8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUATAA Motru intră în insolvenţă

UATAA Motru intră în insolvenţă

UATAA Motru nu a scăpat de insolvenţă (Foto: Eugen Măruţă)
UATAA Motru nu a scăpat de insolvenţă (Foto: Eugen Măruţă)

Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru va intra în insolvenţă. Furnizorul de apă caldă şi clădură pentru populaţia din Motru a pierdut procesul prin care urmărea să blocheze declanşarea procedurii de intrare în insolvenţă.
Complexul Energetic Oltenia, la recomandarea Curţii de Conturi, a cerut insolvenţa UATAA Motru, pentru recuperarea unei datorii de 15 milioane de lei. Iniţial, la Tribunalul Gorj, administraţia UATAA Motru a avut câştig de cauză, însă a pierdut ieri la Curtea de Apel din Craiova, astfel încât va fi deschisă procedura de insolvenţă. Societatea va fi condusă de un administrator numit de instanţa de judecată.
„Admite cererea de deschidere a procedurii formulată de creditoare. Respinge contestaţia debitoarei. Trimite cauza judecătorului sindic pentru deschiderea procedurii insolvenţei. Irevocabilă. Document: Hotărâre 30.09.2015“, potrivit Curţii de Apel din Craiova.

Are de plătit 15 milioane de lei şi de recuperat 20 de milioane de lei

UATAA Motru are de achitat suma de 15 milioane de lei către Complexul Energetic Oltenia pentru cărbunele livrat până în luna februarie 2015. Din suma de 15 milioane de lei, cinci milioane reprezintă numai penalităţile. În acelaşi timp, UATAA are de recuperat de la asociaţiile de proprietari din Motru peste 20 de milioane de lei, debite la facturile de apă caldă şi căldură. Din cele 17 asociaţii, zece au fost acţionate în instanţă pentru recuperarea datoriilor. Unele asociaţii au facturile neplătite de la jumătatea anului 2011: „Am aflat decizia instanţei. Nu suntem nici primii nici ultimii care intră în insolvenţă. Este exact ca la Termo Craiova. Complexul a urmat o procedură indicată de legislaţie şi evidenţiată şi într-un raport al Curţii de Conturi. Avem de plătit 15 milioane de lei pe cărbunele livrat până în luna februarie 2015. De atunci am primit cărbune numai cu plata în avans, pe factură. Este şi o parte bună a insolvenţei pentru că nu se vor înregistra acele penalităţi la debit. Este vorba de trei milioane de lei. Este o sumă care ne ajută să funcţionăm tot anul. Va fi numit un administrator judiciar, se va face un plan de achitare a datoriilor. Asta este. Noi avem de recuperat de la asociaţiile de proprietari suma de 20 de milioane de lei. Adică am avea bani să achităm cărbunele de la CEO şi am rămâne şi pe plus“, a declarat Eugen Corcoată, directorul UATAA Motru.

Vor furniza căldură

Eugen Corcoată a declarat că, totuși, UATAA va furniza căldură asociaţiilor de proprietari din localitate. Este vorba de 17 asociaţii, totalizând aproximativ 6.000 de apartamente. „Nu se pune problema să nu furnizăm agent termic. Am finalizat reviziile şi reparaţiile. În faza în care ne aflăm acum putem furniza agent termic din 20 octombrie încolo sau de la 1 noiembrie, în funcţie de temperaturi. Dacă sunt trei nopţi consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius începem să furnizăm căldură fără să ne mai uităm la termene. Este vorba de trei zile consecutiv, iar intervalul orar de înregistrare a temperaturilor este 18.00 – 6.00“, a mai spus directorul UATAA Motru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS