10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcov și Prina, judecați pentru fapte de corupție

Vâlcov și Prina, judecați pentru fapte de corupție

Fostul ministru al finanțelor publice este acuzat că, pe când era primar, a „strâns“ șpăgi de aproximativ șase milioane de lei
Fostul ministru al finanțelor publice este acuzat că, pe când era primar, a „strâns“ șpăgi de aproximativ șase milioane de lei

Judecătorii Curții Supreme au dispus, luni, printr-o hotărâre definitivă, începerea judecării dosarului în care ultimii doi primari ai municipiului Slatina, Minel Prina și Darius Vâlcov, sunt acuzați de procurorii DNA de comiterea unor infracțiuni de corupție. Anchetatorii au stabilit că Darius Vâlcov, fost primar, senator și ministrul finanțelor publice, ar fi băgat în buzunar o șpagă de peste șase milioane de lei, cu complicitatea lui Prina și a altor trei inculpați.

Pe 13 martie, anul acesta, procurorii Direcției Naționale Anticorupție anunțau începerea urmăririi penale față de Darius Vâlcov, la acea dată ministru al finanțelor publice. O zi mai târziu, anchetatorii anunțau reținerea primarului din Slatina, Minel Prina, dar și a lui Lucian Șușală, fost șofer al lui Vâlcov. Alți doi inculpați, Bogdan Timofte și Cristian Tomescu, au fost puși sub control judiciar. Acesta a fost doar începutul, pentru că, ulterior, denunțurile au început să curgă, iar până acum Vâlcov s-a ales cu trei dosare penale, numai în unul fiind însă trimis în judecată.

Fostul primar Minel Prina este acuzat de complicitate  la trafic de influență și spălare de bani
Fostul primar Minel Prina este acuzat de complicitate
la trafic de influență și spălare de bani

Să vedem cine sunt Minel Prina și Darius Vâlcov, persoanele care au condus destinele municipiului Slatina timp de 11 ani.
Darius Vâlcov a avut două mandate de primar PDL la Slatina, din 2004 până în 2012. Ulterior, a demisionat din PDL, iar în decembrie 2012 a fost ales senator de Olt din partea PSD. În perioada august – decembrie 2014, Vâlcov a fost ministru delegat pentru buget, iar din decembrie 2014 și până în martie 2015 a fost ministrul finanţelor publice.
Tot în decembrie 2012, Minel Prina, pe atunci viceprimar al Slatinei, a fost desemnat să îndeplinească atribuţiile de primar, iar în februarie 2013 a fost ales primar al municipiului Slatina. Vâlcov a demisionat din funcția de ministru în martie, anul acesta, iar Prina din funcția de primar în iunie.

Acuzațiile procurorilor

Cei cinci inculpați au fost trimiși în judecată în mai, anul acesta, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții Supreme. Dacă Vâlcov a fost acuzat de trafic de influență, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcțiile deținute, ceilalți inculpați sunt acuzați de fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la trafic de influență și spălare de bani.
Procurorii anticorupție au reținut că, în cursul anului 2009, administratorul unei firme l-a contactat pe Vâlcov și i-a propus o afacere avantajoasă pentru amândoi. În schimbul unei mite de 20% din valoarea sumelor încasate, primarul Vâlcov trebuia să influențeze conducerea SC Compania de Apă Olt SA, astfel încât firma cu pricina să pună mâna pe o serie de lucrări din municipiul Slatina și orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești.
Este vorba de SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti, administrată de Theodor Berna, care, în final, l-a denunțat pe Vâlcov.
Ulterior, Tehnologica Radion a câștigat lucrări în valoare totală de 78.201.552 de lei, din care Vâlcov ar fi primit peste șase milioane de lei. „În baza acestei înțelegeri, în perioada ianuarie-martie 2011, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1.200.000 de lei (în trei tranșe a câte 400.000 de lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul, Compania de Apă Olt, efectua plăți în contul societății. În perioada aprilie-decembrie 2011, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a primit de la omul de afaceri, prin intermediul inculpatului Prina Minel Florin, suma totală de 2.500.000 de lei (în cinci tranșe a câte 500.000 de lei fiecare), sume remise acestuia din urmă în municipiul Slatina. În perioada 2012 – 2013, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei“, au reținut anchetatorii. Ceilalți inculpați sunt acuzați că l-au ajutat pe Vâlcov, prin intermediul mai multor firme, să ascundă proveniența banilor.
De asemenea, anchetatorii au mai reținut că, începând cu anul 2011 și până în 2015, același Vâlcov ar fi cumpărat, prin interpuși, diverse bunuri, care au fost găsite în urma perchezițiilor. Este vorba de trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei și 172 de opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, dar și 63.010 lire sterline, 290.334 de euro și 73.077 de dolari, plus sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 de lei.
După trimiterea în judecată a inculpaților, pe 23 iunie, Curtea Supremă a dispus „începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Vâlcov Darius Bogdan, Prina Minel Florin, Şuşală Lucian Petruţ, Timofte Petre Bogdan şi Tomescu Constantin Cristian“. Asta după ce instanța a respins toate cererile și excepțiile ridicate de avocații inculpaților.
Hotărârea a fost contestată de inculpați, iar săptămâna trecută, tot Curtea Supremă le-a respins acțiunea. Asta înseamnă că instanța poate începe judecarea celor cinci inculpați, primul termen fiind stabilit pentru 25 septembrie.

Vâlcov, încă două dosare penale

Pe 3 iunie, procurorii anticorupție au anunțat începerea urmăririi penale față de Vâlcov în alt dosar penal, în unul în care ar fi primit mită de la alt om de afaceri suma de 1.700.000 de lei, în două tranșe (septembrie 2014 și februarie 2015). În februarie 2015, Vâlcov era ministru al finanțelor publice.
După trei săptămâni, DNA anunța deschiderea unui al treilea dosar penal pe numele lui Vâlcov. De data aceasta, Vâlcov a fost acuzat că a primit de la un om de afaceri, printr-o firmă intermediară, o șpagă de 2.146.270 de lei. În schimbul banilor, omul de afaceri trebuia să nu întâmpine probleme în derularea unui contract și să primească banii la timp de la Primăria Slatina pentru lucrările efectuate. Acest contract avea ca obiect izolarea termică a 131 de blocuri din municipiul Slatina, valoarea totală a contractului fiind de 24.833.258 de lei fără TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS