12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdăposturile antiaeriene întârzie vânzarea ANL-urilor

Adăposturile antiaeriene întârzie vânzarea ANL-urilor

anl

Primăria Craiova vrea să păstreze proprietatea asupra adăposturilor antiaeriene din blocurile ANL, care urmează să fie scoase la vânzare.

În Craiova, vânzarea locuințelor ANL bate pasul pe loc. Din cele 497 de apartamente, câte sunt în blocurile ANL din Craiova, doar 91 au fost scoase la vânzare. Acestea sunt din blocul T1, singurul pe care administrația locală a reușit să-l treacă din domeniul public în cel privat, al municipalității, pentru a putea fi înstrăinat.
Totodată, Primăria Craiova a făcut cadastrarea imobilului, respectiv a fiecărui apartament în parte. Numai că aici s-a poticnit.
„Există o decizie la nivelul Agenției să se pună în vânzare aceste blocuri ANL, sunt stabilite niște criterii, niște prețuri. Ne-am împotmolit la Cartea Funciară, la cadastru, unde hârtiile nu sunt întotdeauna tocmai în regulă. S-au cadastrat apartamentele, trebuie să se facă intabularea, dar ne-am blocat la acele adăposturi antiaeriene aflate la subsol. Ele urmau să intre în proprietatea viitorilor beneficiari, fiecare ar fi beneficiat de o cotă indiviză. Dar nu este corect. Trebuie refăcut cadastrul și proprietarii vor primi doar acele boxe, iar primăria păstrează proprietatea asupra acelor adăposturi. În plus, primăria nu are fonduri prevăzute special pentru cadastrul acestor apartamente. Chiriașii nu pot să facă acest lucru. Aceste cheltuieli vor fi prinse în prețul de vânzare al locuințelor“, a precizat Radu Preda, administratorul public al Municipiului Craiova.

Criterii de vânzare

Primăria Craiova a stabilit, prin hotărârea Consiliului Local 140/2012, criteriile de vânzare a locuințelor construite prin ANL. În articolul 9 din hotărâre se arată că pot cumpăra locuințele chiriașii care nu deţin o altă locuinţă în proprietate, inclusiv casă de vacanţă. În al doilea rând, „venitul mediu brut pe membru de familie, la data vânzării, al titularului contractului de închiriere, să nu depăşească cu 100% salariul mediu brut pe economie“.
Titularul contractului sau membrii familiei sale pot beneficia o singură dată de cumpărarea unei locuinţe pentru tineri destinată închirierii. În plus, contractul de închiriere să fie valabil la data efectuării cererii de cumpărare, precum şi la data vânzării. Și, foarte important, să nu aibă debite la plata cheltuielilor cu titlu de chirie şi întreţinere.

Achitarea prețului

Contractul de vânzare-cumpărare se va încheia numai după achitarea preţului, aici cumpărătorul având două variante: să achite preţul locuinţei integral la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, din surse proprii, sau să plătească un avans, restul costului fiind completat cu fonduri obţinute din credite contractate de acesta de la instituţii financiare autorizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS