5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCampionul Ungariei organizează cursuri de caiac în Defileul Jiului

Campionul Ungariei organizează cursuri de caiac în Defileul Jiului

Caiacul pe ape repezi, un sport mai puţin răspândit  în România
Caiacul pe ape repezi, un sport mai puţin răspândit
în România

Campionul Ungariei la caiac, Kis Gábor Bonifác, vine în Gorj pentru a organiza cursuri de caiac în Defileul Jiului. Cursurile de caiac pe ape repezi sunt organizate în perioada 1-4 octombrie, iar amatorii acestui sport mai puţin răspândit în România trebuie să achite o taxă organizatorilor. Este vorba de Asociaţia Outdoor Experience, care a organizat anul trecut, în premieră în România, competiţia King of the Jiu, singurul concurs de whitewater kayak (caiac pe ape repezi) din ţară. Potrivit organizatorilor, caiacul pe ape repezi este un sport puțin răspândit în România, însă în ultimii ani numărul persoanelor care se aventurează pe râuri de munte și al celor care sunt interesați de acest sport extrem, deosebit de frumos, este din ce în ce mai mare.

Râul Jiu, ideal pentru sporturile de apă extreme

Conform reprezentanţilor asociaţiei, sportul numit whitewater kayaking nu este chiar atât de greu cum pare şi este nevoie de echipament de specialitate, un instructor bun şi îndemânare. Din ce în ce mai mulţi iubitori ai sporturilor extreme vin an de an în Gorj, în diferite perioade, în special primăvara şi toamna, pentru a practica diferte sporturi extreme în Defileul Jiului. Cele mai populare sunt raftingul şi, de curând, caiacul pe ape repezi, care înregistrează din ce în ce mai mulţi adepţi. Potrivit salvamontiştilor gorjeni, din ce în ce mai multe asociaţii sportive de profil şi sportivi profesionişti sau amatori vin în Defileul Jiului, unde găsesc condiţii excelente pentru sporturile extreme. Un curs de patru zile de tipul celui ţinut de campionul Ungariei în Defileul Jiului costă 190 de euro fără echipament sau 170 de euro cu echipament propriu. Cazarea va fi asigurată la un motel din Bumbeşti-Jiu.

Kis Gábor Bonifác, campion la mai multe stiluri

Kis Gábor Bonifác, instructorul adus din Ungaria de organizatori
Kis Gábor Bonifác, instructorul adus din Ungaria de organizatori

După mulți ani de caiac de competiție, Kis Gábor Bonifác, care va veni în Gorj pentru cursurile de iniţiere în caiac pe ape repezi, a început să practice acest sport în 1992. Este membru fondator a Asociației de Caiac pe Ape Repezi din Ungaria. Este campion al Ungariei la caiac rodeo (freestyle), a participat la două campionate mondiale (2001, 2003) la caiac freestyle, alături de caiacişti renumiţi pe plan mondial, ca Eric Jackson. Membru al mai multor expediții de first descents pe ape de dificultate WW5, Kis Gábor Bonifác este instructor de caiac, ghid de rafting și caiac atestat din 1995. În fiecare sezon lucrează ca instructor de caiac pe ape repezi şi ghid de rafting pe Soca. Reprezentanţii Salvamont Gorj au mai spus că nu este întâmplător că profesionişti din domeniul sporturilor extreme aleg judeţul Gorj pentru diferite cursuri şi competiţii, zona devenind recunoscută la nivel naţional şi chiar european pentru posibilitățile multiple de practicare a sporturilor extreme, cu bicicleta, maşina, escaladă, alpinism, şi a turismului de aventură în general. Autorităţile iau în calcul construirea unui parc de aventură în zona montană Rânca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS