“.

Publicul craiovean iubitor de teatru este răsfățat în stagiunea 2015-2016 cu noi spectacole. Prima reprezentație este programată să aibă loc pe 14 noiembrie. Este vorba de spectacolul „Sfârşit“, în regia Letei Popescu. Proiectul regizoral care stă la baza acestei premiere a fost declarat câștigător al celei de a V-a ediții a concursului de proiecte regizorale inițiat de Teatrul Național din Craiova. Dramatizarea îi aparține Oanei Hodade, după proza lui Florin Lăzărescu, iar scenografia este asigurată de Brândușa Bălan.
Raluca Păun, Romaniţa Ionescu, Marian Politic, George Albert Costea și Cosmin Rădescu sunt actorii care figurează pe afișul spectacolului.

Din nou pe scena craioveană

Regizorul grec Yiannis Paraskevopoulos, vechi prieten al Naționalului craiovean, se reîntoarce la Craiova pentru a monta un nou spectacol. După „Romeo și Julieta“, „Medeea“ și „Lysistrata“, reputatul regizor revine în mijlocul actorilor de la Naționalul craiovean pentru a monta o operă clasică a dramaturgiei universale: „Pescărușul“, de A. P. Cehov. Traducerea textului îi aparține Mașei Dinescu, scenografia Lia Dogaru, iar muzica spectacolului lui Manos Milonakis. Distribuția cuprinde actori remarcabili precum Valentin Mihali, Cerasela Iosifescu, Sorin Leoveanu, Iulia Colan, Anca Dinu, Eugen Titu, Iulia Lazăr, Adrian Andone, Dragoș Măceșanu, Ștefan Mirea, Gina Călinoiu, Vlad Udrescu, Cătălin Vieru. Premiera este programată pe 19 decembrie la sala „Amza Pellea“.
De asemenea, a revenit pe meleaguri oltenești și regizorul american Peter Schneider. După „Hotel Baltimore“, pe care spectatorii craioveni l-au putut urmări cu plăcere în stagiunea trecută, Peter Schneider poposește la Craiova pentru a pune în scenă spectacolul „Iulius Caesar“, de William Shakespeare. Reprezentația va avea premiera anul viitor, în preajma Fes­tivalului Internațional Shake­­speare, și va fi propunerea Naționalului craiovean pen­tru acesta. Montarea spec­­tacolului se anunță grandioasă, cu numeroase efecte scenice, după cum susțin reprezentanții instituției de cultură din Cetatea Banilor.

„Haimanaua“, la Craiova

Scena Teatrului Național „Marin Sorescu“ este rezervată luni, 2 noiembrie, de la ora 19.00, actorilor bucureșteni, care aduc spectacolul „Haimanaua“, adaptarea hollywoodiană și plină de haz a lui Dan Tudor după „Omul care a văzut moartea“ a lui Victor Eftimiu. Piesa surprinde prin versatilitatea montării și prin dezinvoltura cu care alternează măștile absurde ale vagabondului. Alexandru Filimon este interpretat surprinzător printr-un joc al destinului de … Tudorel Filimon, secondat cu patos de senzuala Alina Chivulescu în rolul soției și de exuberanta Adela Popescu în ipostaza funny a fiicei îndrăgostite. Andrei Duban și Dragoș Ionescu, actori cunoscuți și deveniți indispensabili spectacolelor lui Dan Tudor, dau siguranță și savoare comică acestei noi și inspirate puneri în scenă.
Publicul se poate bucura din plin de întâlnirea cu unii dintre cei mai iubiți și mai populari actori români de comedie.
Prețul unui bilet, ce poate fi achiziționat de la Agenția Teatrului Național „Marin Sorescu“ este de 65 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS