10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMioara Inel Arambaşa: Cânt despre dorul de locurile natale

Mioara Inel Arambaşa: Cânt despre dorul de locurile natale

Mioara Inel Arambasa

Olteancă ambițioasă, Mioara Inel Arambașa (foto) a pornit pe drumul cântecului popular din Mârșani, județul Dolj. Interpreta spune că în casa părintească muzica populară a fost mereu prezentă, iar fetiţa de atunci, care asculta şi fredona melodiile marilor interpreţi, acum a ajuns să bucure la rându-i oamenii. La şase ani, interpreta a urcat prima dată pe scenă pentru a cânta celor ce iubesc folclorul. Au fost ani în care muzica a fost cel mai bun mod de a-şi exprima bucuria sau tristeţea, dar a fost și o perioadă în care interpreta a renunţat la muzică, la evenimente, pentru a se ocupa de familie, pentru ca apoi să se întoarcă la cântecul popular. „Am revenit la prima mea dragoste, muzica. Îmi doresc din tot sufletul să cânt pentru că, în momentul în care primeşti un dar de la Dumnezeu, se spune că trebuie să-l împarţi cu cel din jurul tău“, a spus interpreta.

Dorul de casă și dragostea pentru părinți, surprinse în cântec

De curând, Mioara Inel Arambaşa a înregistrat primele piese din repertoriul său. „În aceste melodii am încercat să exprim dorul de locurile natale, dragostea pentru părinţii noştri care ne-au crescut, pentru fraţi şi locul meu natal, Mârşani. Am zis că în aceste melodii, chiar dacă sunt puţine, să surprind toate gândurile şi sentimentele unui om“, a povestit Mioara Arambașa. Frumusețea cântecelor marilor interpreţi ai muzicii populare a făcut-o pe artistă să promoveze piesele acestora, iar lipsa susţinerii financiare a împiedicat-o pe Mioara Inel să-şi formeze repertoriul cu propriile piese. „Maria Tănase, Maria Lătăreţu mi-au fost modele şi apreciez foarte mult muzica lor. În momentul în care m-am apucat să cânt, neavând repertoriul meu, am considerat că e mai bine să iau din folclor. Niciodată nu va exista termen de comparaţie între mine şi dumnealor, nu voi fi la acel nivel, dar eu le cânt melodiile pentru că îmi plac şi le iubesc“, a spus interpreta de muzică populară.

Mândruliță mârșăneancă

Mioara Inel Arambaşa a moştenit talentul de a cântă de la bunicii săi. „Bunicul meu a fost lăutar, a cântat la contrabas într-un taraf care era renumit la acea vreme, Taraful de la Mârşani. Mama a cântat şi ea în acel taraf“, a spus Mioara Inel. Chiar dacă a avut exemple de urmat în familie, interpreta a întâmpinat opoziția părinţilor, căci ei nu au fost de acord ca fiica lor să pornească pe drumul cântecului popular. „Tocmai pentru că părinţii mei ştiau că drumul pe care mi l-am ales este unul foarte dur, nu au vrut să sufăr şi nu mi-au dat voie să urmez la acea vreme o şcoală în domeniu“, a spus interpreta de muzică populară. Vremea a trecut, iar Mioara Arambașa şi-a urmat visul  și a făcut cursuri de canto pentru a-şi fructifica talentul. Unul dintre oamenii care au îndrumat-o pe interpretă să meargă pe acest drum a fost Paula Dogăroiu, care i-a fost şi profesoară de canto.
Pentru interpretă, muzica înseamnă viaţă. În momentul în care se află pe scenă, Mioara spune că se încarcă cu o bucurie imensă, pentru că atunci când primeşte zâmbetele şi aplauzele publicului încearcă să dăruiască acelaşi lucru. În copilărie, dar și în prezent, olteanca participă la diverse concursuri sau festivaluri de muzică populară, unde reușește să convingă juriul şi publicul că-şi merită un loc în muzica populară. „Am câştigat diverse premii la concursuri, dar important e să participi. Spre exemplu, anul trecut am luat menţiune la Festivalul de Folclor de la Mehedinţi“, a spus interpreta.
Pe viitor, Mioara Inel Arambaşa îşi doreşte să participe la diverse festivaluri şi concursuri, dar și să aducă iubitor de folclor mai multe melodii.

Claudia Cocoş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS