5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAudieri în dosarul exportului de cărbune în Serbia

Audieri în dosarul exportului de cărbune în Serbia

Cărbunele de la CEO a ajuns în Serbia printr-un intermediar
Cărbunele de la CEO a ajuns în Serbia printr-un intermediar

Aproximativ 20 de salariaţi cu funcţii de conducere din Complexul Energetic Oltenia (CEO) au fost citaţi pentru săptămâna viitoare la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Bucureşti. Potrivit unor surse din cadrul Complexului Energetic Oltenia, audierile vor avea loc luni şi marţi, în dosarul care vizează modul în care compania de stat a livrat cărbune în Serbia, prin intermediul unei firme de apartament din Constanţa. În acest sens a fost organizată o licitaţie privind vânzarea unei cantităţi de 1,2 milioane de tone de lignit din depozitele Complexului Energetic Oltenia. Cel mai probabil, cei aproape 20 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia implicaţi în organizarea licitaţiei, perfectarea contractului şi derularea acestuia vor fi transportaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie cu ajutorul unui microbuz.

Cărbune cumpărat cu 13 euro, revândut cu 34

Contractul privind livrarea a 1,2 milioane de tone de cărbune printr-o firmă de apartament din Constanţa a fost încheiat la un preţ de 13 euro tona, în condiţiile în care Complexul Energetic Oltenia anunţase iniţial că participă direct la licitaţia din Serbia, dar s-a retras pe motiv că nu avea capacitatea de a organiza transportul. Ministerul Energiei din Serbia anunţase anul trecut că doreşte să cumpere cărbune din România, întrucât carierele din ţara vecină erau compromise din cauza inundaţiilor. Au şi fost purtate discuţii cu Ministerul Energiei din România şi cu conducerea Complexului Energetic Oltenia. În cele din urmă, societatea din Oltenia nu a mai participat la licitaţia din Serbia, adjudecată de firme controlate de personaje care aveau legătură cu lumea interlopă. Ulterior, Complexul Energetic Oltenia a organizat propria licitaţie pentru a vinde cărbunele în Serbia, indirect, printr-un intermediar.

Procurorii vor să stabilească dacă s-a produs un prejudiciu

La licitaţia din toamna anului trecut s-a prezentat firma BVA Coal din Constanţa, înfiinţată cu o lună înainte. Constănţenii aveau relaţii cu firmele care câştigaseră licitaţia din Serbia. Complexul Energetic Oltenia a furnizat cărbune către BVA Coal doar până în luna aprilie a acestui an, întrucât au existat probleme cu plăţile. Ulterior, contractul care s-a derulat începând cu luna ianuarie a acestui an a fost reziliat. Constănţenii au cumpărat cărbune de la CEO cu 13 euro tona şi l-au revândut în Serbia cu 34 de euro tona. Procurorii anticorupţie vor să afle dacă societatea din Oltenia a fost prejudiciată în urma acestui contract de furnizare de cărbune. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a declarat în repetate rânduri că tona de lignit a fost vândută peste preţul de producţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS