3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUPDATE Traficant de minori, evadat din Penitenciarul Pelendava

UPDATE Traficant de minori, evadat din Penitenciarul Pelendava

Băileșteanul Florin Bîrzan a evadat ieri-dimineață din Penitenciarul Pelendava, unde executa o pedeapsă pentru trafic  de minori și trafic de persoane
Băileșteanul Florin Bîrzan a evadat ieri-dimineață din Penitenciarul Pelendava, unde executa o pedeapsă pentru trafic
de minori și trafic de persoane

Un doljean de 28 de ani, condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de minori, a evadat ieri-dimineață din Penitenciarul Pelendava Craiova. Deținutul a fost condamnat și în Suedia pentru furt și furt calificat.

Reprezentanții Penitenciarului Pelendava au anunțat, ieri, că în jurul orei 10.20, deţinutul Florin Bîrzan, de 28 de ani, din Băilești, a părăsit punctul de lucru Ferma ELITA, aparținând unității de detenție.
Bîrzan a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare pentru trafic de persoane și trafic de minori, în iulie 2014, însă aceasta nu este prima sa pedeapsă. În iunie 2009, a fost condamnat în Suedia la un an și jumătate de închisoare pentru comiterea mai multor infracțiuni de furt și furt calificat (într-un loc public, dintr-un mijloc de transport în comun). A stat în închisoare un an, de pe 2 martie 2009 și până pe 2 martie 2010.
După ce a ajuns în țară, în aprilie 2010, instanța a dispus ca inculpatul să nu mai poată intra în Suedia timp de trei ani.
Pe 31 octombrie 2013, a fost arestat în țară într-un alt dosar penal, în care a fost acuzat de trafic de minori și trafic de persoane, iar până ieri, când a reușit să evadeze, nu a mai ieșit din pușcărie.
Anul acesta, pe 20 mai, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să-i contopească cele două pedepse, urmând ca Bîrzan să execute cei șase ani de închisoare.
Reprezentanții Penitenciarului Pelendava, unul cu regim semideschis, au mai precizat că, după evadarea deținutului, au început căutarea acestuia. În vederea capturării deţinutului, au fost dispuse măsuri specifice în astfel de situaţii, respectiv blocarea căilor de acces (posibile direcţii de deplasare), alarmarea personalului, trimiterea de urgenţă a mai multor echipe de căutare formate din angajaţi ai Penitenciarului Craiova, Penitenciarului Pelendava şi ai Centrului de Detenţie Craiova, precum şi cooperarea cu  Inspectoratul de Poliţie Dolj, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Dolj și Poliția de Frontieră. De asemenea, conducerea penitenciarului a dispus demararea unei anchete administrative, care să analizeze circumstanţele care au condus la producerea evenimentului“, a precizat Loredana Groza, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Pelendava.
Persoanele ce pot oferi informații care să ajute la prinderea deținutului sunt rugate să sune la cea mai apropiată secție de poliţie, la 112 sau la Penitenciarul Pelendava (telefon 0251.422.326 / 522.274).

Încă doi evadați de la Pelendava

Florin Bîrzan nu este primul deținut evadat de la Penitenciarul Pelendava în ultimii an. Astfel, pe 30 iunie 2011, Eusebiu Grumeza, de 36 de ani, din Bacău, care executa o pedeapsă de patru ani și opt luni de închisoare în regim semideschis pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie, a fugit din pușcărie. Deținutul lucra împreună cu alţi cinci condamnați la descărcarea unor cereale la punctul de lucru deservire, iar în jurul orei 12.00, a cerut permisiunea agentului supraveghetor să se ducă la toaletă. Și dus a fost. Deși fotografia şi semnalmentele deţinutului au fost trimise patrulelor de polițiști care erau de serviciu şi poliţiştilor de la Transporturi, Poliţiei de Frontieră şi jandarmilor doljeni, deținutul nu a fost prins nici până azi. Se pare că Eusebiu Grumeza a reușit să fugă din țară, însă a fost arestat în Serbia pentru comiterea unei alte infracțiuni de tâlhărie.
Pe 22 decembrie 2014, Ion Cătălin Picu, de 21 de ani, din Valea Stanciului, a evadat de la Penitenciarul Pelendava. Acesta fusese condamnat definitiv la patru ani şi șase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat în noiembrie 2012.
A fost prins pe 8 ianuarie 2015, în comuna Valea Stanciului, unde stătuse ascuns pe la mai multe cunoștințe.

Evadarea

Potrivit Codului Penal, evadarea din starea legală de reţinere sau deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la șase luni la trei ani. Pedeapsa dată de o instanță pentru evadare se adaugă la restul rămas neexecutat din pedeapsă la data evadării.

UPDATE: Deținutul care a evadat ieri a fost prins aseară, în jurul orei 20:00, pe Strada ”Popoveni” din cartierul Romaneşti din Craiova. Reprezentanţii penitenciarului au anunţat că lui Florin Bîrzan i se va schimba regimul de detenţie într-unul mai aspru şi că se vor lua măsurile disciplinare prevăzute de lege. Unitatea de detenție a anunțat că va dispune măsurile disciplinare prevăzute de legislaţie pentru astfel de situaţii şi că va analiza în cadrul comisiei de individualizare schimbarea regimului de executare într-unul mai sever. Pentru infracţiunea de avadare, bărbatul riscă pedeapsa cu închisoarea pe o perioadă cuprinsă între şase luni şi trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS