14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAPIA plătește avansul înainte să finalizeze controalele

APIA plătește avansul înainte să finalizeze controalele

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Dolj va efectua în acest an plățile pe suprafață înainte de finalizarea controalelor pe eșantion, a precizat pentru GdS directorul instituției, Cătălin Roșculete.
„Noutatea este că vom acorda avansul pentru aceste plăți înainte de finalizarea controalelor. Derulăm controale în următoarea perioadă, la nivelul județului fiind incluse în eșantionul pentru control circa 25.000 de parcele. Anul acesta avem înscriși 42.500 de fermieri“, a explicat Roșculete. În mod obișnuit, controalele trebuie finalizate până pe 15 octombrie, însă anul acesta Doljul va verifica numărul record de 25.000 de parcele, conform unui program național, care prevede controale extinse prin rotația județelor.
Numărul mic de personal și numărul mare de controale care trebuie efectuate face ca perioada de verificări să fie extinsă prin derogare, iar plățile să se facă înainte de finalizare.
Din 2015, schemele de plăți directe și de susținere a producătorilor agricoli se derulează confom OUG nr. 3/2015. Beneficiarii plăților sunt fermierii activi, persoane fizice și/sau juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol sau deținători legali de animale.
Beneficiarii care în anul anterior au primit plăți directe în cuantum mai mare de 5.000 de euro trebuie să fie înregistrați la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) ca persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II), întreprindere familială (IF) sau ca persoane fizice care desfășoară activitate agricolă. În categoria beneficiarilor de plăți se încadrează și cooperativele agricole sau grupurile de producători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS