17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine a căzut în plasa reabilitărilor de fațadă?

Cine a căzut în plasa reabilitărilor de fațadă?

Reabilitarea cu fonduri europene a primelor blocuri din Craiova a început cu stângul. Constructorii s-au poticnit la anveloparea fațadelor, atât la placarea cu polistiren, cât și cu panouri sandwich. Aceștia nu s-au încadrat în termenele prevăzute în contract, lucrează pe penalități și au fost avertizați de primărie să finalizeze lucrările până la sfârșitul anului, în caz contrar se pierd fondurile nerambursabile. Unii proprietari sunt revoltați pentru că stau cu schela pe bloc din luna aprilie și termenul de finalizare a lucrărilor, 20 iulie, a trecut de mult.
Lucrările de reabilitare a blocurilor M 13, M 14, M 15 scara b și M 26 din cartierul craiovean 1 Mai sunt lovite parcă de ghinion. Firmele care lucrează aici sunt AB Tehnica SRL și SC Remex SRL. Unul dintre constructori, firma SC AB Tehnica SRL, bate pasul pe loc. Termenele de finalizare a lucrărilor au fost depășite de mult, iar firma care a contractat lucrările este penalizată pentru fiecare zi de întârziere. Cum altfel când pe unele dintre aceste blocuri schela a fost pusă în luna aprilie și reabilitarea trebuia finalizată la 20 iulie 2015? Este cazul blocului M 13 din cartierul craiovean 1 Mai. Iar în cazul altor blocuri, constructorul mai are la dispoziție doar 20 de zile, iar la stadiul în care se află lucrările, greu de crezut că vor fi terminate. Toate acestea spre disperarea primăriei și a proprietarilor. Riscul mare este să se piardă finanțarea, caz în care constructorii sunt buni de plată, fiindcă sumele pierdute se vor recupera de la aceștia.
„Blocul M 13 trebuia finalizat pe 20 iulie, se lucrează pe penalități, constructorul spune că întâmpină dificultăți în aprovizionarea panourilor termoizolante. Blocul M 15b trebuie finalizat pe 20 septembrie, sunt întârziați și aici, nu își respectă graficul de execuție, i-am somat, le-am spus că, dacă nu finalizează lucrările până pe 20 decembrie și se pierde finanțarea nerambursabilă, aceasta va fi recuperată integral de la constructor, conform contractului“, a declarat Ionuț Pîrvulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.

Constructorul dă vina pe caniculă și distribuitor

Reprezentanții firmei AB Tehnica SRL susțin că de vină pentru întârzierea lucrărilor a fost canicula, dar și distribuitorul local, care trebuie să aducă panourile din import.
„Într-adevăr, suntem în întârziere și lucrăm pe penalități, conform contractului. S-a întârziat din cauza caniculei, nici distribuitorul nu ne-a adus la timp panourile necesare anvelopării. Acestea sunt aduse din Polonia și sperăm să le avem pe șantier săptămâna viitoare și să demarăm lucrările în forță. Termenul a fost prelungit până la sfârșitul anului și consider că ne vom încadra în acest termen“, a precizat reprezentantul firmei AB Tehnica SRL, Valentin Hoancă, șef de șantier.

Proprietarii sunt revoltați

La rândul lor, și proprietarii din respectivele blocuri au nemulțumirea lor, mai ales că ei contribuie la plata lucrărilor cu un procent de 30%.
„Eu am înțeles că sunt probleme cu aprovizionarea cu materiale și este mare întârziere. Lucrările au început din aprilie, termenul este 20 iulie și nu s-a făcut nimic la fațada blocului. Nu știm ce se întâmplă cu lucrările la fațadă. Am înțeles de la firme că primăria nu le livrează banii pentru lucrările care le fac. La noi trebuie să dea și acoperișul jos și trebuie să refacă terasa“, a declarat Dorina Marinescu, proprietar în blocul M 13.
Proprietarii mai spun totodată că lucrările sunt scumpe și mai au și ghinionul să suporte de luni bune șantierul în blocul lor. „Nu au făcut nimic. Muncitorii nu știu nimic, nu au materiale, și când au materiale, stau și dorm pe ele. Ei aveau termen la 20 iulie. Când termină? Cică trebuie să aducă materiale din import. Sunt revoltată până la Dumnezeu. Ne mai costă și 9.500 de lei de apartament“, a spus Elena Dinu, locatară din blocul M 13.
Cele spuse de locatari sunt susținute și de reprezentanții asociației de proprietari din care fac parte aceste blocuri. „Blocurile prinse la reabilitare au avut termen la 20 iulie și nu s-a făcut decât acoperișul. Ne spun că nu au panouri pentru placare și bat pasul pe loc. Proprietarii sunt nemulțumiți. Am înțeles că s-a prelungit termenul, dar nu știm care este data finală. Proprietarii sunt nemulțumiți și de tâmplăria de termopan, care este de proastă calitate. Ei spun că se face conform proiectului. Altă explicație nu ni s-a dat. Avem probleme cu amândouă firmele: și cu AB Tehnica SRL, și cu această firmă din Ișalnița, Remex“, a declarat Gheorghe Constantin, președintele Asociației de Proprietari 16 – 1 Mai Stadion.

Puși să-și dea izolația jos

La blocurile M 14 și M 26, proprietarii care și-au izolat apartamentele sunt nevoiți să-și dea izolația jos. Din câte spun locatarii, inițial, constructorul care face lucrările pe fonduri a venit, a pus plasă peste fațada blocului care era deja anvelopat, a dat cu „tencuială“, după care li s-a spus de către inspectorii de la Inspecția în Construcții că polistirenul nu este de densitatea cerută în proiect. Prin urmare, acum constructorul trebuie să radă fațada blocului și să facă lucrările de la zero. Adică alți bani, altă muncă.
„Noi am avut blocul izolat. A venit firma care se ocupă de reabilitare, au pus plasă, au dat cu tencuială, apoi a venit Inspecția în Construcții și firma trebuie să dea polistirenul jos, că nu are densitatea prevăzută, și să pună altul. Acum lucrează pe la subsol, bat pasul pe loc. Eu sunt nemulțumit de termopanele de la intrarea în bloc, au stricat sistemul de închidere și nu se mai face“, a zis Marin Bălan proprietar în blocul M 26.
Același lucru îl spune și președintele Asociației 15 – 1 Mai. „La M 26 am avut probleme, că aici blocul a fost izolat. A venit firma. A lucrat și acum trebuie să dea jos și să pună alt polistiren. Proprietarii nu sunt de acord, că au dat niște bani și acum plătesc alți bani. Sunt proprietari și mulțumiți, și nemulțumiți“, a declarat Constantin Șeicaru, președintele Asociației 15 – 1 Mai Stadion
Același lucru se întâmplă și în blocul M 14, unde lucrează firma SC Remex SRL, spre nemulțumirea proprietarilor. Aici lucrările au început la data pe 6 iulie 2015 și ar trebui finalizate la 6 octombrie 2015.
Firma care lucrează la reabilitarea acestui bloc spune că nu este în întârziere. „Referitor la contractul firmei noastre «Eficiența energetică prin facilități pentru creșterea economică a municipiului Craiova – EFECT 20.1», nu ne aflăm în întârziere, nu avem restanțe salariale, iar beneficiarul în speță, municipiul Craiova, își onorează la timp toate obligațiile, atât tehnice, cât și financiare“, a declarat Florin Greere, reprezentantul firmei Remex.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS