20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClădirile mai așteaptă - Primăria Craiova pune impozit pe terenurile în paragină

Clădirile mai așteaptă – Primăria Craiova pune impozit pe terenurile în paragină

Proprietarii clădirilor monument istoric din Craiova scapă, cel puțin în 2016,  de impozitul pe paragină (Foto: Traian Mitrache)
Proprietarii clădirilor monument istoric din Craiova scapă, cel puțin în 2016,
de impozitul pe paragină (Foto: Traian Mitrache)

De la 1 ianuarie 2016, conform noului Cod Fiscal, autoritățile locale au posibilitatea de a majora de până la cinci ori impozitul pe clădirile și terenurile aflate în paragină. La Craiova, în cazul clădirilor, acest lucru nu se va aplica, cel puțin în 2016, însă în cazul terenurilor neîngrijite, municipalitatea s-a gândit deja să mărească impozitul.

Cei care au în proprietate clădiri monument istoric vor scăpa de impozitul pe paragină pe care Primăria Craiova îl poate impune de la 1 ianuarie 2016, conform noului Cod Fiscal. Municipalitatea a decis să nu aplice această măsură în anul care va urma, considerând mai degrabă că proprietarii ar putea merge pe modelul Centrului Istoric: să înțeleagă de vorbă bună și nu de frica impozitului care poate fi mărit cu până la 500%.
„Nu-l vom impune din anul 2016, deși legea ne permite să facem hotărâre de consiliu local pentru fiecare clădire și să le mărim impozitul de cinci ori. Noi am ajuns la concluzia că este mult mai simplu și în beneficiul tuturor, până la urmă, să ne înțelegem de vorbă bună cu proprietarii. Le mai dăm un an de grație, 2016, pentru că ei, pentru a-și consolida o clădire și pentru a-i reface fațada, vor avea nevoie de un proiect, de o documentație depusă la Ministerul Culturii, de un aviz de la Comisia de Monumente. Nu este foarte simplu. Noi, practic, dacă din anul 2016 deja le impunem această taxă în plus, nu facem altceva decât să ne răzbunăm pe ei pentru ceea ce nu au făcut în anii anteriori, ceea ce, până la urmă, ar fi o măsură corectă, dar ne-am hotărât să le mai acordăm o șansă. Dacă în 2016 nu vor înțelege de vorbă bună, atunci vom intra nu doar cu un impozit mărit de cinci ori, dar și cu plata altor amenzi. Dacă și noi dăm dovadă de condescendență față de ei, și ei vor face același lucru față de municipalitate și vor înțelege că orașul este mult mai frumos dacă și clădirile sunt mai frumoase“, a explicat, pentru GdS, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. Aceasta a dat exemplul reabilitării Centrului Istoric, unde clădirile nu au fost incluse în proiect, dar unde proprietarii au reabilitat fațadele fără să fie nevoie de amenzi. În Craiova, conform datelor Ministerului Culturii, există 264 de clădiri monument istoric.

Proprietarii clădirilor monument istoric din Craiova scapă, cel puțin în 2016,  de impozitul pe paragină (Foto: Traian Mitrache)
Proprietarii clădirilor monument istoric din Craiova scapă, cel puțin în 2016,
de impozitul pe paragină (Foto: Traian Mitrache)

Nu doar cetățenii Craiovei au clădiri monument istoric aflate în stare avansată de degradare sau neîngrijite. Primăria Craiova deține mai multe astfel de clădiri, pe care speră să le prindă în programe de reabilitare în următoarea perioadă. „La municipalitate este un caz special, pentru că noi suntem obligați să facem licitații. Una este să vină un privat și să ia o firmă de pe piață pentru a-și reabilita clădirea, alta este municipalitatea care are de făcut mai multe studii, licitații, contestații, judecăți. Tocmai de aceea, nu am vrut să fim foarte nemiloși cu cei care au clădiri în patrimoniul propriu. Sperăm ca și noi să fim gata în același timp cu ei“, a precizat primarul. Doar în Centrul Istoric, municipalitatea are trei clădiri care au nevoie de reabilitare și de cosmetizare.

Terenurile în paragină, taxate

Primăria intenționează să aplice taxe mai mari celor care au terenuri în paragină. Cuantumul nu a fost stabilit încă, însă municipalitatea mai are timp până la 1 ianuarie 2016 să ia o decizie. „O situație specială va fi la terenurile abandonate, pentru că acolo luăm în calcul – și deja am discutat cu colegii noștri – să punem impozite mai mari. Avem nu numai Balta Craiovița, avem o grămadă de terenuri care se află în cvartalele de blocuri și acolo crește ambrozia, de exemplu, care este o plantă care provoacă alergii. Sunt terenuri neîngrijite, arată urât, sunt oameni care reproșează municipalității că aceste locuri arată urât, dar, de fapt, aceste terenuri nu aparțin municipalității. Dacă vedeți într-un cartier un teren care este neîngrijit, cu moloz și la care se oprește asfaltul, trebuie să știți că acolo este un teren privat. Dacă nu vor îngriji și nu vor pune gărduleț pentru a-și îngrădi proprietatea, vom intra cu amenzi și cu impozite mai mari“, a conchis Olguța Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS