24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMasterplanul de apă și canalizare, un colos aproape de sfârșit?

Masterplanul de apă și canalizare, un colos aproape de sfârșit?

Masterplanul de apă și canalizare, unul dintre cele mai întârziate proiecte pe fonduri europene din Craiova, care trebuia încheiat la 1 noiembrie 2014, ar urma să fie gata pe 15 decembrie, conform Companiei de Apă Oltenia. Fiind un proiect de interes major, prin care s-au extins și reabilitat rețele de apă și canalizare din municipiu, acesta a avut parte de întârzieri din cauza liderului de asociere care a câștigat contractul. Până la 1 septembrie, procentele de realizare se învârt în jurul a 90%, rămânând de executat lucrări pe aproximativ nouă kilometri, însă Compania de Apă nu a spus dacă există riscul ca acest proiect să nu se încheie până la finele anului.

Lucrările la masterplanul de apă și canalizare, care au adus la disperare mulți locuitori din municipiu, îndeosebi pe cei din cartierele Bariera Vâlcii și Romanești, se apropie de final. Cel puțin așa transmite Compania de Apă Oltenia (CAO), într-un răspuns la o solicitare oficială formulată de GdS. „Vă informăm că lucrările de execuție din cadrul contractului de lucrări CL1 au termen de finalizare în data de 15.12.2015“, se arată în răspuns. Presiunea este cu atât mai mare cu cât proiectul este finanțat european și el trebuie încheiat până la sfârșitul anului pentru a nu se pierde banii de la UE.

De ce s-a întârziat atât de mult?

Contractul CL1 – „Extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în Municipiul Craiova“ a fost atribuit prin licitaţie consorțiului de firme TMUCB SA – MITLIV EXIM SRL. Acesta are o valoare de 59.236.889,79 lei fără TVA, din care, conform schemei de finanţare, 45.816.913,19 lei reprezintă fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene. Conform planului de lucrări, durata de execuție a contractului a fost de 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, care s-a dat pe 1 noiembrie 2012. Lucrarea ar fi trebuit încheiată, astfel, pe 1 noiembrie 2014, însă acea dată a trecut de mult.
Ce s-a întâmplat cu acest proiect? În calitatea sa de lider de asociere, societatea TMUCB avea de executat cea mai mare parte a lucrărilor de pe acest contract. În luna iulie 2014, însă, aceasta a intrat în insolvență, iar mai multe șantiere deschise în cadrul acestui masterplan au fost abandonate. Lucrările au fost preluate, ulterior, de cealaltă societate din consorțiu, Mitliv, care a trebuit să execute și lucrările sale, și pe cele ale TMUCB. Concret, acesta a fost motivul pentru care lucrările pe masterplan nu au fost încheiate la termenul inițial.

Lucrări pe 8,761 de kilometri în trei luni și jumătate

În răspunsul oferit GdS, CAO a detaliat stadiile de execuție pentru cele trei obiecte care sunt incluse în contract. În ceea ce privește primul obiect, care constă în reabilitarea de rețele de apă în Craiova, din 34,528 kilometri fuseseră executați, până la 1 septembrie, 30,630 kilometri, rămânând de executat lucrări pe 3,898 kilometri. Astfel, pe obiectul 1, procentul de realizare era de 88,71%, conform reprezentanților CAO.
Din Obiectul 2, care prevede extinderea și reabilitarea a 25,801 kilometri de rețele de canalizare în cartierul Nicolae Romanescu (Romanești – n.r.), mai erau de executat lucrări pe o lungime de 2,610 kilometri, iar din obiectul 3, ce vizează aceleași lucrări de canalizare în cartierul Bariera Vâlcii, fuseseră realizate lucrări pe 42,201 kilometri din 44,455 kilometri, rămânând de lucrat pe 2,253 kilometri. Pe ultimele două obiecte la un loc, procentul de realizare până la 1 septembrie era de 93,08%.
La un calcul simplu, pe toate cele trei obiecte, de pe 1 septembrie până pe 15 decembrie, adică în trei luni și jumătate, ar mai trebui realizate lucrări pe o lungime de 8,761 kilometri.
CAO a transmis și o listă cu străzile pe care au fost executate lucrări: 74 în Bariera Vâlcii, 70 în cartierul Romanești și 114 în restul municipiului, pe reabilitarea de rețele de apă.
Totodată, GdS a întrebat, în solicitarea transmisă CAO, și dacă există riscul ca acest proiect să nu se încheie până la finele anului. Compania, însă, nu a transmis un răspuns și pentru această întrebare.

Asfaltul o să vină… curând

Chiar dacă lucrarea se va încheia la data preconizată, calvarul săpăturilor, al noroaielor și al bălților nu va lua sfârșit. GdS a fost pe câteva dintre străzile pe care s-au executat lucrări. Acestea sunt pline de hârtoape și, pe multe dintre ele, apa se scurge în voie. Când vor fi ele așa cum trebuie? Într-un viitor apropiat, dar nu se știe exact când.
Într-un interviu acordat la Alege TV la începutul verii, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, declara că oamenii mai au de așteptat până să circule și să locuiască pe străzi apropiate de normalitate.
„O să ne aplecăm asupra cartierelor de periferie cu asfaltarea atunci când se va finaliza introducerea canalizării și a apei potabile. De anul trecut până acum s-au introdus 60 de kilometri de canalizare, 40 de kilometri de rețea de apă și nu putem asfalta până nu introducem toate utilitățile. De acest lucru sper să fie conștienți și craiovenii care locuiesc în cartierele periferice. Ei consideră că, dacă s-a introdus deja canalizarea, cum este situația din Bariera Vâlcii, ar trebui să vină și asfaltul. Nu se poate face acest lucru până când nu trece o anumită perioadă, în care să se efectueze racordurile și să se facă sub presiune absolut toate etapele de pregătire, astfel încât să știm că, în momentul în care asfaltăm, nu mai spargem străzile“, spunea, atunci, primarul Băniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS