8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Dolj există pensii de un leu, dar și de 5.000 de lei

În Dolj există pensii de un leu, dar și de 5.000 de lei

Daniela Licu e explicat cum este posibil ca o persoană să aibă decizie de pensionare cu valoarea de un leu
Daniela Licu e explicat cum este posibil ca o persoană să aibă decizie de pensionare cu valoarea de un leu

Chiar dacă persoanele cu pensii foarte mici încasează minimum 400 de lei pe lună, pentru că primesc o alocație socială de la stat, pensia de bază a unora dintre ei, în special a celor care au lucrat în agricultură, este de câțiva lei, chiar și de un leu. Din datele de la Casa Județeană de Pensii reiese că 14% dintre pensionarii care trăiesc în Dolj au pensii sub 400 de lei pe lună și primesc de la stat diferența până la această sumă.
În Dolj există circa 200.000 de pensionari, dintre care 150.000 sunt de stat, iar 28.000 provin din sectorul agricol. De asemenea, în Dolj mai sunt și 27.000 de pensionari pe caz de boală.
În județ există persoane a căror pensie reală are un cuantum derizoriu, chiar și de un leu. Respectivele persoane mai primesc de la stat un ajutor social, astfel încât suma lunară pe care o încasează acestea este de 400 de lei, adică pensia minimă garantată în plată în România. Această pensie minimă a fost de 350 de lei, apoi din 2015 a ajuns la 400 de lei pe lună.

Pensia de un leu, încasată de un pensionar pe caz de boală

Directoarea Casei Jude­țe­ne de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu, a precizat că există persoane la noi în județ care au pensii chiar și de un leu. „Cineva care are stagiul incomplet de cotizare și este înscris la pensie de invaliditate, pentru că are o boală foarte gravă și este tânăr, nu a reușit să realizeze acel stagiu de cotizare și ar beneficia practic de un leu pensie, dacă nu ar exista această pensie minimă garantată de stat. Gândiți-vă că înainte de apariția acestui act normativ în 2009 existau pensii de câțiva lei. Chiar se întâmpla ca oamenii să încaseze cei câțiva lei, doi – patru- șapte lei. Cei care au lucrat în sectorul agricol aveau aceste pensii foarte mici“, a mai explicat directoarea CJP Dolj, Daniela Licu.

Cea mai mare pensie: 5.000 de lei

Dacă pensia cea mai mică din județ este de un leu și aparține unor persoane tinere care s-au îmbolnăvit grav, la polul opus, cea mai mare pensie din bugetul asigurărilor sociale este de 5.000 de lei. „În general, persoanele care au pensie de 5.000 de lei sunt cadre universitare cu o activitate laborioasă în domeniul respectiv, în sensul că în afară de activitatea realizată la catedră, cu siguranță au desfășurat și activități de cercetare și altele“, a spus Daniela Licu.

14% din numărul pensionarilor sunt asistați social

La nivelul Doljului, 14% dintre persoanele care au ieșit la pensii le au foarte mici și veniturile lor se completează cu acel ajutor social de la statul român, astfel că ei primesc pensie minimă. „Începând cu anul 2009 există această pensie socială minim garantată prin lege. La nivelul Doljului, din cei circa 200.000 de pensionari, există aproximativ 28.000 de persoane care beneficiază de această pensie minimă. Noi suntem al doilea județ pe țară ca și număr de pensionari și probabil că și procentul acestei pensii minime este mai mare“, a declarat Daniela Licu.
Directoarea CJP Dolj a precizat că, în momentul în care crește punctul de pensie la nivel național, atunci și pensiile acestea mici cresc, dar cresc cele reale, de un leu, doi lei etc. În cazul în care creșterea e de 5%, de exemplu, evident că aceasta se aplică la pensia reală de câțiva lei, astfel încât respectivului i se diminuează ajutorul de la stat până la 400 de lei, dar tot 400 de lei va încasa lunar acel pensionar. Așa se explică faptul că ani de-a rândul un pensionar care are pensia reală de câțiva lei pe lună încasează tot 400 de lei de la stat, pentru că va trece mult timp până să se majoreze pensia lor reală de la unu – doi – șapte lei și până la 400 de lei. Licu a precizat că această problemă este ridicată frecvent la audiențele pe care le ține la instituție, în sensul că pensionarii care primesc pensie socială minimă garantată merg la CJP Dolj și întreabă când le mai crește pensia.
Anul trecut, la nivelul Doljului, pensia medie pe județ pentru cei care obțin astfel de venituri din bugetul asigurărilor sociale de stat era de 794 de lei pe lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS