10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTinerii pot obține bilete de tratament prin Casa de Pensii

Tinerii pot obține bilete de tratament prin Casa de Pensii

De fiecare dată când se redistribuie bilete de tratament refuzate de titulari, cei care vor să meargă în stațiuni și nu au prins locuri din prima încercare se înghesuie la Casa de Pensii pentru a obține un astfel de bilet (Foto: Claudiu Tudor)
De fiecare dată când se redistribuie bilete de tratament refuzate de titulari, cei care vor să meargă în stațiuni și nu au prins locuri din prima încercare se înghesuie la Casa de Pensii pentru a obține un astfel de bilet (Foto: Claudiu Tudor)

Persoanele angajate pot obține bilete de tratament prin CJP dacă au o afecțiune care se tratează în aceste stațiuni și aduc o trimitere de la medicul de familie care să ateste acest lucru. Persoanele care lucrează plătesc circa 750 de lei pentru un bilet de 16 zile, adică jumătate din contravaloarea biletului de tratament, doar dacă au salariul mai mic decât salariul mediu brut pe economie.

Până la această dată, circa 13.000 de persoane din Dolj, majoritatea pensionari, au depus cereri la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj pentru obținerea de bilete de tratament. Dintre acestea, în jur de 8.000 de persoane prind locuri în stațiuni și doar foarte puțini dintre ei nu au valorificat acele bilete de tratament alocate, cel mai probabil din motive de sănătate, spune conducerea CJP Dolj. Ca în fiecare an, pensionarii solicită cele mai multe bilete de tratament pe perioada verii. „În sezonul estival, ca de obicei, cele mai multe solicitări sunt pe litoral. Din păcate, nu avem foarte multe locuri alocate. Biletele care vin pentru litoral sunt într-un număr destul de mic, pentru că în această perioadă hotelierii vor să își vândă biletele pe piața liberă și, practic, noi suntem supapa de siguranță. Astfel de hoteluri au baze de tratament, iar în afară de asigurații care ajung la tratament în acele hoteluri, ei mai oferă locuri și persoanelor care beneficiază de bilete prin agențiile de turism, dar același tratament care se face pe litoral se poate face cu succes și în alte stațiuni, cum ar fi Amara, Bala. Toate aceste stațiuni au baze de tratament, inclusiv cu nămol, astfel încât, practic, aceleași proceduri se pot realiza în orice stațiune“, a declarat Daniela Licu, directoarea Casei Județene de Pensii Dolj. Printre preferințele pensionarilor și asiguraților care solicită bilete de tratament, imediat după litoral se situează stațiunile de pe Valea Oltului și în mod special Băile Herculane, apoi urmează Băile Felix.
Condițiile de acordare a biletelor de tratament sunt aceleași ca în ultimii ani. Pensionarii primesc punctaje mai mari și au șanse mai mari să prindă un bilet de tratament dacă au o pensie mică și dacă nu au beneficiat de bilete în ultimii doi ani. „Cei care au fost la băi în ultimii doi ani au șanse reduse să mai prindă un bilet anul acesta“, a precizat Daniela Licu. Acești pensionari pot prinde doar la „refuzuri“ un bilet, adică pe ultima sută de metri mai pot obține un bilet în cazul în care titularii sunt prea bolnavi ca să mai plece în stațiune sau pur și simplu refuză acele bilete pentru că nu le convine stațiunea în care au primit repartiție.

În ce condiții pot beneficia tinerii de bilete de tratament

Nu doar pensionarii pot primi bilete de tratament de la CJP Dolj, ci și persoanele asigurate, care obțin venituri din salarii sau asimilate. „Desigur, și tinerii pot beneficia de bilete de tratament. Dacă obțin venituri mai mari decât salariul mediu pe economie, atunci ei vor plăti integral contravaloarea biletului de tratament, care este de 1.400 de lei, pentru 16 zile în care este inclusă masă, cazare și tratament, iar dacă au venituri sub salariul mediu brut pe economie (2.415 lei – n.r.), atunci ei achită jumătate din contravaloarea biletului de tratament“, a declarat directoarea CJP Dolj. Dar nu orice asigurat poate beneficia de astfel de bilete de tratament, ci doar aceia care au o afecțiune care se tratează în stațiunile cu care are încheiate contracte Casa Națională de Pensii Publice. Tinerii care doresc să meargă în stațiuni cu bilete de tratament prin CJP Dolj trebuie să aducă de la medicul de familie o trimitere, care este un formular special în care se trece și afecțiunea persoanei respective, iar în afară de acea trimitere, cei care sunt asigurați mai trebuie să prezinte adeverință de la angajator din care să reiasă veniturile realizate pe luna anterioară celei în care solicită biletul de tratament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS