5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPericol nuclear în spitalele Craiovei

Pericol nuclear în spitalele Craiovei

Documentele prezentate în exclusivitate luni seară la emisiunea „Audiență Generală“ de la Alege TV arată că spitalele din municipiu nu sunt pregătite să acorde asistență de specialitate în cazul unei catastrofe nucleare la Kozlodui. Craiova se află la mai puțin de 100 de kilometri de centrala nucleară din Bulgaria. Țara vecină vrea să mai construiască acolo un depozit nuclear de 350.000 de tone și un nou reactor. Peste 13.000 de craioveni au cerut prin semnătură un referendum împotriva acestor proiecte nucleare, însă aleșii locali se fac că plouă.
În cazul unei catastrofe nucleare la centrala atomo-electrică de la Kozlodui (Bulgaria), spitalele din Craiova nu sunt pregătite să acorde asistență de specialitate populației, arată câteva documente prezentate în exclusivitate luni, în cadrul emisiunii „Audiență Generală“ de la Alege TV.
Potrivit unor rapoarte emise către Primăria Craiova, instituțiile medicale din municipiu scriu negru pe alb că nu dispun de dotările necesare pentru decontaminarea radioactivă. „Nu dispunem de mijloace specifice de aplicare a măsurilor de decontaminare radioactivă a victimelor unui dezastru, iar capacitatea de acordare a primului ajutor și de tratament al pacienților este grevată de numărul redus de specialități medicale pentru care putem asigura spitalizare“, se arată într-un raport al Spitalului Clinic de Căi Ferate (CF) Craiova, datat 19 iunie 2015.
Reprezentanții instituției afirmă că nu sunt în măsură „de a asigura nici protecția propriului personal și a pacienților internați în spital împotriva contaminării radioactive în momentul unui accident nuclear“.
La rândul său, Spitalul Filantropia informează că în caz de accident nuclear la Kozlodui „unitatea dispune de două adăposturi antiatomice cu o capacitate de 100 de persoane“, dar și de 30 de măști de gaze, „un număr insuficient având în vedere legislația în vigoare pentru acest domeniu“. Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova a informat că „nu deține un spațiu de adăpostire adecvat, privind protecția civilă a populației, pentru o situație de accident nuclear, biologic sau atac nuclear“.
În fine, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltenia“ al județului Dolj are din 2011 un Plan județean de prevenire și intervenție în situații de urgență nucleară și radiologică. Conform acestuia, există planuri de intervenție în 16 orașe și comune: Bechet, Dăbuleni, Bârca, Bistreț, Călărași, Cârna, Daneți, Dobrești, Gighera, Gângiova, Goicea, Măceșu de Jos, Măceșu de Sus, Ostroveni, Sadova și Valea Stanciului. Totuși, ISU spune că are ca priorități pentru asigurarea unei intervenții „oportune și eficiente“: „îmbunătățirea stării de operativitate a mijloacelor tehnice de înștiințare-alarmare existente la nivelul localităților din județ; identificarea spațiilor de cazare și adăpostire și pregătirea acestora pentru a fi utilizate în caz de nevoie; asigurarea stocurilor de medicamente cu rol profilactic (iodură de potasiu)“. ISU apreciază că nivelul de pregătire pentru intervenție este „bun“, dar există și „domenii de acțiune care trebuie abordate instituțional în scopul creșterii eficienței intervenției“. Concluzionând, un accident nuclear la Kozlodui ar fi o catastrofă pentru localitățile din sudul județului, dar și pentru Craiova. În acest context, se înscrie acțiunea Grupului de Acțiune Civică (GAC) din Craiova, coordonat de prof. Luminița Simoiu, care a strâns peste minimul de 13.000 de semnături pentru declanșarea referendumului împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui: centrala atomică, un viitor megadepozit nuclear cu o capacitate de 350.000 de tone și un nou reactor nuclear de 1.200 MW.

Societatea civilă strânge rândurile

Săptămâna trecută, Luminița Simoiu a fost în ședința de plen a Consiliului Local (CL) Craiova pentru a informa aleșii locali că societatea civilă a strâns cele 13.000 de semnături necesare pentru referendum, dar nu a fost lăsată să ia cuvântul, consilierii încălcând regulamentul. În consecință, reprezentantul GAC a citit informarea în direct la „Audiență Generală“.
„Grupul de Acțiune Civică din Craiova vă informează că în conformitate cu Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, capitolul VII – Inițiative cetățenești, art. 109, a strâns numărul necesar de semnături pentru susținerea inițiativei cetățenești. Grupul de Acțiune Civică din Craiova apreciază colaborarea cu reprezentanții primăriei și menționează că la întâlnirea din data de 12 iunie 2015 la Primăria Craiova referitoare la obiectivele nucleare de la Kozlodui, doamna primar Lia Olguța Vasilescu a spus că, dacă inițiativa cetățenească va îndeplini condițiile legale, conducerea administrației locale va da curs solicitării cetățenești de organizare a referendumului în municipiul Craiova în 2015. GAC dorește să precizeze că la ședința CL din data de 4 februarie, cu ocazia dezbaterii propunerilor de buget pentru anul 2015, a solicitat CL alocarea de fonduri pentru organizarea referendumului local“, se arată în comunicatul pe care l-a citit Luminița Simoiu.
În perioada următoare, toate cele peste 13.000 de semnături ale craiovenilor vor fi depuse la CL Craiova, împreună cu proiectul de hotărâre care stabilește data referendumului, pentru a intra pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a consiliului local. Ulterior, consilierii municipali va trebui să voteze dacă sunt sau nu de acord cu referendumul cerut de craioveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS