17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 5 – 18 octombrie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În Oltenia, intervalul va debuta cu o vreme uşor mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an, atât la valorile maxime, ce vor fi în medie de 20…22 de grade, dar şi a minimelor care se vor situa în jurul unei medii de 11 grade. Începând din 9 octombrie,  temperaturile vor scădea semnificativ, astfel că vremea va deveni rece, cu valori medii diurne de 10…13 grade şi nocturne de 5…8 grade. Spre sfârşitul intervalului de referinţă se estimează o încălzire a vremii. Probabilitatea de ploaie se menţine ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni, iar în jurul datei de 7 octombrie şi în intervalul 10 – 13 octombrie ploile vor fi frecvente şi local însemnate cantitativ.

La munte, în primele zile vremea va fi caracterizată de un regim termic peste cel normal în această perioadă din an, cu maxime  termice,  în  medie, de  10…12 grade şi minime de 4…7 grade.
Începând din 8 octombrie vremea se va răci accentuat, astfel că minimele vor deveni negative în toate masivele, iar valorile termice diurne vor fi în medie de 4 la 8 grade.  O uşoară încălzire a vremii este estimată pentru sfârşitul intervalului de prognoză.
Probabilitatea pentru precipitaţii se menţine relativ ridicată în mare parte a  intervalului.  La început vor fi ploi, dar după data de 9 octombrie, la altitudini de peste 1500 m, vor fi şi lapoviţe sau ninsori, în general slabe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS