22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj susţine Parteneriatul educaţional „Solidari cu cei de lângă noi“

CJ Gorj susţine Parteneriatul educaţional „Solidari cu cei de lângă noi“

Elevii au primit rechizite
Elevii au primit rechizite

În perioada 6 mai 2015 – 5 octombrie 2015, la nivelul județului Gorj se derulează proiectul „Solidari cu cei de lângă noi“, sub deviza „Solidaritate, bucurie, speranță“. Proiectul este inițiat de Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru“ (coordonator), având ca parteneri educaționali Consiliul Județean Gorj, Fundația Cultural-Științifică „Gheorghe Magheru“ și Primăria Comunei Lelești. Acțiunea vizează o amplă activitate de voluntariat în folosul mai multor familii cu probleme materiale din localitatea Lelești, judeţul Gorj, ai căror copii sunt sau nu elevi ai Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru“ din Târgu Jiu. Astfel, grupul-țintă al proiectului este alcătuit din 20 de elevi, preșcolari și școlari, proveniți din cinci familii defavorizate de pe raza comunei Lelești, județul Gorj, obiectivul major fiind dezvoltarea spiritului de solidaritate şi ajutorare din partea elevilor Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru“ față de familiile cu probleme materiale, cu sprijinul autorităților publice locale.

Obiective

Pentru realizarea obiectivelor specifice propuse în cadrul proiectului au fost prevăzute o serie de activități menite să asigure îndeplinirea acestora, în baza parteneriatelor încheiate cu reprezentanții autorităților publice locale. Prezentăm obiectivele și activitățile cuprinse în proiectul „Solidari cu cei de lângă noi“:
1. Obiectivele specifice ale proiectului:
– Dezvoltarea spiritului de solidaritate şi ajutorare
– Respectarea procedurilor legale şi a drepturilor celorlalţi
– Reducerea abandonului școlar în rândul copiilor din familiile-țintă
– Reducerea marginalizării și integrarea în colectivitățile școlare a copiilor din familiile-țintă
– Creșterea nivelului de cultură a școlarilor implicați
– Respectarea diferenţelor (credinţe, opinii, idei, religie)
– Disponibilitatea de a dialoga, de a respecta interesele legitime ale celorlalţi
– Manifestarea unui interes constructiv pentru problemele comunităţii

Activități

1. Lansarea proiectului și stabilirea echipei de proiect
2. „Să ne cunoaștem semenii“: vizită realizată de elevii și profesorii Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru“ la domiciliul familiilor-țintă, împărțirea de produse alimentare, îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării și stabilirea, împreună cu părinții, a programului pentru următoarele activități.
3. Vizite realizate la Târgu Jiu de cei 20 de copii, în diferite locații, cum ar fi: Parcul „Constantin Brâncuși“, City Mall Târgu Jiu, Parcul „Coloana Infinitului“, cofetării, Palatul Elevilor din Târgu Jiu, cu diferitele ateliere și cercuri dedicate celor de vârsta lor (pictură, gimnastică, dansuri, muzică populară, utilizarea calculatorului etc.), Biblioteca Județeană „Christian Tell“ Gorj, Teatrul „Elvira Godeanu“, cinematografele din oraș („Sergiu Nicolaescu“ și noile cinematografe din zona City Mall), Universitatea „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu. Vizitele au loc în grupuri de câte cinci minori din grupul-țintă și cel puțin cinci elevi de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru“, sub stricta supraveghere a cadrelor didactice coordonatoare.
4. „Și eu merg la școală“: pregătirea pentru școală și grădiniță a celor 20 de copii. Atragerea unor sponsorizări pentru realizarea unui număr de 20 de ghiozdane complet echipate.
5. „Toamna – rodul muncii noastre“: Atragerea unor sponsorizări pentru realizarea unui număr de cinci pachete cu alimente, pentru cele cinci familii care compun grupul-țintă.
6. Realizarea materialelor proiectului: album cu fotografii, film de prezentare.
7. Masă rotundă pentru analiza rezultatelor obținute în urma activităților desfășurate.
Personalitatea tinerilor trebuie conturată şi definitivată prin conlucrarea şcolii, familiei şi a societăţii în care trăim. Şcoala, pe lângă educaţia propriu-zisă, deschide orizonturi multiple elevilor, îi ajută să-şi manifeste sentimentul de solidaritate şi ajutorare pentru cei aflaţi în nevoi, pentru semenii lor. Una dintre funcţiile educaţiei este aceea de pregătire a tânărului ca membru activ al societăţii. Activitatea de voluntariat le permite elevilor să participe la rezolvarea parţială sau totală a problemelor apărute datorită situaţiei economico-sociale a diferitelor grupuri de persoane defavorizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS