24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum ne afectează viața noile prevederi din Codul Fiscal

Cum ne afectează viața noile prevederi din Codul Fiscal

De anul viitor, unii vor plăti mai puțini bani la stat sub formă de taxe și impozite,  dar alții vor achita mult mai mult decât acum (FOTO: arhiva GdS)
De anul viitor, unii vor plăti mai puțini bani la stat sub formă de taxe și impozite,
dar alții vor achita mult mai mult decât acum (FOTO: arhiva GdS)

În timp ce scad TVA-ul și impozitul pe dividende, vor crește anumite taxe și impozite locale. Primăriile au mână liberă să crească chiar și cu 500% impozitele pentru anumite tipuri de clădiri de locuit și pentru terenurile nelucrate. Cei fără venituri vor fi obligați să achite contribuții la asigurările sociale de sănătate.

Cele mai multe modificări aduse noului Cod Fiscal sunt valabile de la 1 ianuarie 2016, iar unele se aplică din 2017. Modificările aduse legislației fiscale își vor pune amprenta asupra unei mari mase de români, de la proprietari de imobile și deținători de firme și până la salariați și pensionari. Noile modificări sunt în număr de peste 120. Vă prezentăm în continuare câteva dintre aceste noi prevederi care vor intra în vigoare anii următori. Unele dintre acestea au nevoie de clarificări prin norme metodologice.

Se dă liber primăriilor să crească impozitele locale

De anul viitor, prin noile prevederi ale Codului Fiscal, autoritățile publice locale pot majora impozitele locale cu până la 50% față de nivelurile maxime stabilite în Codul Fiscal. Până acum, primăriile puteau majora impozitele pe proprietate până la maximum 20%, cotă care era impusă prin Codul Fiscal valabil până anul acesta, inclusiv, spun specialiștii de la Avocatnet.ro.
Cei care nu își lucrează terenurile timp de doi ani ar putea plăti impozit la primăria respectivă majorat cu 500%, dacă autoritatea publică stabilește acest lucru.
De asemenea, prin noul Cod Fiscal se dă liber primăriilor să crească impozitul pe clădirile neîngrijite chiar și cu 500%. Consiliile locale vor stabili prin hotărâre care sunt criteriile după care se vor putea calcula aceste impozite majorate pentru locuințele care arată deplorabil. Aceeași majorare de 500% a impozitului poate apărea și în cazul terenurilor intravilane neîngrijite.
Totuși, există și unele tipuri de clădiri care vor fi scutite de impozite locale, dar le vom enumera după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Impozite mai mari pentru unele persoane fizice care au declarat sediile firmelor la domiciliu

De anul viitor, apar diferențieri în calcularea impozitelor pe locuințe între cei care folosesc proprietatea doar pentru locuit și cei care au sediile firmelor declarate la domiciliul lor. Inițial, în prima variantă de modificare a Codului Fiscal se prevăzuse că toți cei care aveau sediile firmelor, PFA-urilor, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale să plătească impozit pe locuință de zece ori mai mare decât acum. Ulterior, după ce s-au introdus amendamente, au fost nuanțate lucrurile. Vor plăti impozit de zece ori mai mare doar aceia care desfășoară o activitate economică în locuința în care figurează și sediul social al firmei.
Au detaliat aceste aspecte reprezentanții firmei de audit și consultanță fiscală Professional Consulting. Ei au precizat că, în cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nici o activitate economică, impozitul se calculează după regulile pentru clădirile rezidențiale.
„Dacă suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu pot fi evidenţiate distinct, se aplică următoarele reguli:
a) în cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nici o activitate economică, impozitul se calculează după regulile pentru clădiri rezidențiale;
b) în cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar cheltuielile cu utilitățile sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează după regulile pentru clădiri nerezidențiale (adică la fel cum se calculează acum – n.r.)“, se arată în comunicarea transmisă de Professional Consulting.
Prin clădire rezidențială se înțelege un imobil de locuit. În Craiova și în Dolj există mii de firme și PFA-uri care au sediul social declarat în locuințele de domiciliu, dar nu toate își desfășoară activitatea acasă, ci au puncte de lucru declarate în alte părți sau prestează servicii în alte părți decât la domiciliu.
Potrivit noilor prevederi ale Codului Fiscal, „pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii“, explică cei de la Professional Consulting.

Reguli noi la contribuția la asigurări de sănătate

Din anul 2017, se efectuează regularizarea anuală a contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru următoarele venituri:
a) venituri din activităţi independente; b) venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură; c) venituri din asocierea cu o persoană juridică; d) venituri din cedarea folosinţei bunurilor; e) venituri din investiţii (dividende, dobânzi, transferul titlurilor de valoare, orice instrumente financiare, din lichidarea unei persoane juridice); f) venituri din alte surse. Apoi, organul fiscal va stabili obligația anuală de plată a contribuției la asigurările sociale de sănătate pentru veniturile enumerate mai sus. Fiscul va emite decizia de impunere în anul următor celui în care se realizează respectivele venituri.
Specialiștii de la Proffesional Consulting spun că „în cazul persoanelor fizice care realizează atât venituri dintre cele menționate mai sus, cât și venituri din salarii sau asimilate salariilor, baza anuală de calcul a contribuției la CASS se determină ca sumă a tuturor bazelor lunare de calcul asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate“.
Din păcate, a rămas în vigoare prevederea că nu se poate plăti CASS la o bază de calcul mai mică decât salariul minim pe economie, dar calculul se face la venitul de pe tot anul. Astfel că, pentru persoanele care realizează veniturile enumerate anterior, „baza anuală de calcul nu poate fi mai mică decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară și nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut înmulțită cu 12 luni“.
Practic, începând cu 1 ianuarie 2017, vor fi incluse veniturile din drepturi de proprietate intelectuală în baza de calcul a CASS, chiar dacă beneficiarul obține venituri din salarii, pensii sau alte activități independente. Potrivit celor de la Avocatnet.ro, în 2016 „persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau din dividende nu datorează CASS pentru aceste venituri dacă obțin venituri din salarii, venituri sub forma indemnizațiilor de șomaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei, venituri din PFA, II, profesii libere, venituri din activități agricole“. Abia din 2017, aceste persoane cu venituri din drepturi de proprietate intelectuală vor intra la plata CASS.

Persoanele fără venituri datorează CASS

Surpriza neplăcută oferită de noul Cod Fiscal este aceea că, din 2017, persoanele care nu realizează venituri vor fi obligate de lege să achite contribuția la sănătate, ceea ce este un nonsens. „Persoanele fizice care nu obțin venituri și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata CASS datorează, lunar, contribuția la sănătate și au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent“, precizează cei de la Avocatnet.ro. Rămâne de văzut cum se va aplica această prevedere din noul Cod Fiscal, din moment ce acele persoane nu au venituri de nici un fel.

Se reduce TVA la toate produsele

Potrivit noului Cod Fiscal adoptat zilele trecute în parlament, începând cu 1 ianuarie 2016, cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20%. De la 1 ianuarie 2017, TVA se va reduce la 19%. Reducerea TVA ar putea sau nu să se transpună în reducerea prețurilor, dar acest aspect depinde de comercianți. Singura problemă va fi pentru comercianți, care trebuie să își schimbe facturierele odată cu reducerea TVA, ca să apară 20%, în loc de 24%. De asemenea, firmele care dețin case de marcat fiscale trebuie să facă modificări astfel încât să evidențieze pe bonul fiscal, de la 1 ianuarie, o taxă pe valoarea adăugată de 20%, în loc de 24%, cât este acum.
Din 2016, se introduce cota redusă de TVA de 5% și în cazul livrării de ziare, unele reviste, cărți, manuale școlare, precum și pentru serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee etc.

Scade impozitul pe dividende

Cei care au firme și obțin profit vor plăti impozite diminuate de la începutul anului 2017, când cota impozitului pe dividende va scădea de la 16% la 5%. Până în 2017, există practic o dublă impozitare a aceleiași sume ce reprezintă profitul. O dată se plătește impozit de 16% pe profit, iar dacă acesta se distribuie asociaților, atunci și respectivii trebuie să plătească 16% pentru profitul repartizat sub formă de dividende. Deși se plătește impozit de două ori pentru aceeași sumă, Fiscul nu o consideră dublă impunere, pe motiv că prima dată plătește firma impozit de 16%, iar a doua oară plătesc 16% din sumă drept impozit pe venit persoanele care încasează dividendele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS