10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCorupția de la APIA Mehedinți, în instanță

Corupția de la APIA Mehedinți, în instanță

Procurorii anticorupție au stabilit că primarul Gheorgheci a obținut fără drept de la APIA aproape 1,5 milioane de lei
Procurorii anticorupție au stabilit că primarul Gheorgheci a obținut fără drept de la APIA aproape 1,5 milioane de lei

Procurorii anticorupție din Craiova au dispus trimiterea în judecată a unei consiliere din cadrul APIA Mehedinți, acuzată că l-a ajutat pe primarul comunei Godeanu să obțină nelegal fonduri în valoare totală de 1.450.000 de lei. O treime din această sumă ar fi ajuns în buzunarele funcționarei APIA Mehedinți, care este soția primarului din comuna Bâlvănești.

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova a anunțat, vineri, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a doi inculpați – Ion Gheorgheci, primar al comunei Godeanu, Mehedinți, și Nuțica Gîdea, consilier principal în cadrul APIA – CJ Mehedinți.
Cei doi inculpați sunt acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, cum ar fi prezentarea cu rea-credință de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, înșelăciune, fals intelectual și material, uz de fals, respectiv complicitate sau instigare la aceste infracțiuni.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în perioada 2009-2013, inculpatul Gheorgheci Ion, primar al comunei Godeanu, județul Mehedinți, prin folosirea de documente false, a solicitat și obținut de la APIA – Centrul Județean Mehedinți, în numele tatălui său, fonduri nerambursabile din bugetul național și bugetul Uniunii Europene, în valoare totală de 1.426.983,89 lei, pentru o suprafață de 198 de hectare.
În activitatea sa infracțională, inculpatul a beneficiat de ajutorul inculpatei Gîdea Nuțica, cea care a întocmit diverse documente și i-a furnizat informații, „servicii“ pentru care a primit aproximativ 35% din totalul sumelor acordate, respectiv circa 500.000 de lei“.
Anchetatorii au mai stabilit că, pe adeverințele ce poartă ștampila Primăriei Godeanu, depuse de edilul Gheorgheci pentru obținerea de fonduri nerambursabile, Nuțica Gîdea „a făcut mențiuni nereale și l-a determinat pe acesta din urmă să întocmească registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document ținut în paralel și care conține mențiuni necorespunzătoare adevărului, în vederea justificării suprafețelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept“. De asemenea, în cursul anului 2014, cu ocazia efectuării unor verificări de către Direcția antifraudă control intern și supracontrol APIA, aceeași Nuțica Gîdea l-a ajutat pe Gheorgheci să întocmească 21 de înscrisuri din care rezulta că un număr de 21 de persoane i-ar fi vândut ori încredințat primarului utilizarea unor suprafețe de teren pe o perioadă nedeterminată.
Dosarul celor doi inculpați a fost trimis de procurorii anticorupție judecătorilor Tribunalului Mehedinți cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse. În acest dosar, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma de 1.426.983,89 de lei.

Consiliera Nuțica Gâdea, nevastă de primar

Din declarația de avere a Nuțicăi Gâdea putem afla că deține împreună cu soțul un apartament în Drobeta Turnu Severin, dar și că are un credit la BCR în valoare de 27.000 de lei, scadent în 2018. Din aceeași declarație mai aflăm și că soțul femeii, Anghel Gîdea, este primarul comunei mehedințene Bâlvănești. Întâmplător sau nu, comuna Bâlvănești este învecinată cu cea condusă de primarul Ion Gheorgheci. Pe DJ 670, comunele Bâlvănești și Godeanu sunt despărțite de o distanță de șapte kilometri.
În declarația de avere a primarului Gîdea, Nuțica Gîdea este ceva mai bogată însă. Primarul a trecut în declarația de avere atât apartamentul din Severin, cât și o casă de 283 de metri pătrați în Bâlvănești, plus un teren agricol, unul forestier și o Dacia Logan. Primarul Gîdea a menționat că titularul casei din Bâlvănești este… soția sa. De asemenea, în declarația de avere a primarului Gîdea se găsesc menționate patru credite în valoare de 17.000 și 20.000 de lei, respectiv 20.220 și 6.500 de euro, trei scadente anul acesta și unul în 2017. Aici nu apare însă creditul de 27.000 de lei luat de Nuțica Gîdea de la BCR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS