12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCristina Calangiu, cu șpăgile la judecată

Cristina Calangiu, cu șpăgile la judecată

Cristina Calangiu a fost arestată preventiv pe 16 aprilie (Foto: arhiva GdS)
Cristina Calangiu a fost arestată preventiv pe 16 aprilie (Foto: arhiva GdS)

Magistrații craioveni au hotărât că Tribunalul Dolj poate începe judecarea dosarului în care Cristina Calangiu, fostul viceprimar al municipiului, și alți cinci inculpați sunt acuzați de comiterea mai multor fapte de corupție. Pe scurt, inculpații sunt acuzați de procurorii anticorupție că au primit șpăgi de zeci de mii de euro pentru angajarea unor persoane ca asistenți medicali și infirmieri, pentru pensionări medicale sau pentru eliberarea unor certificate de încadrare în grad de handicap.
Cristina Calangiu, fost viceprimar al municipiului Craiova și fost manager al Spitalului de Urgență Craiova, Radu Smarandache, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj, Rodica Țenea, consilier juridic în cadrul Primăriei Craiova, Maria Manolache, director general adjunct în cadrul DGASPC Dolj, Lavinia Oprea, șefa Centrului de Consiliere și Asistență Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul DGASPC Dolj, și de Ioana Munteanu, zisă Luminița. Aceștia sunt cei șase inculpați trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, într-un dosar în care sunt acuzați de luare și dare de mită, trafic de influență, complicitate la infrac­țiu­­nea de luare de mită și favorizarea infractorului. Inculpații au fost deferiți justiției în mai, anul acesta, însă instanțele au dispus începerea judecării dosarului abia luni, pe 31 august.

Șpăgi pentru funcționarii publici

În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au explicat acuzațiile aduse fiecărui inculpat. Să începem cu Radu Smarandache, acuzat de săvârșirea a șase infracțiuni de luare de mită.
„În perioada 2013 – 2015, inculpatul Smarandache Radu, în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins și a primit, în șase rânduri, suma totală de 4.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptățite sau fără să fie aparținători ai acestora“, au reținut anchetatorii.
În ceea ce o privește pe Rodica Țenea, procurorii craioveni spun că, în perioada 2011 – 2015, tot prin intermediul Ioanei Munteanu, „a pretins și primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 de lei și 8.000 de euro, în total 16.500 de euro și 4.000 de lei, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții“. Rodica Țenea este acuzată de comiterea a șase infracțiuni de trafic de influență.
Al treilea inculpat din acest dosar de corupție, Cristina Calangiu, este acuzată ce comiterea a nouă infracțiuni de trafic de influență. „În intervalul 2007-2014, perioadă în care inculpata Calangiu Cristina Mariana a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Clinic de Urgență nr. 1 Craiova (în perioada 2006-2009), respectiv, viceprimar al municipiului Craiova (în perioada 2012-2015), prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins și primit sume de bani, cuprinse între 15.000 de lei și 8.000 de euro, în total 50.500 de euro și 15.000 de lei, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești de pe raza municipiului Craiova“, susțin procurorii anticorupție.
În schimb, Ioana Munteanu, intermediara șpăgilor, este acuzată de comiterea a 16 infracțiuni de trafic de influență, cinci de complicitate la luare de mită și dare de mită.
Ultimele două inculpate din acest dosar, Maria Manolache și Lavinia Oprea, sunt acuzate de trafic de influență, respectiv favorizarea infractorului. Astfel, Maria Manolache este acuzată că a primit o mită de 3.000 de lei pentru angajarea unei persoane ca îngrijitor la DGASPC Dolj. Pentru că persoana în cauză nu a luat examenul, directoarea adjunctă Manolache i-a dat înapoi cei 3.000 de lei. În ceea ce o privește pe Lavinia Oprea, procurorii au reținut că, pe 31 martie 2015, l-a avertizat pe Smarandache că este vizat de o anchetă penală. Ulterior, Radu Smarandache a distrus actele medicale ale unei persoane de la care acceptase suma de 500 de lei pentru a-i elibera un certificat de încadrare în grad de handicap.

Liber pentru judecarea inculpaților

Radu Smarandache și Rodica Țenea au fost arestați preventiv pe 1 aprilie, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Două săptămâni mai târziu, pe 16 aprilie, în arest a ajuns și Cristina Calangiu. Ulterior, după finalizarea anchetei, inculpații au fost trimiși în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 11 mai.
Au urmat procedurile de cameră preliminară, iar, pe 6 iulie, Tribunalul Dolj a hotărât că rechizitoriul procurorilor anticorupție a fost întocmit corect și a dispus începerea procesului. „Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Munteanu Ioana, Smarandache Radu, Ţenea Rodica, Calangiu Cristina Mariana, Manolache Maria şi Oprea Carmen Lavinia după rămânerea definitivă a prezentei încheieri“, se arată în hotărârea instanței. Pe 21 iulie, Cristina Calangiu, Rodica Țenea și Radu Smarandache au fost eliberați din arest.
Mai departe, inculpații au contestat hotărârea, iar luni, 31 august, Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat și a respins ca nefondate contestațiile inculpaților. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă, astfel că Tribunalul Dolj poate începe judecarea inculpaților. Instanța a stabilit primul termen de judecată pentru 30 septembrie.

Trei inculpați, arestați la domiciliu

În prezent, Cristina Calangiu, Rodica Țenea și Radu Smarandache sunt arestați la domiciliu. Ieri, Tribunalul Dolj a respins o acțiune a Cristinei Calangiu, care a cerut permisiunea să părăsească domiciliul pentru a se putea prezenta la locul de muncă. Tot ieri, instanța a menținut arestul la domiciliu dispus faţă de inculpaţii Radu Smarandache și Rodica Ţenea. Cei trei inculpați pot contesta la Curtea de Apel Craiova hotărârea Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS