10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDaune pentru victimele accidentelor

Daune pentru victimele accidentelor

Victimele accidentelor de circulație sau rudele acestora pot cere în instanță acordarea de despăgubiri morale și materiale, judecătorii fiind cei care stabilesc cuantumul sumelor (Foto: Arhiva GdS)
Victimele accidentelor de circulație sau rudele acestora pot cere în instanță acordarea de despăgubiri morale și materiale, judecătorii fiind cei care stabilesc cuantumul sumelor (Foto: Arhiva GdS)

Potrivit legii, instanțele de judecată sunt cele care stabilesc valoarea despăgubirilor pentru părțile vătămate sau civile dintr-un dosar penal deschis în urma unui accident de circulație. Dar cum se calculează aceste despăgubiri și în ce condiții le acordă judecătorii? Gazeta de Sud încearcă să ofere răspuns la această întrebare în cele ce urmează.

Pentru a afla cum stabilește instanța de judecată despăgubirile pentru victimele accidentelor de circulație sau pentru rudele acestora, luăm ca exemplu un accident rutier produs în aprilie 2009. Atunci, un șofer de 33 de ani a fost rănit grav, iar bunicul acestuia, în vârstă de 79 de ani, a murit pe loc, după ce mașina în care se aflau a fost lovită în plin de un autoturism care a intrat într-o depășire neregulamentară. În cadrul procesului penal, atât șoferul, cât și rudele victimelor s-au constituit părți civile și au solicitat daune materiale morale. Șoferul a cerut 800.000 de euro drept daune morale, plus sumele de 13.000 de euro și 320.640 de lei daune materiale, aici intrând cheltuielile pentru însănătoșire și pierderea veniturilor de la data accidentului și până la data la care ar fi trebuit să se pensioneze (anul 2041).
De asemenea, fiica bătrânului decedat a solicitat 25.000 de lei daune materiale (cheltuielile cu înmormântarea tatălui și parastasele pe o perioadă de șapte ani de la deces), plus 200.000 de euro prejudiciul moral.
Celelalte părți civile din dosar, fiul și alți trei nepoți ai bătrânului, au cerut, în total, suma de 390.000 de euro drept daune morale.
Dacă tragem linie, vedem că părțile civile au cerut acordarea de daune morale în valoare totală de 1.390.000 de euro, plus 345.640 de lei și 13.000 de euro drept daune materiale.
Să vedem, mai întâi, câți bani a hotărât instanța că trebuie să primească părțile civile, iar apoi cum au fost calculate aceste sume de către judecători.
Judecătoria Craiova a dispus ca șoferul să primească 510.000 de lei (aproximativ 110.000 de euro) drept daune morale, față de cei 800.000 de euro ceruți, plus 189.802 lei drept daune materiale (față de 13.000 de euro și 320.640 de lei).
În schimb, fiica bătrânului decedat a primit 22.500 de lei daune materiale și 90.000 de lei daune morale, iar celelalte patru părți civile au fost despăgubite cu suma totală de 225.000 de lei drept daune morale. Cea mai mare sumă, 90.000 de lei, a primit-o fiul bătrânului, iar cei trei nepoți câte 45.000 de lei. Dacă transformăm în euro, vedem că instanța de judecată a dispus ca fiul bătrânului și cei trei nepoți să primească daune morale în valoare de 50.000 de euro, în condițiile în care ceruseră suma totală de 390.000 de euro.
În total, părțile civile din acest dosar au fost despăgubite de instanță cu sumele de 170.000 de euro și 189.802 lei.

Daunele materiale

În hotărârea dată în acest dosar penal, magistrații au consemnat că, pentru dovedirea despăgubirilor solicitate, au fost administrate mai multe probe, cum ar fi diverse înscrisuri, declaraţii de martori și raportul medico-legal privind leziunile suferite de șofer. În final, părțile civile nu au putut face dovada decât pentru o parte din daunele materiale solicitate.
Instanța a reținut că șoferul a cheltuit pentru însănătoșire numai 140.000 de lei, sumă în care sunt incluse diverse cheltuieli, cum ar fi medicamentele, şedinţe de kinetoterapie sau ozonoterapie, investigaţii medicale, intervenţii chirurgicale sau evaluarea psihologică.
În ceea ce privește pierderea de venit, judecătorii au stabilit că șoferul și-a pierdut capacitatea de muncă și, începând cu luna mai 2014, primește pensie de invaliditate. Înainte de accident nu era angajat însă cu contract individual de muncă, așa că instanța a luat în considerare salariul minim pe țară, din care a scăzut însă pensia de invaliditate. Așa s-a ajuns la suma totală de 49.802 lei, reprezentând pierderea de venit din aprilie 2009 și până în iulie 2015.
Cât despre pierderea de venit până la data împlinirii vârstei de pensionare, judecătorii au explicat că nu se poate calcula, „neexistând în prezent suficiente elemente pentru stabilirea cu certitudine a cuantumului unui astfel de prejudiciu, în condiţiile în care până la 30.06.2041 pot interveni modificări atât în ceea ce priveşte cuantumul venitului minim garantat, cât și cuantumul pensiei de invaliditate de care beneficiază partea vătămată în prezent“. Această solicitare a fost respinsă ca neîntemeiată. În schimb, șoferul putea cere și obține acordarea unei sume cu titlu de prestaţie periodică (lunară), însă nu a depus la dosar o astfel de cerere.
Suma acodată de instanță fiicei bătrânului drept despăgubiri materiale a fost aproape cât ceruse femeia inițial. Femeia a cerut 25.000 de lei, însă a primit 22.500 de lei. Asta pentru că instanța a reținut că nu îi poate acorda despăgubiri pentru pomenirile pe care urmează să le facă până în 2016, ci doar pentru cele făcute deja. Suma de 22.500 de lei nu a fost stabilită în totalitate în baza unor documente, ci și pe declarații de martori, judecătorii consemnând că „în momente cu un astfel de impact emoţional, părţile nu sunt suficient de diligente în preconstituirea de înscrisuri în vederea dovedirii pretenţiilor civile ulterioare“.

Daunele morale

Încă de la început, instanța de judecată precizeză că „în sistemul de drept românesc nu sunt precizate criterii pentru stabilirea cuantumului daunelor morale, judecătorul fiind singurul care, în raport de consecinţele pe orice plan, suferite de partea vătămată, trebuie să aprecieze o anumită sumă globală care să compenseze prejudiciul moral cauzat“. Există însă câteva criterii de care judecătorii țin seama atunci când stabilesc cuantumul despăgubirilor morale. „Această compensaţie bănească trebuie să fie echitabilă, moderată, proporţională cu întinderea pagubei suferite şi să nu constituie o cauză de îmbogăţire fără just temei“, se arată în hotărârea Judecătoriei Craiova.
Instanța a reținut că șoferul rănit grav în urma accidentului a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, a fost imobilizat la pat o perioadă lungă de timp, iar ulterior a avut dificultăţi de deplasare, având nevoie de ajutorul familiei.
De asemenea, judecătorii spun că, înainte de accident, partea vătămată era o persoană activă, în sensul că alerga, mergea cu bicicleta și făcea drumeţii pe munte. Din declarațiile martorilor, judecătorii au stabilit că bărbatul a fost foarte afectat psihic, fiind văzut des plângând. A avut chiar și o tentativă de sinucidere și a urmat tratament cu antidepresive. „Toate aceste aspecte relevă o suferinţă fizică şi morală de proporţii“, a stabilit instanța, acordând părții vătămate suma de 450.000 de lei cu titlu de daune morale.
Mai departe, judecătorii craioveni au stabilit că între bătrânul decedat și nepoții săi a existat o relaţie de afecţiune, iar cu copiii săi era în relații foarte bune. „Instanţa reține astfel că pierderea tatălui, respectiv a bunicului, a produs incontestabil o traumă psihică profundă şi ireversibilă părților civile“, se arată în hotărârea Judecătoriei Craiova.
În final, judecătorii au acordat copiilor persoanei decedate în accident daune morale de câte 90.000 de lei, iar celor trei nepoți câte 45.000 de lei.
Toate sumele stabilite de instanță drept despăgubiri materiale sau daune morale vor fi achitate de societatea de asigurări la care avea polița RCA șoferul care a provocat accidentul în urma căruia bătrânul de 79 de ani a decedat, iar nepotul acestuia a fost rănit grav.

Despăgubiri de milioane

În alte dosare penale, judecătorii au acordat drept daune morale și sume mai mici, dar și mult mai mari. De exemplu, în noiembrie 2011, timișoreanul Adrian Iosif Cocoană era condamnat definitiv printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova. Inculpatul a fost acuzat că, în august 2009, în timp ce conducea un Ferrari pe o stradă din Timișoara, a intrat pe trotuar și a ucis un pieton, pe Lucian Reja-Peter, după care a fugit. Procesul a fost strămutat la Craiova, iar instanțele de judecată l-au condamnat la patru ani de închisoare. În plus, judecătorii l-au obligat pe Cocoană să plătească împreună cu societatea de asigurări aproape 70.000 de lei despăgubiri materiale şi două milioane de lei despăgubiri morale Aureliei Grămescu, mama lui Reja-Peter.
În cazul accidentului produs în martie 2013 de Florin Siclitaru, soldat cu uciderea a doi tineri craioveni – Andrei Dragomir, de 20 de ani, și Cosmin Băbălău, de 21 de ani – instanța a obligat SC Carpatica să achite rudelor celor două victime daune morale în valoare totală de 1,1 milioane de lei. În decembrie 2013, Siclitaru a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare, în prezent fiind în penitenciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS