10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSalubritatea la Rânca a rămas în aer

Salubritatea la Rânca a rămas în aer

Cine asigură ridicarea gunoiului la Rânca? (Foto: Eugen Măruţă)
Cine asigură ridicarea gunoiului la Rânca? (Foto: Eugen Măruţă)

Problema ridicării gunoiului menajer în Rânca era până mai ieri pasată între autorităţi, iar acum pare abandonată. De două luni, reprezentanţii comunei Baia de Fier încearcă să găsească alt operator autorizat în domeniul salubrităţii, întrucât contractul derulat cu firma Polaris M Holding se apropie de final. Pentru zona montană Rânca, finalul contractului nu există pentru că nici măcar nu au fost derulate servicii de salubritate pentru pensiunile care aparţin administrativ de comuna Baia de Fier. Deşi operatorul Polaris colectează de o bună bucată de vreme gunoiul în satele componente ale comunei Baia de Fier, gunoiul din Rânca a fost ridicat doar de câteva ori, în lipsa contractelor. Unii administratori de pensiuni au vrut să încheie contracte, dar nu au avut cu cine, pentru că nu i-a contactat nimeni, alţii nu au dorit să încheie contracte, pentru că au găsit alternative pentru depozitarea gunoiului, în special în pubelele ridicate de Primăria Novaci.

Să mai aştepte

De două luni încă este în derulare procedura de atribuire a contractului pentru serviciile de salubritate, iar autorităţile din Baia de Fier nu mai reuşesc să desemneze un câştigător. În tot acest timp nu există un operator autorizat care să ridice deşeurile menajere din Rânca, zonă care aparţine de comuna Baia de Fier. Cei responsabili ridică din umeri, cabanierii aruncă gunoiul pe unde pot, iar alţii ajung să îl transporte în spaţii autorizate, în alte localităţi. Potrivit unor surse autorizate, licitaţia ar fi fost câştigată, cel puţin din perspectiva preţului oferit, de o firmă din grupul Urban. Polaris a participat la licitaţie, dar a pierdut. În perioada în care se fac analize, autorităţile ridică din umeri şi nu au un răspuns în ceea ce priveşte asigurarea serviciilor de salubritate din Rânca.
„Încă suntem în evaluare cu această licitaţie şi nu pot să spun rezultatul. În câteva zile vom avea un răspuns. Deocamdată, administratorii de pensiuni vor primi notificări în care li se va transmite cu cine să încheie contracte de salubritate“, a spus Dumitru Turbăceanu, primarul din Baia de Fier.

Doar nouă contracte pentru Rânca

Nu se ştie cât mai au de aşteptat administratorii de pensiuni din Rânca. Cert este că deşeurile se descompun în aer liber, în zonele unde sunt depozitate. Reprezentanţii firmei Polaris nu ştiu cum să acţioneze şi aşteaptă rezultatul licitaţiei.
„Noi am participat la licitaţie şi ştiu că am pierdut. Să vedem ce va decide firma care a avut un preţ mai bun. Dacă nu va avea un rezultat această licitaţie noi am mai putea să ridicăm gunoiul până la o nouă licitaţie. De Rânca nu ştiu ce să spun pentru că acolo aveam patru contracte şi după ce a venit Garda de Mediu s-a mers cu un poliţist local şi am mai încheiat cinci. Ce să facem cu nouă contracte? Am mai urcat o dată pe banii noştri şi am ridicat gunoiul. Acum nu mai încheiem contracte pentru că aşteptăm rezultatul oficial de la licitaţie şi vedem după aceea ce este de făcut. De la primărie am înţeles că am avea 180 de beneficiari la Rânca. Acum situaţia este încurcată“, a declarat Dumitru Pătraşcu, directorul Polaris Târgu Jiu. Rămâne de văzut dacă firma din grupul Urban va mai accepta să preia contractul, având în vedere că nu mai prestează servicii similare în Gorj, iar depozitul unde transportă deşeuri, respectiv cel de la Horezu, Vâlcea, se va închide în 2017.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS