10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOmagiere în preajma vârstei de 90 de ani - Scriitoarea Florentza Marincu, sărbătorită la Calafat

Omagiere în preajma vârstei de 90 de ani – Scriitoarea Florentza Marincu, sărbătorită la Calafat

Scriitoarea Florentza Georgetta Marincu, descendentă a unei familii de boieri olteni, a fost sărbătorită vineri, 11 septembrie, la Muzeul de Artă – Palatul „Marincu“ din Calafat, pentru cei 90 de ani pe care îi va împlini în curând. Evenimentul a coincis cu lansarea unei cărţi de interviuri, „Istorie vie – Mărturisiri de-un veac cu Florentza Georgetta Marincu“, semnată de publicistul Ion Jianu (Gazeta de Sud). Manifestările s-au încheiat cu un vernisaj al pictorului Vasile Buz. Duminică, 13 septembrie, la Teatrul Naţional „Ştefan Iordache“ din Caracal, de la ora 12.00, va fi lansat volumul „Cantacuzini şi Brâncoveni“ de Florentza Marincu.

În organizarea Primăriei şi a Muzeului de Artă – Palatul „Marincu“ din Calafat, din iniţiativa istoricului dr. Ionuţ Pătularu, vineri au avut loc în oraşul de la Dunăre manifestări dedicate scriitoarei Florentza Georgetta Marincu, eveniment prilejuit de cele nouă decenii de viaţă pe care descendenta unei importante familii boiereşti din Oltenia îi va împlini pe 9 noiembrie anul acesta. Organizatorii au programat manifestările omagiale în această perioadă în frumosul oraş de la Dunăre deoarece Florentza Marincu se află de duminică, 6 septembrie, în Calafat, iar în noiembrie îi va fi mai dificil să se deplaseze din București, unde locuiește. Manifestările au cuprins un ceremonial religios Te Deum pentru familia Marincu în Biserica Grecească – „Izvorul Tămăduirii“ din Calafat, dezvelirea unei plăci din marmură amplasată pe un imobil care a aparţinut unui grec stabilit în Calafat, Gheorghiadis, prieten cu străbunicul sărbătoritei, grecul Dumitru Arssenie. În final, în Muzeul de Artă – Palatul „Marincu“, palat donat comunităţii din Calafat pe 10 septembrie 1926 de aceeaşi familie Marincu, s-au rostit alocuţiuni vizând-o pe sărbătorita zilei. Moderatorii evenimentului, Alexandru Pârvan (fostul director al muzeului din Calafat), şi Ionuţ Pătularu (istoric, directorul Colegiului Naţional „Ștefan Velovan“ Craiova), au oferit microfonul celor care au dorit să transmită felicitări Florentzei Marincu: Mircea Guţă, primarul Calafatului, Simona Maria Vrăbiescu-Kleckner (o rudă a sărbătoritei, venită la Calafat de la New York, fostă preşedintă a Asociației ACORD., fost consilier personal al președintelui Emil Constantinescu), prof. univ. dr. docent Vladimir Iliescu (Universitatea din Aachen, Germania), Paul Rezeanu (fostul director al Muzeului de Artă Craiova), George Obrocea (directorul Direcţiei de Cultură Dolj care a anunţat că realizează un film documentar despre Florentza Marincu), Nicolae Marinescu (directorul grupului editorial Aius, director al revistei „Mozaicul“), Dan Lupescu (director fondator al revistei „Lamura“), prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, scriitorul Petre Gigea-Gorun şi alţii.

Cadou-surpriză: volum de interviuri dedicat doamnei Marincu

În cadrul evenimentului cultural de mare eleganță și rafinament de vineri, de la Palatul „Marincu“, a fost lansat şi volumul de interviuri semnat de publicistul Ion Jianu (Gazeta de Sud) „Istorie vie – Mărturisiri de-un veac cu Florentza Georgetta Marincu“, apărut zilele trecute la prestigioasa editură craioveană „Ramuri“, volum de care sărbătorita a aflat doar vineri, în timpul manifestărilor, fiind un cadou-surpriză! „Complicii“ acestei frumoase surprize au fost: autorul lucrării şi sponsorii cărţii: Gazeta de Sud – Alege TV Craiova şi Simona Maria Vrăbiescu-Kleckner (SUA). Cartea, tipărită în condiţii grafice deosebite la Tipografia de Sud Craiova, într-un număr restrâns de exemplare (numerotate de la 1 la 200), găzduieşte un portret al doamnei Marincu cu o „îmbogăţire“ grafică specifică fiecărui exemplar numerotat, realizată de cunoscutul pictor Silviu Bârsanu.
Sărbătoritei i s-a oferit din partea Direcţiei de Cultură Dolj diploma „Constantin Brâncoveanu“ pentru volumul istoric de excepţie „Cantacuzini şi Brâncoveni“, iar din partea publicaţiei „Observatorul“ din Toronto, revistă coordonată de ing. Dumitru (Puiu) Popescu, i s-a transmis o Diplomă de apreciere şi recunoştinţă.

Florentza Marincu: 50 de ani m-am luptat doar să supravieţuiesc

Vădit emoţionată, sărbătorita a spus, printre altele: „… Astăzi, copleşită de emoţie, îmi cer iertare dacă-mi voi afla vorbele mai greu. Dar, să nu lăsăm să se lepede clipa cea repede ce ni s-a dat, să ne bucurăm împreună de sentimentul generos care v-a adunat pe toţi astăzi în jurul meu. S-ar părea că, dacă ai ajuns la 90 de ani şi într-o relativă sănătate, e un dar ceresc şi poţi fi fericit. S-ar părea… Dar, după cum spunea mica vulpiţă micului prinţ, totul nu este perfect pe lume. Ea, cu tristeţe, lăsa capul jos şi spunea: acolo unde sunt multe găini sunt şi mulţi vânători. Eu vă îndemn că, dacă n-aţi citit această minunată parabolă a lui Saint- Exupery despre dragoste, viaţă şi moarte, s-o citiţi pentru că veţi lăcrăma foarte des… 90 de ani înseamnă şi altceva. O condamnare la însingurare. Părinţii îi pierzi, fireşte. Eu am suferit această mare durere de copil. Apoi au murit rudele, majoritatea în grija mea. Mi-am pierdut prietenii contemporani… Am avut un băiat adoptiv. A murit şi el în 2001. Mi-am pierdut apoi soţul. Nu am avut – şi nici nu am – altă putere de viaţă decât datoria de a îndeplini proiectele pe care le făcusem împreună, în special pentru Calafat… Privind partea plină a paharului, la 90 de ani poţi să priveşti înapoi şi să-ţi faci bilanţul vieţii. Al meu e doar relativ pozitiv… Sunt foarte îndurerată pentru că puteam realiza mult mai mult decât mi s-a îngăduit. Dar 50 de ani m-am luptat doar să supravieţuiesc! Am trăit cum s-a putut…“.

Vernisaj expoziţie de pictură Vasile Buz

Manifestarea de vineri s-a încheiat cu o expoziție de pictură a maestrului Vasile Buz, pe simezele Palatului „Marincu“ fiind expuse 60 de tablouri realizate de cunoscutul artist plastic în ultima perioadă, flori şi peisaje. „Am expus de multe ori în Calafat, în Muzeul de Artă. Am fost – şi sunt – onorat că acest palat, dăruit de familia Marincu comunităţii de aici, mi-a găzduit multe expoziţii personale în diferite perioade. Expoziţia de acum este prilejuită de acest moment aniversar, omagierea doamnei Florentza Marincu“, a precizat pictorul Vasile Buz, care a primit Premiul „Sabin Bălaşa“ din partea Direcţiei de Cultură şi a revistei „Lamura“.
Tot în cinstea sărbătoritei, duminică, 13 septembrie, la Teatrul Naţional „Ştefan Iordache“ din Caracal, începând cu ora 12.00, va avea loc lansarea cărţii „Cantacuzini şi Brâncoveni“, semnată de Florentza Georgetta Marincu, volum apărut în primăvara acestui an la Editura Naţional Bucureşti, cu o prefaţă de dr. Ionuţ Pătularu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS