15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcarea subterană, întârziată cu două luni

Parcarea subterană, întârziată cu două luni

Parcarea subterană nu va fi gata la termenul anunțat inițial, pe 29 septembrie. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Factualitate“, difuzată ieri-seară la Alege TV, de către viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu. Acesta a explicat că există mai multe probleme în cadrul proiectului, iar termenul a fost amânat cu două luni. Totodată, Genoiu a vorbit despre programul teraselor din Centrul Vechi, dar și despre riscurile pe care le prezintă două proiecte pe fonduri europene din Bănie: reabilitarea teatrului de vară și a Parcului „Nicolae Romanescu“.

Craiovenii mai au de așteptat mai mult de două luni pentru a-și putea lăsa mașina în parcarea subterană care se construiește lângă Teatrul Național „Marin Sorescu“. Asta fiindcă mai multe probleme ridicate pe parcursul lucrării au dus la această întârziere. Dacă, inițial, municipalitatea anunțase data de 29 septembrie ca fiind cea de finalizare a proiectului, acum, data a fost prelungită cu două luni, după cum a explicat viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu.

„E posibil să ne trezim cu infiltrații în parcarea subterană“

Mihail Genoiu a explicat: „Este o solicitare de prelungire cu două luni din partea liderului asocierii (Mitliv – n.r.), adică undeva pe 29 noiembrie ar trebui să fie gata. Săptămâna trecută, doamna primar a convocat o întâlnire cu reprezentanții celor două firme asociate la parcarea subterană. Acolo apăruseră niște disfuncționalități între societăți, însă ne-au asigurat și unii, și alții că acestea au fost depășite. (…) Mai sunt ceva probleme legate de proiectant, pentru că erau câteva dispoziții de șantier pe care constructorul le rezolvase verbal cu proiectantul, însă firma aștepta și forma scrisă a acestora. Întârzieri au fost și din cauza ventilatoarelor, care se montează în funcție de numărul de mașini. Au apărut niște modificări. Din calculele făcute pe parcurs, au ieșit mai multe locuri de parcare și, la un moment dat, se punea problema să crească numărul mașinilor parcate pe nivel. Asta ar fi urmat să crească și nivelul noxelor și, implicit, numărul ventilatoarelor. Proiectantul a ținut puțin lucrarea pe loc până s-au lămurit aceste lucruri. Până la urmă, a rămas același număr de locuri. Nu în ultimul rând, mai este o problemă care ține puțin lucrarea pe loc. Hidroizolația dată de proiectant este clasică, așa cum se lucra cu ani de zile în urmă, iar constructorul, dirigintele de șantier și reprezentanții primăriei spun că aceasta nu este foarte sigură pentru parcare și e posibil să ne trezim cu infiltrații. Atunci, i s-a solicitat proiectantului altă soluție, una cu o membrană care se montează termic, care are altă tehnologie și alte costuri. Din această cauză, mai sunt niște întârzieri“.

„Regulamentul Centrului Vechi se va adapta“

Problema sesizată în mai multe rânduri de locatari din Centrul Vechi, care sunt nemulțumiți de zgomotul ce vine de la terasele de la parterul blocurilor, a fost și ea adusă în discuție. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, declara în urmă cu ceva vreme la Alege TV că „în ceea ce privește partea de blocuri, am avut o problemă, în sensul că le-am cerut celor care au terase în zona de blocuri să închidă muzica la ora 22.00. Singurele probleme sunt în zona Femina, unde sunt familii cu copii și am încercat să îi ajutăm“, spunea primarul. Se pare, însă, că societățile nu s-au conformat, având în vedere că lumea este nemulțumită în continuare de zgomotele de la anumite terase. Genoiu a recunoscut că oprirea muzicii la ora 22.00 nu a fost menționată în regulament pentru aceste terase, dar că acest lucru se poate face în viitor. „Nu toți sunt civilizați, și mă refer la cei cu terasele. Și nu neapărat ei, ci poate chiar cei care consumă pe terase. Dacă stabilești un program liber și 90% din terase sunt OK, poate să fie vorba despre un bloc cu o terasă puțin deranjantă, cu o muzică dată mai tare. Dacă acolo nu se găsește o soluție, se umblă la regulament, iar la parterul blocului stabilești alt program“, a spus viceprimarul. Întrebat din nou ce se va întâmpla cu aceste terase, viceprimarul a precizat că „regulamentul se poate adapta. Dacă nu se găsește înțelegere, se va adapta. Ei (proprietarii teraselor – n.r.) au o obligație morală, dar nu prea merge la noi cu moralitatea“, a explicat Genoiu.

„La noi nu se corelează capacitatea arhitecților cu capacitatea constructorului“

În opinia viceprimarului, reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“ este cel mai riscant proiect al municipalității, având în vedere că trebuie executat în numai patru luni – până la sfârșitul anului, pentru a nu se pierde finanțarea europeană – și că nici până acum nu a fost adjudecat contractul. „Este cel mai riscant proiect al primăriei vizavi de termenul de execuție. Toate economiile de la toate proiectele dintre contractele de finanțare și cele de execuție s-au strâns într-un coș și s-a dorit să se realizeze această reabilitare a parcului. Decât să se facă lucruri mărunte pe la toate proiectele, care însemnau alte licitații, s-a preferat concentrarea economiilor într-un proiect ambițios. Banii sunt acolo, licitația este în evaluare de foarte mult timp, pentru că sunt foarte complicate clarificările pe care echipa le are cu participanții la licitație. Să sperăm că inteligența celor care participă la această licitație îi va face să fie foarte realiști. Acest contract nu poate fi semnat decât de o firmă sau de un consorțiu cu o foarte mare forță. Din punctul meu de vedere, el poate fi realizat chiar dacă timpul este foarte scurt“, a menționat Mihail Genoiu. Totodată, viceprimarul a explicat că reabilitarea teatrului de vară este cel mai riscant dintre proiecte, din toate punctele de vedere. Asta pentru că proiectantul a gândit niște arce de cerc care să acopere tribunele, arce care au fost foarte greu de găsit. „Din punctul meu de vedere, teatrul de vară este cel mai riscant dintre proiecte. A fost de la început riscant, am încercat tot felul de variante posibile și imposibile. Mă refer la acele arce de cerc. A fost ambiția proiectantului de a nu renunța la soluție. Este spectaculos ca idee, dar, de multe ori, la noi nu se corelează capacitatea arhitecților cu capacitatea constructorului. Am o teamă în privința acestor arce. Am avut asigurarea constructorului că ele sunt realizate în mare parte la o societate de pe undeva din Prahova și că încep să vină. Până nu le vedem, nu pot să spun nimic sigur“, a subliniat Genoiu.

Giratoriu făcut de primărie, pasarelă făcută de Popeci

Nu în ultimul rând, un proiect-pilot pentru Craiova ar urma să fie pus în operă în perioada următoare. Vorbim despre o pasarelă pietonală pe care municipalitatea o gândise împreună cu un sens giratoriu, la intersecția străzilor Eustațiu Stoenescu și Tehnicii, în zona Podului Electro. Între timp, un om de afaceri craiovean și-a arătat disponibilitatea de a realiza pasarela pe cheltuiala proprie, la municipalitate rămânând doar sensul giratoriu din zonă. „Nu știu dacă va fi gata anul acesta. Am urmat procedura completă, am făcut un studiu de fezabilitate care nu includea doar pasarela, ci și sensul giratoriu. A fost concretizat cu un proiect, s-au ținut licitații pentru fiecare etapă, iar în prezent, licitația pentru giratoriu este în derulare și foarte aproape de final. Autorizațiile de construcție pentru giratoriu vor rămâne la primărie, iar cele pentru pasarelă vor merge la firma domnului Constantin Popeci, care a venit cu toată deschiderea pentru a realiza această pasarelă. Sper să o facem. Discutam cu dumnealui de posibilitatea financiară pentru a realiza și o zonă de lifturi pentru a ușura accesul pe pasarelă. Vom avea grijă ca zona să fie placată cu ceva, astfel încât oamenii să nu poată să treacă pe sub ea“, a conchis viceprimarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS