20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVreți căldură? Cereți la Termo!

Vreți căldură? Cereți la Termo!

(FOTO: Arhiva GdS)
(FOTO: Arhiva GdS)

Temperaturile scăzute din ultimele zile au prins pe picior greșit furnizorul de căldură al orașului, care abia face probele la rece ale instalațiilor. Şi au stârnit, ca în fiecare an, discuții între locatari. Cei care au copii mici spun că îngheață de frig în propriile locuințe, în timp ce vârstnicii preferă să stea în frig decât să plătească facturi la căldură din luna octombrie.

Temperaturile scăzute din timpul zilei și mai ales de peste noapte îi impun furnizorului de căldură al orașului să înceapă livrarea căldurii către populație. Meteorologii anunță că temperaturile vor scădea în perioada imediat următoare sub 10 grade Celsius mai mult de trei nopți consecutiv și, în acest fel, sunt îndeplinite condițiile legale. Problema este că la acest moment furnizorul de căldură al orașului abia face probele la rece ale sistemului de distribuție a agentului termic și destul de multe blocuri încă nu și-au finalizat lucrările la conductele din subsoluri. Prin urmare, SC Termo este nevoită să ia rapid o decizie. „Azi stabilim dacă începem furnizarea căldurii către populație. Până la acest moment nu avem nici o solicitare venită din partea asociațiilor de proprietari sau a vreunei instituții“, a precizat Dan Magla, administratorul special al SC Termo Craiova SRL.
Proprietarii trebuie să știe că atunci când vor să beneficieze de căldură trebuie să meargă la asociația de proprietari și să le solicite reprezentanților lor să ceară furnizorului pornirea căldurii. Din spusele câtorva dintre președinții unor asociații de proprietari, locatarii nu fac acest lucru de teama facturilor la căldură. „S-au făcut probele la rece, adică au băgat apă pe rețea, ar urma și probele la cald, când Termo bagă agent termic sub presiune. Oamenii nu au venit să ne solicite, că zic că-i prea devreme. Așa am făcut și anul trecut și apoi s-a încălzit. E adevărat că este frig și temperaturile scad sub zece grade. Vom vedea“, a spus Gheorghe Albu, președintele Asociației de proprietari 1 Mircești.
Cei care se opun furnizării de căldură din luna octombrie sunt de cele mai multe ori vârstnicii. „Am vorbit cu șeful de sector de la Termo și mi-a spus că vor porni căldura dacă temperatura scade. Oamenii nu prea vor, spun că au ajuns să plătească jumătate de an facturi la căldură“, a spus Florin Sava, președintele Asociației de proprietari 2 Cerna.

Ce spune legea?

Articolul 117 din Hotărârea nr. 425/1994 privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice prevede că începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv, între orele 18.00 și 6.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de plus zece grade sau mai mici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS