10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosarul șpăgilor de la Tribunal rămâne la Curtea de Apel Craiova

Dosarul șpăgilor de la Tribunal rămâne la Curtea de Apel Craiova

Pe 30 ianuarie 2014, Bogdan Diaconescu a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare pentru luare de mită (Foto: arhiva GdS)
Pe 30 ianuarie 2014, Bogdan Diaconescu a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare pentru luare de mită (Foto: arhiva GdS)

Condamnat definitiv pentru fapte de corupție, Bogdan Diaconescu, fost judecător al Tribunalului Dolj, a cerut strămutarea dosarului în care este judecat pentru trei infracțiuni de luare de mită. Fără succes însă, deoarece cererea i-a fost respinsă săptămâna aceasta de magistrații Curții Supreme.

Bogdan Diaconescu, fost judecător la Tribunalul Dolj, a fost trimis în judecată pentru comiterea a trei infracțiuni de luare de mită în iulie 2014, dosarul penal fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova.
Procurorii anticorupție au reținut că, „în perioada 2007-2009, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan, în calitate de judecător la Secția Penală a Tribunalului Dolj și președinte al completului de judecată învestit cu soluționarea unui dosar penal, a pretins și primit de la doi inculpați, în mod repetat, dar în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, direct și indirect, pentru sine și pentru alții, bani și alte foloase care nu i se cuveneau“. Mai exact, în schimbul banilor, judecătorul Diaconescu urma să-i scape de măsurile preventive pe omul de afaceri Samir Sprînceană, dar și pe Roland Împușcătoiu, judecați pe atunci într-un dosar privind o serie de returnări ilegale de TVA. În plus, același judecător Diaconescu urma să dispună ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor SC Oltenia Network Cable SRL și Kira Group, dar și să aplice inculpaților o pedeapsă ceva mai blândă.
Procurorii spun că, în ianuarie 2007, Diaconescu le-a cerut denunțătorilor suma de 20.000 de euro pentru a înlocui măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. A primit 15.000 de euro cu câteva zile înainte de termenul de judecată din 17 ianuarie, când judecătorul a și dispus înlocuirea acestei măsuri preventive cu obligarea de a nu părăsi țara. Ulterior, același judecător Diaconescu a primit de la denunțători alimente, băuturi, haine, dar și finanțarea unor servicii hoteliere în valoare totală de 45.000 de euro și 4.000 de lei. În ianuarie 2009, Diaconescu le-a cerut denunțătorilor suma de 200.000 de euro pentru a le aplica pedepse mai blânde în dosarul returnărilor ilegale de TVA. Procurorii au calculat că, în total, Bogdan Diaconescu a primit de la cei doi denunțători suma totală de 15.000 de euro, plus bunuri și servicii în valoare de 45.000 de euro și 4.000 de lei. Nu a mai apucat să ia banii, pentru că, în iunie 2010, a fost arestat în alt dosar de corupție.
După un an de la trimiterea în judecată, Bogdan Diaconescu a formulat la Curtea Supremă o cerere pentru strămutarea dosarului de pe rolul Curții de Apel Craiova. Marți, pe 25 august, Curtea Supremă i-a respins acțiunea, astfel că inculpatul va fi judecat în continuare la Craiova. Următorul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit de instanță pentru 28 septembrie.

Prima condamnare

Bogdan Diaconescu și Laurențiu Anghel, colegul său de la Tribunalul Dolj, dar și avocații Ion Militaru şi Octavian Ciucă, au fost condamnați deja într-un alt dosar de corupție. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Diaconescu a primit – prin intermediari – de la trei persoane pe care le judeca, suma de 15.000 de euro, bani în schimbul cărora trebuia să dispună judecarea acestora în stare de libertate şi să le aplice pedepse mai blânde. Cei 15.000 de euro au fost, de fapt, doar o parte din totalul celor 45.000 de euro pe care cei trei arestaţi i-au dat avocatului Ion Militaru spre a-i remite judecătorului Diaconescu. Banii s-au împuținat însă pe drum, iar la Diaconescu au ajuns 15.000 de euro, iar la Anghel numai 5.000 de euro. Pe 30 ianuarie 2014, Curtea Supremă i-a condamnat definitiv la câte patru ani și șase luni de închisoare pe cei doi magistrați, iar avocații au primit doi ani şi şase luni, respectiv doi ani de puşcărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS