24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorul Valentin Boju, la întâlnirea de patru decenii a promoţiilor Facultăţii de Matematică

Profesorul Valentin Boju, la întâlnirea de patru decenii a promoţiilor Facultăţii de Matematică

Valentin Boju, în Craiova după 18 ani
Valentin Boju, în Craiova după 18 ani

Absolvenţii Facultăţii de Matematică, promoţiile 1974 şi 1975, se vor reuni la sfârşitul acestei săptămâni după 41, respectiv 40 de ani de la absolvire.
Invitatul de onoare al acestei întâlniri este profesorul Valentin Boju, cel care l-a pregătit de-a lungul anilor pe Louis Funar, craioveanul care a obţinut medalia de bronz în 1983 la Olimpiada Internaţională de Matematică, medalia de aur la ediţia din 1984 şi medalia de argint în 1985, la acelaşi concurs de matematică.
Personalitate a Facultăţii de Matematică din Craiova, Valentin Boju este unul dintre cei mai apreciaţi profesori de matematică din țară. Este cel care a introdus primele cursuri serioase de geometrie şi biomatematică. S-a stabilit la Montreal, în Canada, ţară în care a desfăşurat activitate de cercetare ştiinţifică. „Pe 7 aprilie 1997 am decis să plec cu familia mea în Canada. Am pus în balanţă tot ce aveam până la acel moment, am făcut un calcul negustoresc şi am zis că merită să dau ultimii opt ani ai mei ca dascăl pentru viitorul copiilor mei. Pe de altă parte, simţeam că e timpul să creez, să îmbin cele două pasiuni din viaţa mea: ştiinţele şi artele, mai precis muzica pop simfonică. De 18 ani nu am mai venit în România. Revin cu drag în Craiova, oraşul în care am predat atât la Universitate, la catedra de Matematică, cât şi la Facultatea de Medicină şi Farmacie. M-am ocupat de lotul olimpicilor din România. În 1990, disciplina biomatematică a devenit obligatorie la UMF. Multe dintre cursurile mele de matematică sunt folosite şi astăzi la universităţi din străinătate. Una dintre cele mai mari împliniri din cariera mea am avut-o în perioada când m-am ocupat de lotul olimpicilor din România, perioadă în care am avut şansa să îl cunosc şi pregătesc pe cel mai bun tânăr din acea perioadă la matematică, Louis Funar, care astăzi este cercetător în Franţa, la Institutul «Fourier», a spus Valentin Boju.
Împreună cu fostul său elev, Louis Funar, profesorul Valentin Boju a scris altă carte de referinţă „The Math problems Notebook“, volum ce se găsește în toate universităţile din lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS