14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova, gazda Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“

Craiova, gazda Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“

Lucrarea „Antologia poeziei universale contemporane“ - Ediția a II-a, revăzută și adăugită, va fi lansată în cadrul Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“
Lucrarea „Antologia poeziei universale contemporane“ – Ediția a II-a, revăzută și adăugită, va fi lansată în cadrul Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“

Craiova va fi, în perioada 17-20 septembrie, gazda celei de-a III-a ediții a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“. Poeți din țară și din străinătate vor aduce în Cetatea Banilor cuvintele adunate în rime în cadrul unor recitaluri, colocvii, lansări de volume. Sălile somptuosului Palat „Jean Mihail“ (Muzeul de Artă Craiova) vor găzdui, joi, 17 septembrie, de la ora 10.00, deschiderea oficială a festivalului. În cadrul evenimentului va avea loc și ceremonia de acordare a premiilor anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“.
Premiul pentru poezie va merge în acest an în Belarus, la poetul Uladzimir Niakliaeu. Premiul pentru proză revine lui Slavco Almăjan din Serbia, cel pentru critică literară – profesorului Danta Maffia din Italia. Premiul pentru științe juridice va fi înmânat Ludmilei Nosova, premiul pentru medicină – prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, cel pentru fizică  academicianului Valeriu Canțer. Premiul pentru cercetări financiar-bancare va fi înmânat profesorului univ. dr. Cristi –  Marcel Spulbăr de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității din Craiova, în vreme ce premiul pentru prezervarea și conservarea artei moderne îi va reveni criticului și istoricului de artă, Radu Varia. Pictorul Constantin Mihalache va fi distins cu premiul pentru pictură, premiul pentru design va reveni creatoarei de modă Regina Schrecker, iar cel pentru management cultural internațional – lui Cristian Berceanu.
Și în acest an vor fi acordate în cadrul Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ două premii Omnia. Premiul Omnia pentru cercetarea și conservarea civilizației populare îi va fi acordat prof. univ. dr. Corneliu Ioan Bucur, iar premiul Opera Omnia pentru medicină prof. univ. dr. Andrei Bondari.
Din calendarul manifestării nu lipsesc recitalurile de poezie și muzică, de la Opera Română Craiova, de joi, 17 septembrie, de la ora 17.00, sau de la Colegiul Național „Frații Buzești“, de vineri, 18 septembrie, de la ora 17.00, unde intrarea publicului este liberă.
De asemenea, sălile Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“ vor găzdui, vineri, 18 septembrie, de la ora 10.00, lansări de volume. Prima lucrare care va fi prezentată publicului este „Antologia poeziei universale contemporane“, într-o ediție revăzută și adăugită. Va veni apoi rândul volumelor de poezie să atragă atenția iubitorilor de lectură. „Melancolia timpului“ de Ataol Behramoglu, „Curgerea timpului“ de Germain Droogenbroodt, „Poezia eminesciană și romanța văzute de un biolog“ purtând semnătura lui Marian Niță sunt doar câteva dintre lucrările ce vor fi lansate la Craiova.
Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ este organizat de Fundația Europeană și Academia Internațională „Mihai Eminescu“ Craiova în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Craiova, Consiliul Județean Dolj și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS