12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTinerii din Cezieni fug de muncă

Tinerii din Cezieni fug de muncă

În timp ce în zona de sud a țării se înregistrează cea mai mare rată a șomajului din România, în comuna Cezieni din  județul Olt există tineri care nu vor să muncească doar pentru salariul minim pe economie. Alții ar vrea să lucreze, dar nu au unde.

Persoanele mai în vârstă din comuna Cezieni, județul Olt, au prins vremurile în care era lucru de rușine să nu ai serviciu, să nu muncești. După ce au lucrat 30 sau chiar 35 de ani și au ajuns la vârsta pensionării, unii dintre localnici s-au mutat la țară, în casa părintească, și au continuat lucrul în gospodăria proprie. „Viața de la oraș am dat-o pe viața de la țară. Ne cultivăm legumele în solarii, creștem porci, vaci. Avem o adevărată gospodărie. Am lăsat copiii la oraș și noi ne-am mutat la țară, cu câțiva ani înainte de a ieși la pensie“, a spus Stela Zorzoliu, care se ascundea de arșița zilei stând pe o bancă, la umbra bisericii din comună.

„Tinerilor nu prea le place munca“

Am întrebat-o dacă tinerii din comună au locuri de muncă. „Of, asta e o întrebare foarte grea. Nu au ce să lucreze, dar cred că nici munca nu prea e pentru ei. Tinerilor nu prea le place să lucreze. La vârsta noastră era altfel. Acum, tineretul nu se gândește la timpul care va veni“, a răspuns râzând femeia.
Altă localnică, „născută și crescută la Cezieni“ și care a lucrat o viață ca asistent medical, a povestit cu nostalgie cum unii dintre tinerii din sat nu agreează munca, în comparație cu cei de pe vremea ei. „Comuna Cezieni a fost dintotdeauna o comună frumoasă. Parcă era alt interes înainte din partea tinerilor și din partea salariaților, în general. Tinerii de acum știu numai distracția și mai puțină muncă. Înainte era și muncă, și distracție. În general, discoteca e pe primul loc, și apoi e munca. Dacă ar dori, tinerii
și-ar găsi locuri de muncă. Eu am avut un serviciu destul de bun, dar am muncit și la țară. Nu-i o rușine să și muncească și să-și și întrețină familia“, a precizat Cornelia Pistol, din Cezieni.

„În ziua de azi, ce să faci cu salariul minim?“

Un tânăr care muncește la pavele în Cezieni a confirmat spusele localnicelor mai în vârstă și a explicat de ce refuză unii din generația lui locurile de muncă pe care le consideră prost plătite. „Eu lucrez la pavele, dar sunt mulți care nu au loc de muncă. Ori nu sunt locuri de muncă, ori sunt bani puțini. Așa, s-ar găsi (de lucru – n.r.), dar nu se oferă mulți bani. Se oferă salariul minim pe economie și, în ziua de astăzi, ce să faci cu salariul minim? Nu prea avem ce face cu salariul minim pe economie. Noi am vrea cât mai mulți bani, da’ nu se poate tot timpul. Unii se descurcă cum pot: mai un serviciu, mai lucrează și la negru“, a spus Iulian Ciobanu, de 24 de ani, din Cezieni.
Alt tânăr din comuna respectivă preferă să stea în șomaj decât să lucreze pe salariul minim pe economie, la fel ca mulții alții, care aleg să stea acasă și să primească bani de la stat. „Am terminat liceul acum și sunt în șomaj. Am căutat loc de muncă prin Caracal, dar nu mi-am găsit. Aș vrea să lucrez ce-o fi acum. N-aș mai refuza dacă m-ar angaja cu salariul minim“, a spus acesta. El a recunoscut că i se oferise un loc de muncă, unde ar fi fost plătit cu un salariu de 1.000 de lei pe lună, dar l-ar fi refuzat. „Erau bani puțini, muncă multă în construcții. E puțin o mie de lei…“, a spus Nicușor Ciobanu, de 21 de ani, explicând de ce a refuzat un loc de muncă.
În Cezieni există câteva locuri de muncă la instituțiile publice din localitate, cele mai multe fiind la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap. Există însă puține locuri de muncă create de firme private. Cei mai mulți localnici lucrează în  Caracal, care se află la 10 km de comună, și ei preferă să facă naveta până la oraș decât să stea acasă.

Cezieni, o comună liniștită și cu investiții utile

Cei câțiva localnici care se vedeau pe străzile din Cezieni au spus că localitatea lor este liniștită, îngrijită și cu oameni gospodari. Oamenii spun că fața comunei s-a schimbat în bine în ultimii ani. „Păi, s-a refăcut acoperișul școlii, căminul cultural, primăria. Există și o sărbătoare a iilor, care se ține de ani buni. Drumurile au fost asfaltate și s-a asfaltat până aproape de cătunul Corlătești, în sat“, a spus un localnic, Petre Moga. El a amintit că în Cezieni există și sistem de alimentare cu apă, care este utilă localnicilor. De altfel, câteva persoane se răcoreau la una dintre cișmelele stradale. Oamenii sunt mulțumiți că au drumuri asfaltate și alimentare cu apă, dar spun că tot timpul este loc de mai bine, din punct de vedere administrativ. „Mulțumim lui Dumnezeu că avem și drumuri asfaltate, și apă. Deh, cât de cât așa. Nu avem ce au alții, dar cred că s-ar putea și mai bine“, a spus Stela Zorzoliu, din Cezieni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS