10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljANRE şi DEN joacă alba-neagra cu grupurile energetice de la Işalniţa şi Craiova II

ANRE şi DEN joacă alba-neagra cu grupurile energetice de la Işalniţa şi Craiova II

craiova II

Complexul Energetic Oltenia (CEO) atrage atenţia asupra situaţiei grave în care Dispeceratul Energetic Naţional (DEN) şi Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au adus Sistemul Energetic Naţional în luna septembrie 2015. Potrivit CEO, la un debit al Dunării de 2.300 metri cubi pe secundă, coroborat cu un nivel în lacurile de acumulare de 50% (mult mai mic din cauza colmatării), consumul de energie naţional nu poate fi acoperit nici măcar prin import, în situaţia în care CE Nucleară de la Cernavodă va fi oprită. Contrar celor afirmate de reprezentanţi ai DEN, nu mai există capacităţi termo disponibile pentru a prelua acest consum.
„Acesta este rezultatul unor politici extrem de imprudente, neeconomice şi distructive de a promova cu orice chip dezvoltarea energiei eoliene în dauna producătorilor clasici, promovată de cele două instituţii. Ca şi în alte situaţii de criză în săptămâna care s-a încheiat, am asistat la goluri de sarcină, noaptea sau în weekend, unde, pentru a putea face loc energiei eoliene, DEN a oprit grupuri termo, încercând să le pornească din nou la vârf, când vântul se oprise. Din cauza intensificării vântului, duminică, 6 septembrie, DEN a dispus oprirea unui grup din SE Craiova II şi a unui cazan al blocului 8 din SE Işalniţa, dispunând în aceeaşi zi repornirea instalaţiilor respective, în mai puţin de 18 ore“, conform unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia.

Porniri şi opriri la comandă

Potrivit Complexului Energetic Oltenia, oprirea şi pornirea repetată a grupurilor energetice poate duce la avarierea acestora şi la afectarea gravă a sistemului. De asemenea, cresc toate cheltuielile de operare, reparaţii şi întreţinere: „Pe 6.09.2015, grupul energetic nr. 2 din Sucursala Craiova II era în funcţie, activat pe Piaţa de Echilibrare, pentru intervalele 1 – 24, din rezerva terţiară lentă. În aceeaşi zi, aceleaşi ordine de dispecer primite în ziua anterioară au fost anulate, grupul energetic fiind oprit la ora 12.05. La ora 18.00, acelaşi grup energetic a primit pentru data de 7.09.2015 comanda de pornire pe Piaţa de Echilibrare, începând cu intervalul 5. Pentru a fi sincronizat cu SEN pe intervalul 5, a trebuit să fie pornit cazanul la ora 1.00, la numai 13 ore de la oprire. De asemenea, DEN a dispus oprirea unui cazan al blocului nr. 8 din SE Işalniţa, deşi a fost informat că acel cazan era programat să funcţioneze a doua zi. Conform prevederilor Codului RET, un bloc energetic nu poate fi repornit în mai puţin de 24 de ore de la ultima oprire, deoarece se produce uzura accelerată a cazanului şi turbinei ce compun grupul energetic. Dispecerizarea cu prioritate a energiei din SRE nu trebuie să conducă la distrugerea grupurilor care asigură siguranţa SEN“, potrivit unui comunicat de presă al CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS